مروری بر خدمات جامعه بهائی

تعلیم و تربیت در آئین بهائی از اهمیت خاصی برخوردار است و بهائیان موظف هستند که کودکان خود را تربیت کرده به مدرسه بفرستند چرا که تربیت در خانه و خانواده و تعلیم در مدرسه گرفته می‌شود. به خاطر تاکید بر اهمیت تعلیم و تربیت دختران در آئین بهائی، بهائیان ایران در حدود یک قرن پیش در اغلب شهرها اقدام به تأسیس مدارس دخترانه و پسرانه نمودند و حتی از خانم‌های بهائی آمریکائی دعوت کردند که به ایران آمده نظامت و معلمی در مدارس را به عهده بگیرند ولی متاسفانه دوران این مدارس چندان طولانی نبود و بنا به دستور دولت وقت کلیه مدارس بهائی در ایران تعطیل شدند.

همزمان با مدارس بهائی در ایران در عشق آباد نیز اقدام به تأسیس مدرسه‌ای نمودند و سپس دومین مدرسه بهائی خارج از ایران به نام مدرسه (عصر جدید) در پنچ گنی هندوستان تأسیس شد که امروز این مدرسه هزاران محصل را در روستاهای هند تعلیم می‌دهد.

در سال ۱۹۸۵ در کشور بلیویا در آمریکای جنوبی دانشگاهی به نام (نور) با ۸۰ محصل شروع به کار کرد و با گذشت ۳۶ سال از عمر دانشگاه امروز ۱۴هزار محصل مشغول تحصیل هستند. در سال ۲۰۰۰ دانشگاه نور بالاترین مدال افتخار را از دولت بلیویا به دلیل خدمات داوطلبانه و ارزنده به جامعه نصیب خود کرد. تعداد محصلین امروز بیشتر از ۱۴ هزار نفر می‌باشد.

 در آمریکا ایالت واشنگتن بنیادی به نام (مونا) تأسیس شده که هدف این موسسه آموزش و پرورش خصوصاً برای دختران در ممالک در حال توسعه می‌باشد. این بنیاد پروژه‌های آموزشی، بهداشتی و ترقی زنان را راهنمایی و حمایت کرده و کتاب‌های درسی و لوازم‌التحریر بیشماری برای مدارس در افریقا تهیه و ارسال می‌کند.

این مؤسسه چندین طرح بهائی در اطراف دنیا از جمله (افق نوین) در اکوادور، هائیتی، کنیا، بورکینا فاسو در افریقا، بلیویا، ادکم در برزیل، مدرسه (بدیع) در پاناما را اجرا و کمک‌های مالی، فنی، آموزشی، پزشکی و کشاورزی به آنها می‌دهد. بنیاد مونا حدود ۳۰ هزار محصل دارد و به مدارس و انجمن‌ها و بینادهای دیگر یاری می‌دهد. مونا نام دختر ۱۶ ساله‌ای بود در شهر شیراز که به علت داشتن کلاس درس اخلاق برای کودکان دستگیر و اعدام شد.

بنیاد کاربرد و آموزش در کلمبیا در سال ۱۹۷۴ تاسیس گردید. این مدرسه در حدود ۳۵ سال است که در راه تعلیم و تربیت جوانان به خصوص در مناطق روستایی کوشش می کند. هم اکنون قریب ۲۰ هزار دانش‌آموز در آمریکای لاتین مشغول تحصیل هستند. در سال ۱۹۹۰ در شهر ماکائو واقع در چین بیناد (بدیع) تأسیس گردید که در میادین ترقی زنان، کشاورزی و حفظ محیط زیست فعالیت می‌کند. بسیاری از مؤسسات و مدارس درحال تاسیس در چین از نظر برنامه درسی و تشکیلات اداری با این بنیاد مشورت می‌نمایند.

انجمن توسعه آمازون در برزیل ابتدا به صورت یک دارالتیام کوچک در یکی از فقیرترین مناطق کشور تأسیس یافت و تا امروز هزاران دانشجو و دانش‌آموز را تعلیم داده است. اخیراً بنیانگذار این بنیاد موفق به دریافت مدال افتخار به خاطر خدمات ارزنده‌اش گردیده است.

بنیاد توسعه و فرهنگ در پاناما با هدف تعلیم و تربیت کودکان در روستاهای بسیار دورافتاده و از میان مردم بومی تأسیس شده است. در برخی از این مناطق تنها وسیله آموزش ابتدایی فقط از طریق این مدارس بهائی تأمین می‌گردد. در پاناما مدرسه‌ای که بدواً از گاراژ منزلی شروع شد امروز مدرسه‌ای با ۱۲ کلاس درس می‌باشد.

مردم تهی دست منطقه‌ای از کامبوج که از همه مواهب زندگی محروم بودند پس از چندی گروه کوچکی مرکب از هفت بهائی بومی سازمانی با عنوان سازمان توسعه و آموزش تأسیس کردند. بسیاری از خانواده‌ها فقط از طریق این موسسه بهائی می‌توانند به آموزش دسترسی پیدا کنند. در هندوراس انجمن (بیان) پایه‌گذاری شد که هدف اصلی آن آموزش، بهداشت و حفظ محیط زیست می‌باشد. این انجمن بدواً با تأسیس یک درمانگاه کوچک آغاز شد.

مرکز عدالت (طاهره) در ایالات متحده آمریکا به منظور دفاع از حقوق زنانی که مورد خشونت واقع می‌شوند تأسیس یافت. این مرکز خدمات خود را به طور رایگان در اختیارشان می‌گذارد و حتی در مواقع لزوم وکیل دعاوی نیز به آنان معرفی می‌نماید.

انجمن (اکتا) در نپال در تربیت معلم بخصوص در میان بومیان نقش عمده‌ای را عهده‌ دارد. موفقیت این انجمن باعث شد تا تجربیاتش در چند کشور از جمله السالوادر، مالادی، مغولستان، نیکاراگوئه و پاکستان مورد استفاده قرار گیرد.

در اینجا به اختصار به ذکر چند مؤسسه دیگر می‌پردازیم:

بنیاد هانی در لوگزامبورگ، فیلیپین، مغولستان، روسیه، زامبیا، بریتانیا، بنیاد ناهید و هوشنگ عهدیه در افریقا، بنیاد نصرت در مالی، بنیاد ورقا در گویان آمریکای لاتین و چند فرستنده رادیو در آمریکای لاتین و افریقا با پخش برنامه های آموزشی، روحانی و کشاورزی به زبان‌های محلی در زمینه‌های بهداشتی و غیره مشغول به خدمت می‌باشند و  این گونه فعالیت‌ها همواره درحال توسعه و گسترش می‌باشد.

 این شرح مختصری از خدمات جامعه بهائی در سرتاسر عالم است. اگر به دقت نظر کنیم تقریباً تمامی اسامی این انجمن‌ها، بنیادها، مدارس و دانشگاه‌ها به زبان فارسی می باشند.

خوانندگان عزیز  در صورتیکه مایل به شناسایی بیشتر در مورد تعالیم آئین بهائی هستید و برای سؤالات خود نظری در مورد مقاله‌های هفتگی دارید از طریق ایمیل و یا پیامگیر زیر با ما تماس بگیرید:  پیامگیر : ۷۴۰۰-۸۸۲-۹۰۵ ،   ایمیل:  anyquestionsplease@gmail.com

وب سایت برای برخی از کتابهای فارسی بهائی  :      www.reference.bahai.org/fa