جمعه ۱۰ اکتبر، روز جهانی مبارزه علیه مجازات اعدام بود. عفو بینالملل در فراخوانی خواستار برپایی آکسیونهای اعتراضی در سراسر جهان علیه این مجازات بیرحمانه شد.
شهروند ۱۱۹۹ ـ پنجشنبه ۱۶ اکتبر ۲۰۰۸
به مناسبت روز جهانی مبارزه علیه مجازات اعدام
جمعه ۱۰ اکتبر، روز جهانی مبارزه علیه مجازات اعدام بود. عفو بینالملل در فراخوانی خواستار برپایی آکسیونهای اعتراضی در سراسر جهان علیه این مجازات بیرحمانه شد.
در بیانیهی سازمان عفو بینالملل که به مناسبت ۱۰ اکتبر، روز جهانی مبارزه علیه مجازات اعدام منتشر شده، آمده است که بیشترین اعدامها در جهان در آسیا صورت میگیرد.
به نوشتهی عفو بینالملل، در سال گذشته یکهزار و ۲۵۲ مورد اعدام در ۲۴ کشور جهان ثبت شده است. بیشترین اعدامها در شش کشور جهان به اجرا درآمده است که چین در رأس آنها قرار دارد. ایران جایگاه دوم را دارد و عربستان سعودی، پاکستان و ایالات متحدهی آمریکا در ردیفهای بعدی قرار گرفتهاند. کشور میزبان المپیک ۲۰۰۸، چین، در سال ۲۰۰۷، دستکم ۴۷۰ نفر را اعدام کرده است.
رناته مولر-وولرمان، یکی از مسئولان عفو بینالملل در آلمان میگوید، نگاه جهان به سوی آسیا دوخته شده است. آسیا بیش از این نمیتواند اصول اساسی حقوق بشر را نادیده بگیرد. به گفتهی این مقام عفو بینالملل، ۹۵ درصد جمعیت آسیا در کشورهایی زندگی میکنند که در آنها مجازات اعدام وجود دارد.
همچنین اریکا اشتاینباخ، سخنگوی کمیسیون حقوق بشر احزاب دموکرات مسیحی و سوسیال مسیحی در پارلمان آلمان با انتشار بیانیهی به مناسبت روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام، گفته است، مجازات اعدام هر ساله از سوی شمار بیشتری از کشورها کنار گذاشته میشود. با اینحال تنها یک سوم جمعیت جهان در کشورهایی زندگی میکنند که مجازات اعدام در آنها لغو شده است.
در ادامهی بیانیه سخنگوی کمیسیون حقوق بشر احزاب دموکرات مسیحی و سوسیال مسیحی آلمان آمده است، در برخی کشورها حتی در این باره عقبگرد دیده میشود. در ایران اخیراً قانونی به تصویب رسیده که براساس آن، "ارتداد" یا بازگشت از اسلام با مجازات مرگ روبروست.
در سالهای اخیر ایران از معدود کشورهایی بود که به دلیل شمار اعدامها و نیز اعدام نوجوانان بزهکار، در کانون انتقادهای بینالمللی قرار داشت. براساس گزارش سازمان عفو بینالملل، در ۲۰۰۷ در حالی که تعداد مجازات اعدام در سراسر دنیا نسبت به سال قبل کاهش یافته بود، ایران از جملهی معدود کشورهایی بود که شمار اعدامها در آن نسبت به سال قبل افزایش داشت. در سال ۲۰۰۷، دست کم ۳۱۷ نفر در ایران اعدام شدهاند.
همزمان، جمهوری اسلامی ایران یکی از سه کشور جهان است که نوجوانان بزهکار را اعدام میکند. سازمانهای مدافع حقوق بشر میگویند، در سه سال اخیر ۳۲ کودک در جهان اعدام شده که ۲۶ نفر آنها فقط در ایران بودهاند. اینها نوجوانان بزهکاری بودند که به هنگام ارتکاب جرم کمتر از ۱۸ سال داشتند. تنها در سال جاری میلادی، شش نوجوان مجرم در ایران اعدام شدهاند.
مدافعان حقوق بشر و مخالفان مجازات اعدام براین نظرند که اعدام اجرای عدالت نیست، بلکه انتقام است و اجرای این مجازات خشن و بیرحمانه در هیچ کشوری مانع از ارتکاب جرم نشده است.
در اعلامیهی نخستین «کنگره جهانی لغو مجازات اعدام» که در ۲۰۰۱ در استراسبورگ فرانسه برگزار شد، آمده است: «مجازات اعدام هیچگاه از ارتکاب جرمی جلوگیری نکرده است. این مجازات همواره اقدامی به مثابه شکنجه، عملی بینهایت وحشیانه، رفتاری غیرانسانی و اهانتآمیز به شمار میرفته است. جامعهای که مجازات اعدام را اعمال نماید، جامعهای است که خشونت را تشویق میکند. هر جامعهای که به کرامت و منزلت انسانها احترام میگذارد، در جهت الغای این مجازات کوشش میکند.»