صدای امریکا: نسرین ستوده، وکیل زندانی در ایران، در بیانیهای خواستار«محاکمه آمران و عاملان کشتار معترضان» در اعتراضات مردم در آبان ماه شد.
نسرین ستوده در بیانیه خود که زندان اوین منتشر کرده است، با اشاره به کشته شدن دستکم ۲۰۸ نفر و بازداشت هزاران نفر در اعتراضات آبان ماه نوشت که «بازداشت شدگان دسترسی به وکیل منتخب خود نداشته و دادرسی عادلانه در مورد آنان اجرا نمیشود.»
او با اشاره به خواست مقامات جمهوری اسلامی مبنی بر پخش اعترافات این افراد علیه خود نوشت: «بیم آن می رود که برخی از بازداشت شدگان، تحت شکنجه و فشار روحی و جسمی تن به این کار بدهند.»
این فعال حقوق بشر زندانی همچنین در این بیانیه در واکنش به قطع شدن اینترنت در زمان اعتراضات نوشت که «اینترنت، شبکه حیاتی دنیای امروز به روی مردم بسته میشود تا دنیا از جنایات صورت گرفته آگاه نشود.»
خانم ستوده با تسلیت به خانوادههای جانباختگان در این اعتراضات، خواستار «تحقیقات مستقل با حضور نمایندگان و وکلای مورد وثوق مردم و فعالان مدنی، با دخالت و نظارت کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد و گزارشگر ویژهی حقوق بشر برای ایران و محاکمه آمران و عاملین کشتار معترضین» شد.
این فعال حقوق بشری زندانی همچنین از دولت ایران خواست تا هر چه زودتر آمار قربانیان، مصدومین و بازداشت شدگان را که «بسیاری از آنان در شرایط خطرناکی نگهداری میشوند» را اعلام کند و اجساد باقیمانده قربانیان تحویل خانوادهها شده و اجازه سوگواری آبرومندانه به خانوادهها داده شود.
نرگس محمدی فعال مدنی زندانی نیز در روزهای گذشته در یادداشتی با تشریح وضعیت چند نفر از بازداشتیهای اخیر نوشت که حکومت مسئول کشتار بی رحمانه مردم و خشونت هاست.
پیشتر مایکل پیج، معاون بخش خاورمیانه سازمان دیدهبان حقوق بشر، در یک بیانیه گفته بود که در ایران مقامات همچنان از ارائه شمار دقیق تلفات این اعتراضات خودداری میکنند و در عوض بازداشتشدگان را به مرگ تهدید کردهاند.
برخی از گزارش ها حاکی از ازدحام بازداشت شدگان در زندانها و نبود امکانات است. حسن خلیل آبادی، رئیس شورای اسلامی شهرستان ری، روز دوشنبه ۴ آذر ماه گفت که زندان فشافویه «امکانات لازم» را ندارد و استقرار «این تعداد بازداشتی در این مکان سخت است.»
در پی افزایش ناگهانی قیمت بنزین، ایران شاهد اعتراضات گسترده مردم علیه جمهوری اسلامی بود. روز جمعه ۲۴ آبان ماه پس از انتشار ناگهانی خبر گرانی بنزین، در شهرهای مختلف ایران صورت گرفت و تنها یک روز بعد از آغاز اعتراضات، جمهوری اسلامی شنبه شب ۲۵ آبان اینترنت را تقریبا به طور کامل قطع کرد. این اعتراضات در آبان ماه بنا به اعلام عفو بین الملل بیش از ۲۰۸ کشته داشته است.
پرزیدنت دونالد ترامپ روز پنجشنبه ۱۴ آذر بار دیگر از اعتراضات مردم ایران حمایت کرد و بر نقش رسانهها برای اطلاعرسانی از «شرایط فجیع» ایران تاکید کرد و گفت: «شورا باید برای مقابله با مخاطراتی که جهان با آن مواجه است اقداماتی انجام دهد از جمله رفتار رژیم ایران که تاکنون صدها و صدها تن را در مدت کوتاهی کشته است. آنها معترضان را میکشند و اینترنت را قطع کردهاند تا جهان حرفهای آنها را نشنوند و نبینند. آنها نمیخواهند رسانهها گزارش تهیه کنند؛ زیرا در آنجا وضعیت خوبی نیست. وضعیت بسیار فجیع است.»
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز روز یکشنبه ۱۷ آذر به اعتراضات خیابانی اخیر در ایران واکنش نشان داد و خواستار شفافیت مقامهای جمهوری اسلامی در اعلام تعداد قربانیان و دادرسی منصفانه بازداشتشدگان شد.