گفت وگو با شری درویش و یلدا ریاحی وکلای جوان و مبتکر
اگر مشکلی حقوقی برایتان پیش آمد، به کجا مراجعه می کنید؟ پیش وکیل می روید؟ ممکن است هزینه ی بسیار زیادی برایتان داشته باشد در حالی که شاید می شد با گرفتن مشورت حقوقی و اقدام از طریق درست، در پول و وقت و اعصابتان صرفه جویی کنید. جامعه ی ایرانی تورنتو، تاکنون از خدمات حقوقی حرفه ای به صورت رایگان برخوردار نبوده، اما به تازگی دو وکیل جوان، قدم پیش گذاشته اند تا چنین خدماتی را به جامعه ی خودشان ارائه دهند.
شری درویش، ۱۲ سال است در تورنتو به کار وکالت اشتغال دارد. در دانشگاه تورنتو و واترلو و مدرسه حقوق اوزگودهال تحصیل کرده، دو سال در شرکتی خصوصی تجربه دارد و بعد از آن در بخش دادگستری به مدت ده سال در حوزه ی مالیات ها، کار وکالت کرده. در حال حاضر هم در دولت انتاریو در بخش Workers’ Compensation Appeal Tribunal به عنوان قاضی برای افرادی که در محل کار مجروح می شوند و از دولت تقاضای غرامت می کنند، کار می کند.
یلدا ریاحی، بازرگانی و فلسفه خوانده و بعد به دانشکده حقوق رفته و حدود یکسال و نیم است که به عنوان وکیل کار می کند. در حوزه ی دعاوی حقوقی و دعاوی تجاری کار کرده است.
شری با یلدا مشورت می کند و می گوید، ایده ی خوبی ست اگر برای کامیونیتی یک کلینیک حقوقی باز کنیم که سرویس های مجانی حقوقی به مردم بدهد، و همین می شود اولین قدم تا این زنان جوان به یاری جامعه ی ایرانی تورنتو بیایند.
شنبه ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۲، اولین جلسه ای بود که این دو همراه با میسا ملکی، وکیل خانواده، در بنیاد پریا برگزار کردند تا بتوانند یک سری اطلاعات عمومی از خدماتی که ارائه می دهند، به علاقمندان ارائه دهند.
شری می گوید، امروز اطلاعات عمومی و مقدماتی در مورد حوزه های مختلف حقوقی ست. من درباره مالیات حرف می زنم و یلدا درباره ی دعاوی مدنی و حقوقی و میسا ملکی هم قبول کرد در این جلسه به ما کمک کند و درباره ی حقوق خانواده حرف می زند. یک کارگاه آموزشی دیگر در ماه اکتبر در سه حوزه ی حقوقی دیگر خواهیم داشت.
شری هیچگاه موکل خصوصی نداشته و موکلش همیشه دولت بوده است. می گوید، می دانم در جامعه ی ایرانی چنین خدماتی نیست، ولی در جوامع دیگر از جمله جامعه ی همسرم که ایتالیایی ست، چنین کلینیک های حقوقی رایگان وجود دارد.
شری ادامه می دهد، من با آقای تبریزی رئیس بنیاد پریا در این زمینه صحبت کردم که آیا فکر می کنید چنین چیزی نیاز داشته باشید، گفت بله، مردم زنگ می زنند و پرسش های حقوقی دارند که ما امکان پاسخ دادن نداریم.
شری در پاسخ به این پرسش من که “مردم چه مشکلاتی را با شما می توانند در میان بگذارند؟” می گوید، ما خیلی در جزئیات نمی توانیم وارد شویم، به طور مثال کسی با همسایه اش دعوا کرده و می خواهد اقدام حقوقی کند، ما او را راهنمایی می کنیم. یا اینکه می خواهد از دولت مزایایی که قانونا از آن برخوردار می شود را درخواست کند، و یا می خواهد برای اقامت یا شهروندی اقدام کند، این که چه باید بکند.
یلدا دنباله ی حرف شری را می گیرد: در زمینه هایی که ما می توانیم به آن ها بپردازیم محدودیتی وجود ندارد و هر چیز که مردم از ما درخواست کنند، ما در همان مورد کار می کنیم مثلا در مورد دزدی از فروشگاه ها، موضوع جزایی ست ولی اگر بدانیم کسی چنین مشکلی دارد، اگر پیش از برگزاری جلسه به ما نیازشان را اطلاع دهند، ما می توانیم از وکیلی دعوت کنیم که در همین زمینه کار کرده باشد و بتواند کمک کند.
یلدا ادامه می دهد: جلسه ی امروز ما معرفی سرویس به مردم است و این که ببینیم چه نیازهایی وجود دارد. جلسه امروز و سمینار ماه آینده صحبت کردن در جمع است ولی هدف این برنامه این است که پس از سمینارهای گروهی، ساعتی را بگذاریم که رودررو بتوانیم با شخصی که مشکل حقوقی دارد، به صورت انفرادی حرف بزنیم. بنابراین سوژه های حقوقی که ما ارائه می کنیم بستگی به نیاز مراجعان و مخاطبان ما دارد.
یلدا می گوید، قرار نیست که همیشه ما دو نفر این کلینیک را بگردانیم، هدف ما این است که وکلای دیگر در حوزه های مختلف را هم با توجه به نیاز مردم دعوت کنیم و آن ها هم بپذیرند که ماهی دو ساعت از وقتشان را به رایگان در اختیار جامعه شان قرار دهند.
در پاسخ به این پرسش که آیا از نیازهای حقوقی جامعه ایرانی اطلاعی دارید، یلدا می گوید: پریا سال گذشته یک بررسی انجام داد که هنوز نتایجش را منتشر نکرده، ولی برای این که این نیازها را بشناسیم، ما به کمک افرادی که به این جلسات می آیند، احتیاج داریم. ایده آل ترین وضعیت این است که افرادی که می خواهند به جلسات بیایند، قبلا به ما بگویند به چه منظور می آیند تا ما قبلا آن پرسش ها را با وکلای مربوطه مطرح کرده باشیم.
شری می گوید، این کلینیک ها ماهی یک بار خواهد بود، مثل نمونه های مشابه دیگر در جوامع دیگر. سازمانی هست به نام Pro Bono Law Ontario که باید در آنجا ثبت نام کنیم تا بتوانیم کلینیک حقوقی را دایر کنیم و پرسش های حقوقی مردم را پاسخ بدهیم و به کانال درست آنها را هدایت کنیم.
او می گوید، این کلینیک به این شکل و به صورت رایگان، در جامعه ی ایرانی تا به حال نبوده، ولی در جامعه ی بزرگتر تورنتو خدماتی بوده که ایرانی ها هم می توانستند از آنها بهره مند شوند، ولی خاص خودشان نبوده.
یلدا می گوید: سازمان پرو بونو که شری برای ثبت این کلینیک به آنها مراجعه کرده سازمانی ست که به راه اندازی چنین کلینیک هایی یاری می کند، اگر قبلا چنین کلینیکی برای جامعه ی ایرانی ثبت شده بود، حتما به ما می گفتند.
یلدا در مورد هزینه های چنین کلینیکی می گوید، ما باید داوطلب داشته باشیم، وکلایی که وقتشان را داوطلبانه در اختیارمان بگذارند، و موضوع مکان را هم که پریا تأمین کرده و پولی نمی گیرد، و از لحاظ اطلاع رسانی و پوشش رسانه ای، نشریه شهروند و رادیوی صدای ایران یاری کرده اند، و خود شری هم به صورت شخصی کمک مالی کرده، ولی هدف ما این است که فشار روی چند نفر قرار نگیرد و در آینده بتوانیم هم حمایت مالی بگیریم و هم حمایت نیروی داوطلب.
از آقای احمد تبریزی رئیس بنیاد پریا پرسیدم، ایرانی ها در چه زمینه هایی برای خدمات حقوقی با شما تماس گرفته اند؟ می گوید: ما روزها تلفن های زیادی می گیریم، مثلا با صاحبخانه مشکل دارند، یا قراردادی یک مشاور املاک برایشان نوشته و ناآگاهانه امضا کرده اند و حالا دچار مشکل شده اند. همچنین مشکلات خانوادگی هم زیاد مطرح می کنند، برای همین نیاز به چنین کلینیک حقوقی را خیلی احساس کردیم.
در این اولین سمینار عمومی، میسا ملکی وکیل خانواده که چندین سال سابقه وکالت با دفاتر خصوصی داشته و چهار سال نیز مشاور وزیر بهداشت، خانم دب متیوز بوده، برای بخش حقوق خانواده، شری درویش و یلدا ریاحی را همراهی می کرد.
این زنان موفق ایرانی ـ کانادایی بخشی از ساعات کار یا استراحت خود را به افراد جامعه ی خودشان اختصاص داده اند. از خدماتی که به رایگان برای شما مهیا می شود، برای شناخت بهتر کشور میزبان و خانه ی دومتان، استفاده کنید. با قوانین و مقررات آشنا شوید، تا به دلیل ناآشنایی دچار مشکل نشوید. اگر هم مشکل حقوقی دارید، از دزدی از فروشگاه گرفته تا مسئله مالک و مستأجر، مسائل حقوقی خانوادگی، مسائل مهاجرت، و یا اگر در فکر راه اندازی بیزنسی برای خودتان هستید، تمامی اینها، آداب حقوقی خاصی را طلب می کند که با دانستن آن، با چشم های باز گام در راه می گذارید.
سلام و عرض ادب
اینجانب ایرانی و ساکن تورنتو هستم از یکی از شرکتهی بیمه ماشین در خصوص باطل کردن بیمورد بیمه شکایت دارم لطفا راهنمایی بفرمایید
با تشکر
سلام من یک فرهنگی بازنشسته از ایران هستم گزارش اولین گلینک حقوقی را خواندم بسیار عالی بود
دست مریزاد موفق پایدار باشید