رادیو آلمان: آیتالله خامنه ای در پیامی یک بار دیگر تاکید کرد که ایران باید به سوی افزایش جمعیت برود. به گفته او نداشتن درآمد، شغل و خانه نباید معیار باشد. از مسئولان خواسته برای تشویق مردم به بچهدار شدن از هیچ تلاشی فروگذار نکنند.
پیام آیتالله خامنهای امروز (پنجشنبه ۹ آبان) در همایشی به نام “تغییرات جمعیتی و نقش آن در تحولات مختلف جامعه” خوانده شد. پیامی که در محتوا تفاوتی با سخنان اخیر او درباره ضرورت افزایش جمعیت ایران از ۷۵ میلیون به دستکم ۱۵۰ میلیون نفر نداشت.
او که بارها به سیاست تنظیم خانواده انتقاد کرده، در این پیام هم از “پیر” شدن کشور ابراز نگرانی کرده و گفته است: «اگر چنانچه با این شیوهای که امروز داریم حرکت میکنیم پیش برویم، در آینده نه چندان دور، یک کشور پیری خواهیم بود.
به گفته آیتالله خامنهای میل به فرزند کم “یک عارضه” است. او خواستار پیگیری عواملی شده که باعث شده زنان و مردان از داشتن فرزند دوری می کنند. او از جمله این عوامل را بالا رفتن سن ازدواج در ایران دانسته است.
هرآن کس که دندان دهد، نان دهد
آیتالله خامنهای نداشتن کار و پول و مسکن را مشکلی سر راه بچهدار شدن ندانسته است: «ما نباید تصور بکنیم که حتماً بایستی یک نفری خانه مِلکی داشته باشد، یک شغل درآمدداری داشته باشد، بعد ازدواج بکند.»
از همین رو او بار دیگر تاکید کرده است: « بنده همچنان معتقدم کشور ما کشور هفتاد و پنج میلیونی نیست، کشور ما کشور صد و پنجاه میلیونی [است]، حالا ما دستِ کم را گرفتیم گفتیم صد و پنجاه میلیون؛ بیشتر هم میشود گفت.»
اما آمار و ارقام حداقل در شرایط فعلی جایی برای خوشبینی در رابطه با افزایش جمعیت و رساندن آن به دستکم دوبرابر جمعیت فعلی نمیگذارند.
آیتالله خامنهای در پیامش پرسیده است: «چرا سن ازدواج در کشور ما بالا رفته؟ مگر جوان هفده ساله، هجده ساله، نوزده ساله، احتیاج ندارد به اطفاء نیاز جنسی و غریزه جنسی؟ ما باید این را فکر کنیم.» ولی گذشته از غرایز جنسی “اطفاء” نشده، این جوانان با معضل دیگری به نام بیکاری سرو کار دارند.
به گفته عادل آذر میزان، رئیس مرکز آمار ایران بیکاری در کشور به نقطه بحرانزا رسیده است. بر اساس آمار رسمی ایران با بیکاری معادل ۱۲،۲ در صد روبروست. این البته همه واقعیت نیست. بیکاری در میان جوانان ۱۵ تا ۲۴ سال به مرز ۲۶ درصد رسیده است و در برخی نقاط ایران، از جمله استان لرستان با ۵۰ درصد بیکاری در میان جوانان روبرو هستیم.
برخی کارشناسان حتی این آمار را غیرواقعی میدانند و معتقدند که بیکاری از مرز ۱۷ درصد در ایران گذشته است. اگر روی دست جوانانی که نه کار دارند، نه درآمد، نه آینده، یک، دو، سه و حتی چهار یا پنج فرزند هم گذاشته شود، چقدر مایه “پیشرفت کشور” آن طور که آیتالله خامنهای گفته است خواهد شد؟
امکانات ایران تنها در زمینه شغلی محدود نیست. در زمینه مسکن، آموزش و بهداشت هم وضع بهتر نیست.
قید دوفوریت برای لغو قانون تنظیم خانواده
آیتالله خامنهای سال گذشته نیز همین سخنان را گفته بود. او در دیدار با جمعی از دولتمردان به سیاست کنترل جمعیت انتقاد کرده بود که از دوره ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی پیاده شد و در دوره محمد خاتمی هم ادامه یافت.
به پیروی از فرمان خامنهای و به فاصه یک سال بعد یعنی در تابستان امسال (۱۳۹۲)، مجلس مصوبه جدیدی داد که طبق آن کلیه محدودیتهای مقرر در قانون تنظیم خانواده و جمعیت، مصوب ۲۶ اردیبهشت ماه ۱۳۷۲ و اصلاحات آن و سایر قوانینی که براساس تعداد فرزند برای والدین شاغل یا فرزندان آنان ایجاد شدهاند، لغو شد.
پیش از آن نیز دولت احمدینژاد در آخرین ماههای کاری خود، مرخصی زایمان زنان کارمند را از سه ماه به ۹ ماه افزایش داده بود. همچنین پدران نیز از دو هفته مرخصی اجباری تشویقی همزمان با تولد فرزندشان برخوردار میشدند.
اما منتقدان میگویند، با توجه به مشکلات اقتصادی موجود مشوقهای فعلی برای افزایش جمعیت نمیتواند پاسخگوی مشکلات خانوادههایی باشد که هماکنون نیز توان تأمین نیازهای ضروری خود را ندارند.