پادشاه عربستان سعودی روز چهارشنبه دوم مهر در نخستین سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، خواستار دستیابی به راه حلی جامع در مورد ایران و خلع سلاح گروه حزبالله به عنوان وابسته رژیم تهران در لبنان شد.
ملک سلمان همچنین حمایت خود را از تلاشهای ایالات متحده به منظور برقراری مذاکرات میان اسرائیل و فلسطینیها ابراز کرد.
او اظهار داشت که ایران با نقض توافق هستهای سال ۲۰۱۵ موسوم به برجام، در صدد «تشدید فعالیتهای توسعهطلبانه، ایجاد شبکههای تروریستی خود و استفاده از تروریسم» است.
ملک سلمان تاکید کرد که نتیجه اقدامات جمهوری اسلامی تا امروز، چیزی جز «آشوب، افراطگرایی و فرقهگرایی» در منطقه خاورمیانه نبوده است.
پادشاه عربستان در اظهارات ویدئویی اخیر خود که به دلیل بحران همهگیری ویروس جدید کرونا از پیش ضبط شده بود، خطاب به ۱۹۳ عضو مجمع عمومی سازمان ملل، دستیابی به «راه حلی جامع» و «موضع سرسختانه» قدرتهای جهانی در قبال ایران را دو مسئله ضروری در برخورد با رژیم تهران عنوان کرد.
ایران و شش قدرت جهانی شامل آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا همراه با آلمان سال ۱۳۹۴ در وین به توافقی موسوم به برجام برای حلوفصل ابهامات برنامه هستهای ایران دست یافتند که براساس آن تهران بسیاری از فعالیتهای هستهایش را محدود کرد و در مقابل تحریمها علیه تهران تعلیق شد.
دونالد ترامپ که بارها این توافق را «بدترین» توافق در تاریخ آمریکا توصیف کرده است، در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ خروج واشینگتن از این توافق را اعلام کرد و تحریمها علیه ایران را بازگرداند.
ایالات متحده مرداد ماه سال جاری تلاش کرد قطعنامهای را به تصویب شورای امنیت سازمان ملل برساند تا تحریم تسلیحاتی ایران را که ۲۷ مهر امسال به پایان میرسد تمدید کند، ولی موفق نشد.
به دنبال آن آمریکا اعلام کرد که مکانیسم ماشه برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را فعال کرده است.
ملک سلمان خاطرنشان کرد: «تجربه ما با رژیم ایران به ما آموخته است که راه حلهای جزئی و مماشات، مانع تهدیدهای آن در مورد امنیت و صلح بینالمللی نمیشود».
پادشاه عربستان در راستای تلاش برای برقراری صلح میان اسرائیل و فلسطینیها اظهار داشت که «ابتکار صلح عربی» در سال ۲۰۰۲، پایه و اساس دستیابی به «راه حلی جامع و عادلانه» به شمار میرود که تضمینکننده برخورداری فلسطینیها از دولتی مستقل و تعیین اورشلیم شرقی/ بیتالمقدس به عنوان پایتخت آنها خواهد بود.
ملک سلمان ادامه داد، «ما از تلاشهای دولت فعلی آمریکا در راستای دستیابی به صلح در خاورمیانه از طریق آوردن فلسطینیها و اسرائیلیها به پای میز مذاکره به منظور رسیدن به توافقی عادلانه و جامع حمایت میکنیم.»
او همچنین با یادآوری انفجار مرگبار بندر بیروت در ماه گذشته، وقوع این فاجعه را «نتیجه هژمونی گروه حزبالله» و مداخله آن «با زور سرنیزه» در فرآیند تصمیمگیری در لبنان عنوان کرد. ملک سلمان گفت: «باید این سازمان تروریستی را خلع سلاح کرد.»
مقامهای لبنان، دلیل انفجار مهیب بندر بیروت در روز ۱۴ مرداد را، انبار کردن ۲۷۵۰ تن نیترات آمونیوم بدون رعایت موارد ایمنی اعلام کردهاند. در پی این حادثه، دستکم ۱۹۰ نفر جان باختند و بیش از هفت هزار تن زخمی و مجروح شدند.
رادیو فردا