رادیو آلمان: رئیسجمهور آمریکا روشهای شکنجه سازمان سیا را “وحشیانه، غلط با نتیجهای معکوس” توصیف کرده است. بسیاری از سازمانهای مدافع حقوق بشر نیز همصدا خواستار اجرای عدالت در مورد عاملان این جنایات شدهاند
.
انتشار گزارش کمیته اطلاعاتی مجلس سنای آمریکا در مورد کاربرد شکنجه در بازجوییهای سازمان سیا (سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا) واکنشهای متعددی را برانگیخته است. بن امرسون، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور مبارزه با تروریسم و حقوق بشر خواستار پاسخگویی کسانی شده است که مسئول وقوع این “توطئه جنایتکارانه” بودهاند.
به گفته وی این گزارش سوءظن جامعه بینالمللی را تأیید کرده است که در دوران ریاستجمهوری جرج دبلیو بوش، رئیسجمهور پیشین ایالات متحده، “جنایات سیستماتیک و نقض فاحش قوانین بینالمللی در مورد حقوق بشر” در سطحی گسترده رخ داده است.
بن امرسون اظهار داشته است که طبق قوانین بینالمللی میتوان عاملان این جنایات را در هر کشوری به دادگاه کشاند، مشروط بر این که اعلام جرم علیه این افراد و مجازات آنان در ایالات متحده صورت گیرد.
سازمان عفو بینالملل نیز خواستار تعقیب قانونی مقصران شده است. استیون هاوکینز، رئیس این سازمان در آمریکا، اظهار داشته است، سازمان سیا با ربودن و بازجویی وحشیانه مظنونان تروریستی پس از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، “از همان روز اول” به طور غیرقانونی عمل کرده است.
“لطمهای به چهره آمریکا در جهان”
سازمان دیدهبان حقوق بشر نیز هشدار داده است که چنانچه این موضوع اکنون از نظر قضایی پیگیری نشود، میتواند در آینده بار دیگر رخ دهد. به گفته این سازمان “اگر این روند مهم بیان حقیقت، منجر به تعقیب قانونی مقامات مسئول نشود، بحث شکنجه برای رؤسای جمهوری آینده همچنان یک گزینه سیاسی باقی خواهد ماند.”
سازمان آمریکایی American Civil Liberties Union، فعال در زمینه حقوق مدنی، خواستار پیگیری ویژه این موضوع از سوی باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا شده است. آنتونی رومرو، رئیس این سازمان، گفته است: «غیرممکن است که این گزارش را خواند، بدون اینکه نسبت به جنایات وحشتناک رخ داده در دوران ریاستجمهوری جرج بوش، از خشم برآشفته نشد.»
باراک اوباما در واکنش به گزارش منتشر شده، رفتار سازمان سیا را موجب لطمهزدن به چهره ایالات متحده در سراسر جهان دانسته است. او روشهای این سازمان را وحشیانه، نادرست و با نتیجهای معکوس توصیف کرده و وعده داده است که به عنوان رئیسجمهور هر آنچه باید، انجام خواهد داد تا “هرگز از این روشها استفاده نشود.”
به گفته وی، انتشار این گزارش گام نخست برای اطمینان حاصل کردن از این امر است که این روشهای شکنجه هیچگاه دیگر به کار بسته نخواهند شد. باراک اوباما اضافه کرده است: «یکی از چیزهایی که ما را از ملتهای دیگر متمایز میکند، این است که ما به اشتباهاتمان اعتراف میکنیم.»
در همین حال جان برنن، رئیس سازمان سیا، که نامش به عنوان یکی از مقصران در گزارش کمیته اطلاعاتی سنا آمده، اصرار داشته است که “تکنیکهای خشن بازجویی” از مظنونان به انجام حملات تروریستی، کمک کرده تا این حملات خنثی شده و جانانسانهای زیادی نجات یابد.
طبق اظهارات وی، این مسئله که سازمان سیا دولت را در مورد اقدامات خود گمراه کرده، صحت ندارد، اما این امر حقیقت دارد که مأموران سیا به هنگام بازجوییهای خود لزوما همیشه از استانداردهای تعیین شده پیروی نکردهاند.
با تمام این اوصاف بعید به نظر میرسد که انتشار این گزارش موجب اقامه دعوی در آمریکا شود. وزارت دادگستری ایالات متحده پیشتر در سال ۲۰۰۹، اندکی پس از ورود باراک اوباما به کاخ سفید، در مورد اتهاماتی مبنی بر اعمال شکنجه از سوی سازمان سیا و برخی از اعضای دولت جرج بوش، دست به تحقیق زد. اما این تحقیقات در نهایت هیچ شخص یا نهادی را به دادگاه نکشاند. این وزارتخانه هم اینک اعلام کرده است، بازرسان در گزارش تازه کمیته اطلاعاتی سنا “هیچ اطلاعات جدیدی” نیافتهاند.