بی بی سی: ناصر حجازی، دروازه بان مشهور ایرانی که فدراسیون بین المللی تاریخ و آمار فوتبال او را دومین دروازه بان برتر قرن بیستم قاره آسیا معرفی کرد، روز دوشنبه، دوم خرداد ماه در سن ۶۲ سالگی بر اثر ابتلا به سرطان ریه در بیمارستان کسری در تهران درگذشت.

حجازی که هوادارانش از او به عنوان اسطوره فوتبال یاد می کنند، در ۲۸ آذرماه ۱۳۲۸ در محله آریانا (مالک اشتر) تهران متولد شد. پدرش تبریزی بود. او در سال ۱۳۵۰ وارد مدرسه عالی ترجمه شد و شش سال بعد در سال ۱۳۵۶ لیسانس خود را دریافت کرد.

ناصر حجازی عضو تیم های مختلف نادر، شهباز و تاج که بعد از انقلاب به استقلال تغییر نام داد، بود. او در دهه ۵۰ دروازه بان اول تیم ملی فوتبال ایران شد. حجازی در سال ۱۹۷۰ میلادی با تیم تاج (استقلال بعد از انقلاب) فاتح جام باشگاه های آسیا شد و در سال های ۱۹۷۲ و ۱۹۷۴همراه با تیم ملی فوتبال ایران به ترتیب قهرمان جام ملت های آسیا و بازی های آسیایی شد. این دروازه بان مشهور در بازی های المپیک کانادا در سال ۱۹۷۶ عضو ثابت تیم ملی بود و در جام جهانی ۱۹۷۸ آرژانتین نیز دروازه بانی تیم ملی را بر عهده داشت. حجازی در خصوص گرایشش به فوتبال گفته بود: “من فوتبال را فقط به صورت تفریحی دنبال می کردم. رشته اصلی ام بسکتبال بود و حتی برای تیم جوانان بسکتبال ایران انتخاب شدم. ماجرا از آن جا شروع شد که روزی با دوستان به تماشای بازی آموزشگاهی که تیم مدرسه ما هم در آن شرکت داشت رفتیم.”

او می گوید که “در همان روز دروازه بان تیم مدرسه ما آسیب دید، مربی تیم مرا صدا زد و گفت ناصر بیا درون دروازه بایست. من هم گفتم آقا اصلا من نمی توانم، من فقط گاهی فوتبال بازی می کنم اون هم هافبک تیم نه دروازه بانی. مربی دست بردار نبود. خلاصه با اصرار مربی با ترس و لرز رفتم درون دروازه. آن روز برای من یک روز به یاد ماندنی و خاطره انگیز است. خودم هم باور نمی شد که چرا با وجود آنکه برای اولین بار درون دروازه ایستاده بودم این قدر خوب توپ گرفتم. “

ناصر حجازی دو فرزند به نام های آتوسا و آتیلا دارد. آتیلا چند سالی در تیم استقلال بازی کرد و آتوسا نیز اولین کاپیتان تیم ملی فوتسال زنان ایران بود.

حجازی در سال ۱۳۸۴ برای شرکت در انتخابات ثبت نام کرد، اما شورای نگهبان صلاحیت او برای شرکت در انتخابات را رد کرد.

این فوتبالیست در ۳۱ فروردین امسال در مصاحبه ای به وضعیت بد اقتصادی موجود در ایران اعتراض کرد و گفت:”دولت می گوید چهل هزار تومان در ماه به مردم کمک می کنیم، مگر مردم گدا هستند؟ مردم ایران روی گنج خوابیده اند، نفت، گاز و … دولت حق ندارد به مردم کمک کند. دولت باید کار کند و خدمت کند و زحمت و دسترنج مردم را دو دستی تقدیم آنها نماید. چهل هزار تومان در ماه به مردم می دهند و بعد چند برابر آن را از جیب مردم برداشت می کنند و سپس ادعای خدمت به مردم دارند.”

حجازی در بخش دیگری از این مصاحبه گفت:” از دید مسئولان، خدمت دولت به مردم یعنی کار کردن مردم برای دولت و اینکه مردم کار کنند و پولشان را تقدیم دولت کنند. برای من گاز می آمد چهل هزارتومان، حالا می آید یک میلیون تومان. گاز به کشور همسایه با مبلغی به مراتب کمتر از آنچه از جیب مردم برداشت می کنند، صادر می شود. با دیدن این شرایط نباید عصبانی شوم؟ نباید حرص بخورم و شرایط جسمانی ام مثل امروز شود.”

حجازی که از یک سال و نیم پیش به این سو گرفتار بیماری سرطان ریه بود جمعه شب، به دلیل وخامت وضع جسمانی دوباره به بیمارستان کسری انتقال یافت و در بامداد روز دوشنبه در حالی درگذشت که هوادارانش در بیرون بیمارستان جمع شده بودند.

حجازی از جوانی تا پایان

 پیکر ناصر حجازی، دروازه بان مشهور ایران، پس از مراسمی با حضور چند هزار تن از دوستدارانش در ورزشگاه آزادی، در گورستان بهشت زهرای تهران به خاک سپرده شد. پیکر دروازه‌بانی که سالها برای تیم ملی فوتبال ایران و باشگاه استقلال درون دروازه قرار گرفته بود صبح چهارشنبه، ۴ خرداد (۲۵ مه)، برای آخرین بار درون چارچوب فلزی قرار گرفت، در حالیکه بیش از پانزده هزار تن از دوستدارانش اشک می ریختند و او را تشویق می کردند.

پس از برگزاری این مراسم در ورزشگاه آزادی، پیکر دروازه بان اسبق تیم ملی ایران و باشگاه استقلال (تاج) به سوی بهشت زهرا تشییع شد.

به گزارش خبرگزاری ها، چند هزار تن از هواداران ناصر حجازی که صبح روز وسط هفته به ورزشگاه آزادی آمده بودند، با پیکر دروازه بان بلند بالای فوتبال ایران بر روی دوش خود در پیست استادیوم دور افتخار زدند.

دروازه ضلع جنوبی، دروازه ای بود که سال ها تیم استقلال بازی را از آن سمت شروع می کرد و آنجا همانجایی شد که حجازی به حضور خود پایان داد. در حضور نام های بزرگ فوتبال ایران، مراسم نماز میت در استادیوم آزادی به جای آورده شد و در حالیکه جمعیت حاضر، یکپارچه نام حجازی را فریاد می کردند، مراسم تشییع ادامه یافت.

پیش از این مقامات امنیتی شهر تهران با تشییع مراسم حجازی در ورزشگاه شیرودی (امجدیه) که در حوالی میدان هفت تیر در نقاط مرکزی شهر تهران قرار دارد، مخالفت کرده بودند. تا پیش از این، مراسم تشییع همه ورزشکاران از ورزشگاه شیرودی انجام می شد و این اولین بار بود که مراسم تشییع یک ورزشکار به استادیوم آزادی، در حاشیه تهران برده شد.

با هجوم جمعیت، حصاری که دور قبر ناصر حجازی کشیده بودند فرو ریخت و خانواده او مجبور شدند به سرعت این مراسم را برگزار کنند.

پیکر ستاره محبوب فوتبال ایران در قطعه نام آوران بهشت زهرا در ردیف ۵۸ ، شماره ۱۲ به خاک سپرده شده است

ناصر حجازی روز ۲۸ آذر ۱۳۲۸ متولد شد و روز ۲ خرداد ۱۳۹۰ پس از نزدیک به دو سال مبارزه با بیماری سرطان ریه، دیده از جهان فرو بست.

 

هواداران زنده یاد حجازی در استادیوم آزادی