با این فرمان در توئیتر می‌توان لحظه به لحظه در جریان اتفاقات ایران قرار گرفت. با این سلاح، مخالفان توانسته‌اند از سد سانسور دولت در اینترنت عبور کنند،  


 شهروند ۱۲۳۴  پنجشنبه ۱۸ جون  ۲۰۰۹


 

"انتخابات ایران"؛ با این فرمان در توئیتر می‌توان لحظه به لحظه در جریان اتفاقات ایران قرار گرفت. با این سلاح، مخالفان توانسته‌اند از سد سانسور دولت در اینترنت عبور کنند، تبلیغات و اطلاعات را به دیگران برسانند.

در روزهای گذشته تعدادی از آژانس‌های بین المللی از اقدامات مقامات دولت ایران برای جلوگیری از کار خبرنگاران خارجی و ارسال گزارش درباره تظاهرات اعتراضی به نتایج انتخابات ریاست جمهوری، خبر دادند. اما علیرغم همه این محدودیت‌ها، هزاران خبر، عکس، ویدئو و گزارش از ایران به سراسر جهان مخابره می‌شود.


 

شهروندان به مثابه خبرنگار


 

فرمان جستجوی "انتخابات ایران" در توئیتر در حال حاضر بیشترین مراجعه کننده را دارد. در هر ثانیه ۱۴۰ علامت و کلمه در رابطه با انتخابات ایران از درون شهرها و خیابان‌های ایران مستقیما به توئیتر فرستاده می‌شود. جملاتی با این مضمون:"تظاهرات شروع شده و من الان جلوی دانشگاه هستم". "صدای تیراندازی می‌آید و می‌گویند یک نفر کشته شده".

از طریق توئیتر، فیس بوک و یوتیوب شهروندان ایرانی همچون خبرنگاران عمل می‌کنند و آخرین اخبار مربوط به اعتراض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری را به جهان می‌فرستند. برای نمونه خبر حضور میر حسین موسوی در تظاهرات روز دوشنبه (۱۵ ژوئن/ ۲۵ خرداد) چند ساعت زود‌تر از خبرگزاری‌های رسمی از طریق توئیتر منتشر شد.

کاربران در خارج از ایران هم با پیام‌هائی پشتیبانی خود را اعلام می‌کنند، اما همزمان هشدارهائی هم در زمینه حضور عوامل دولتی یا پراکندن شایعات و اخبار نادرست هم دیده می‌شوند.


 

قدرت نمائی شبکه‌های اجتماعی


 

از جمعیت ۷۰ میلیون نفری ایران حدود ۲۱ میلیون نفر به اینترنت دسترسی دارند. اپوزیسیون ایران از همه کانال‌های شبکه‌های اجتماعی برای رساندن نظرات خود استفاده می‌کند. در حال حاضر بر روی یوتیوب ویدئو‌های بسیاری از ضرب و شتم و حمله ماموران به تظاهرکنند‌گان و برگزاری اجتماعات وجود دارد. در فلیکر عکس‌های زیادی در این زمینه دیده می‌شود و وبلاگ‌نویسان نیز گزارشهای لحظه‌ای می‌دهند.

این قدرت‌نمائی شبکه‌های اجتماعی، حاصل بی‌اعتمادی مردم ایران به رسانه‌‌های دولتی از یک سو و سانسور و فشار از سوی دیگر

 

خروج از حالت تدافعی


 

روز یکشنبه (۱۴ ژوئن/ ۲۴ خرداد) سیستم پیامک کاملا قطع شده بود و دولت ایران تلاش کرد تا سرعت اینترنت را کاهش دهد. هرچند این اقدام مشاهده فیلم‌های ویدیوئی را با مشکل روبرو کرد، اما هیچ تاثیری بر توئیتر نداشت.

به نظر می‌رسد که کاربران ایرانی از حالت تدافعی خارج شده‌اند و در توئیتر دائما لیست پروکسی ـ سرورهائی را منتشر می‌کنند که از طریق آن می‌توان از چنگ فیلتر گریخت.

در عین حال خبر می‌رسد که برنامه‌نویسان برنامه‌هائی را برای حمله به سایت‌های دولتی تهیه کرده‌اند. در توئیتر با کلیک بر روی یک لینک، بار صفحه مورد نظر آنقدر زیاد می‌شود که دیگر دسترسی به آن امکان پذیر نیست. سایت‌های متعددی از جمله سایت‌های فارس نیوز، انصارنیوز، سایت آیت‌الله خامنه‌ای و احمدی نژاد هدف چنین حملاتی قرار گرفتند و در روز دوشنبه (۱۵ ژوئن/۲۵ خرداد) از کار افتادند.