رادیو زمانه: گذار به دموکراسی در ایران چگونه باید صورت گیرد؟ این عنوان، موضوع کنفرانسی بود که در روزهای هفتم و هشتم آپریل، شنبه و یکشنبه (۲۰ـ ۱۹ فروردین ۱۳۹۱ خورشیدی) در “جرمن تاون” واشینگتن و با حضور افرادی از گروههای اپوزیسیون مخالف جمهوری اسلامی در خارج از کشور، برپا شد.
نزدیک به ۵۰ نفر از فعالان سیاسی مخالف جمهوری اسلامی در این کنفرانس دو روزه به گفتوگو درباره راههای عملی گذار به دموکراسی، انتخابات آزاد، پارلمان در تبعید دیجیتالی و طرحهای براندازی رژیم گفتوگو کردند که این موضوع آخری، با مخالفت یکی از دعوت شدگان،که از نظر فکری به گروههای سبز و اصلاحطلب نزدیک است، روبهرو شد. وی از التزام به قانون اساسی جمهوری اسلامی و ولایت فقیه دفاع کرد.
سرانجام پس از سخنرانی چهرههای مختلف، روی شش یا هفت پیشنهاد توافق شد که براساس آنها فعالیتهای این گروه اپوزیسیون جمهوری اسلامی میتواند ادامه یابد.
آرام حسامی، علی افشاری، محسن سازگارا، امیرحسین گنجبخش، عبدالهه مهتدی، اسماعیل نوری علا، فاطمه حقیقتجو، خالد عزیزی، شهریار آهی، بیژن کریمی، رویا طلوعی، مهران براتی، حسن شریعتمداری و آرش غفوری در این کنفرانس سخنرانی کردند.
برخی از دعوتشدگان به کنفرانس نیامدند. برخی از سازمانهای اپوزیسیون جمهوری اسلامی هم به این کنفرانس دعوت نشدند.
دکتر آرام حسامی استاد مونتگمری کالج یکی از برپاکنندگان کنفرانس واشنگتن در گفتوگو با زمانه میگوید که “گروهها” به این کنفرانس دعوت نشده بودند، بلکه افراد اپوزیسیون جمهوری اسلامی به شکل فردی دعوت شده بودند. او در اینباره میگوید:
با وجود این که ما میدانیم افراد دعوتشده متعلق به شبکهها یا احزاب برونمرزی هستند، اما از آنها به صورت فردی دعوت شده بود. حدود ۶۰ـ ۵۰ نفر در کنفرانس حضور داشتند که بعضی از آنها پروژههای گروه یا شبکه و یا حزبشان را مطرح کردند. برخی از دعوتشدگان مثل آقایان براتی و بیات هم که در گروههای متفاوتی حضور دارند، به طور شخصی دعوت شده بودند.
در این کنفرانس دکتر امیرحسین گنجبخش، موضوع انتخابات آزاد را مطرح کرد. حدود ده پروژه در دو روز مطرح و بررسی شد که مدر رسانهها بازتاب یافت.
آرام حسامی در مورد حضور رسانه ها در این کنفرانس گفت: ما یک فراخوان دادیم و تمام رسانهها را دعوت کردیم که تشریف بیاورند. از آقای نیک آهنگ کوثر گرفته که شخصی آمده بود تا بی بی سی و صدای آمریکا و برنامهها از تلویزیون “مردم” مستقیم پخش شد.
تلویزیون آپادانا هم اینجا بود که مستقیم پخش کرد. تمام جلسه، از اول تا آخرین جلسه، مستقیم روی وب پخش شد. شفافیت بود. ما خوشحالیم که خبرنگاران بودند و دیدند که مسائل چه بود و چگونه مطرح شد.