به رغم آن که تعطیلی بیسابقه تولید و فروش در اثر شیوع ویروس کرونا، شرکتهای خودروسازی دیترویت را ماهانه با میلیاردها دلار ضرر روبرو کرده است، رسانه مالی «سی ان بی سی» گزارش میدهد که ماشینسازان آمریکا از جمله جنرال موتورز، فیات – کرایسلر، و فورد، قصد دارند برخلاف دوران کسادی بزرگ اقتصادی سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹، این توفان را بدون توسل به اعلام ورشکستگی یا قبول کمک از دولت فدرال، از سر بگذرانند.
مارک ویکفیلد، مدیرعامل شرکت مشاوره مالی «الیکس پارتنرز» که کار تجدیدسازمان جنرال موتورز بعد از ورشکستگی را برعهده داشت، میگوید: «وضع اتوموبیلسازان به کلی متفاوت است. آنها با عبور از سختیها، درس لزوم موازنه بیلانهای سود و زیان خود را یاد گرفتهاند.»
بخش بزرگی از خوشبینی کنونی در شرکتهای اتوموبیلسازی آمریکا ناشی از دوران کسادی بزرگ است؛ دورهای که طی آن، آنها مجبور شدند میلیاردها دلار از مخارج سرمایهای و هزینههای ساختاری خود، بکاهند. بعد از آن، ماری بارا، رئیس هیات مدیره شرکت جنرال موتورز و مدیران دیگر شرکتها، تصمیم گرفتند که بیلانهای خود را برای آمادهسازی در برابر دوران افول، تقویت کنند، هر چند زمان آن افول مشخص نبود.
کوشش آنها به ذخیره میلیاردها دلار وجه نقد قابل دسترس و همچنین قراردادهای انعطافپذیر با اتحادیه کارگری انجامیده است. این اقدامات به آنها کمک میکند هنگام متوقف شدن فعالیت خطوط تولید، هزینه کمتری داشته باشند.
ادم جونز، کارشناس صنعت ماشینسازی، در یادداشتی خطاب به سهامداران مینویسد که اوائل امسال، شرکت سرمایهگذاری و مشورتی «مورگان استنلی» تجزیه و تحلیلی در باره دوران تعطیلی تولید اتوموبیل انجام داد که نشان میدهد جنرال موتورز، فورد، و دیگر شرکتهای ماشینسازی، از سرنوشتی که شرکتها در سالهای افول ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ با آن روبرو شدند، پرهیز کنند.
برای افزایش وجه نقد در دسترس، شرکتهای اتوموبیلسازی مجموعا ۴۵ میلیارد دلار از اعتبارات مالی خود، دریافت کردهاند به طوری که میتوانند حتی در صورت لزوم بدون تولید چندانی، دست کم تا پایان سهماهه چهارم ۲۰۲۰ سرپا بمانند.
اما به نظر میرسد که تولید به زودی آغاز خواهد شد. فرماندار میشیگان پنجشنبه هفته پیش اعلام کرد که شرکتهای دیترویت میتوانند همین هفته تولید را از سر بگیرند.
هر سه شرکت عمده اتوموبیلسازی آمریکا اعلام کردند که از دوشنبه هفته آینده، تولید را در آمریکای شمالی از سر خواهند گرفت، هر چند این بازگشایی با رعایت مقررات ایمنی همراه خواهد بود. همچنین برخی عملیات پشتیبانی تولید، از همین هفته شروع میشود.
احتمال آن وجود دارد که بسته به تداوم همهگیری کرونا، شرکتهای اتوموبیلسازی برای حمایت مالی از مصرفکننده با دولت وارد مذاکره شوند، و برنامهای شبیه به «پول نقد در ازای ماشینهای قراضه» را اجرا کنند. آن برنامه که در سال ۲۰۰۹ اجرا شده بود، مبلغ ۴۵۰۰ دلار در ازای اتوموبیلهای کهنه به خریداران اتوموبیلهای نو پرداخت میکرد.
در حالی که گروهی از قانونگذاران هر دو جناح قصد دارند شرکتهای اتوموبیلسازی را به دور بعدی پرداختهای تشویقی دولت فدرال اضافه کنند، مدیران شرکتهای اتوموبیلسازی دیترویت، از برنامه پرداخت کمک دولتی به مصرفکننده، حمایت میکنند.
شرکتهای سرمایهگذاری در وال استریت و تجزیهوتحلیلگران صنعت اتوموبیل، از یکسو افزایش بدهی شرکتهای ماشینسازی را از نزدیک دنبال میکنند، و از سوی دیگر به خاطر بالارفتن نرخ بیکاری تا ۱۴.۷ درصد در ماه آوریل، مراقب مصرفکنندگانی هستند که ممکن است از پرداخت اقساط اتوموبیلهای خود، ناتوان باشند و قسطشان عقب بیافتد.
نقل از صدای امریکا