صدای امریکا: مریم مهاجر، هنرمند بریتانیایی ایرانی تبار با انیمشن کوتاه «بابابزرگ عاشقپیشه بود»، نامزد دریافت جایزه بفتا یا آکادمی هنرهای سینما وتلویزیون بریتانیا شد.
این انیمیشن طنزآمیز، قصه کودکی است که ماجرای عاشقی پدربزرگش را روایت میکند و به بررسی ماجراهایی میپردازد که مسیر زندگی او را تغییر داد.
انیمیشن «بابابزرگ عاشقپیشه بود» علاوه بر داستانی جذاب و پراحساس، از نظر تکنیکی نیز با تحسین بسیاری از منتقدین هنری مواجه شده است.
مریم مهاجر در گفتگو با صدای آمریکا می گوید: «شخصیتهای انیمیشن واقعی هستند ولی برای آفرینش آنها، از داستانهای عاشقانه، هیجان انگیز و زیبایی که درباره سایر پدربزرگها و مادربزرگها نیز شنیده بودم، استفاده کردم. محور اصلی داستان، عشق است و این که چه طور این عشق در طول زمان تغییر می کند. حتما شنیده اید که میگویند نگاه نکن فلانی الان این قدر آرام است چون در گذشته فردی پر شور و حال و عاشق پیشه بوده است، رفتم دنبال این که چرا آدمها این جوری میشوند.»
مریم مهاجر در تهران به دنیا آمد و در خانواده ای اهل فرهنگ و هنر پرورش یافت. او در ایران در رشته نقاشی تحصیل کرد؛ ولی به دلیل علاقه زیادی که به داستانگویی و تصویرسازی داشت، پس از مهاجرت به انگلیس در سال ۲۰۰۰ در رشته انیمیشن ادامه تحصیل داد.
مریم مهاجر فارغ التحصیل کارشناسی ارشد انیمیشن از کالج سلطنتی هنر لندن است. او در سالهای اخیر در تولید پروژههای هنری مختلفی مشارکت داشته است و از هنرمندان خلاق و نوآور ایرانی در دنیای انیمیشن محسوب می شود.
داستانهای آثار مریم مهاجر واقعی هستند و او مانند «بابابزرگ عاشقپیشه بود» در آفرینش آنها از تجربیات شخصی، زندگی خود یا اطرافیانش الهام می گیرد.
او در گفتگو با صدای آمریکا می گوید: «دوست دارم در آثارم انسانها را نشان دهم، روی خصلتهای انسانی تمرکز دارم و نقاط مشترک یا راوبط احساسی و عاطفی را به تصویر می کشم. هیچ وقت پیامی را به بیننده تحمیل نمی کنم و فقط احساساتم را از طریق انیمیشن با آنها راحت و صمیمی به اشتراک میگذارم، کاری است که از دل میآید. درست است که شخصیتهای داستانهای من ایرانی هستند ولی تماشاگران غیر ایرانی هم به سادگی با آنها ارتباط برقرار میکنند، چون احساساتی مثل خشم، عصبانیت، عشق یا روابط خانوادگی موضوعاتی جهانی هستند و همه آنها را درک می کنند.»
مریم مهاجر در گذشته نیز موفق به دریافت جوایز معتبری از جشنوارههای جهانی شده است، ولی نامزدی بفتا افتخار بزرگی برای این هنرمند ایرانی تبار است؛ مراسمی که از آن به عنوان اسکار بریتانیا یاد می کنند.
این مراسم یکشنبه دوم فوریه در لندن برگزار میشود و مریم مهاجر برای دریافت جایزه بهترین انیمیشن کوتاه با رقبای مطرح خود در این شاخه رقابت میکند.
او که از نامزدی بفتا بسیار خوشحال و هیجان زده است، حضور در این مراسم را رویایی، باورنکردنی و غیرمنتظره توصیف می کند وقصد دارد با لباسی با نمادهای ایرانی، که معرف فرهنگ این کشور است، در برنامه حاضر شود.
به عقیده مریم مهاجر با توجه شرایط کنونی و خبرهای غم انگیزی که پیرامون ایران وجود دارد، از طریق فرهنگ و هنر بهتر میتوان خصلتها و ویژگیهای مثبت ایرانیان را به جهانیان معرفی کرد تا شناخت بیشتر و درک بهتری نسبت به این کشور داشته باشند.
او داستان انیمیشن بعدی خود را انتخاب کرده است و پس از برگزاری مراسم اهدای جوایز بفتا، مراحل پیش تولید آن را آغاز می کند.