خبرگزاری هرانا – نیکان شیدان شیدی، دانشجوی بهایی ترم سه مقطع کاردانی رشته قالبسازی دانشکده فنی انقلاب تهران به دلیل بهایی بودن از این دانشگاه اخراج و از ادامه تحصیل محروم شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، نیکان شیدان شیدی، دانشجوی بهایی مقطع کاردانی رشته قالبسازی دانشکده فنی انقلاب تهران به دلیل بهایی بودن از این دانشگاه اخراج و ادامه تحصیل محروم شد. یک منبع مطلع ضمن تائید این خبر به گزارشگر هرانا گفت: “نیکان شیدان شیدی دانشجوی ورودی بهمن ۹۵ دانشکده فنی انقلاب اسلامی تهران در رشته کاردانی قالبسازی بعد از گذراندن سه ترم به حراست دانشگاه احضار و با برخورد بسیار بدی به وی گفتند که چرا با وجود بهایی بودن از اول در دانشگاه ثبتنام کرده است؟ و جای بهایی که اینجا نیست و همینقدر هم که در دانشگاه مانده است اضافه بوده و در نهایت گفتند که میتوانی در فرم دانشگاه دین خود را تغییر بدهی و به تحصیل ادامه دهی. پس از امنتناع آقای شیدان شیدی از این کار پدرش را نیز از طرف حراست خواستند. ولی با همهی تلاشها و نامهنگاری به بخش آموزش دانشگاه و ملاقات با رئیس دانشگاه توسط وی و پدرش کارت ورود به جلسه امتحان برای ایشان صادر نشد و در نهایت از دانشکده اخراج شدند”.
با وجود محرومیت شهروندان بهایی از تحصیل در دانشگاهها، برخی از این شهروندان گاها موفق به ورود به دانشگاه شده و پس از مدتی به بهانههای مختلف توسط مسئولین از ادامه تحصیل محروم میمانند. هرانا پیشتر نیز در گزارشهایی خبر از اخراج دانشجویان بهایی در شهرهای مختلف کشور داده است.
در تاریخ ۲۴ شهریورماه نیز هرانا در گزارشی خبر ازاخراج یک دانشجوی بهایی دیگر داده بود. شقایق ذبیحی امریی، دانشجوی بهایی مقطع کاردانی پیوسته رشته نقشه کشی معماری دانشگاه غیرانتفاعی رسام کرج، به دلیل بهایی بودن از دریافت مدرک کاردانی و
ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی محروم شد.
طی روزهای گذشته و پس از اعلام نتایج کنکور سراسری ۹۷ نیز بسیاری از دانشجویان بهایی قبل از ورود به دانشگاه به بهانه نقص پرونده از ادامه تحصیل محروم ماندند. هرانا در گزارشهای مختلفی اسامی تعدادی از این دانشجویان و اسناد ممانعت از ادامه تحصیل آنان را منتشر کرده است.
علیرغم نص صریح قانون، طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی ایران، بهائیان علاوه بر محرومیت از اشتغال در اماکن دولتی، از تحصیلات دانشگاهی نیز محروم هستند.
هر ساله گزارشات زیادی از محروم شدن شهروندان بهایی از ادامه تحصیل در دانشگاههای ایران منتشر میشود. این موضوع حتی افرادی را که در آستانه فارغالتحصیلی هستند را نیز در بر میگیرد.
گزارشگران حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران در طی عمر حکومت ایران بارها به بهایی ستیزی و به خصوص محروم کردن دانشجویان بهایی از حق تحصیل اعتراض کردهاند و آن را مصداق بارزی از بیتوجهی دولت ایران به معاهدات حقوق بشری دانستهاند.
لازم به یادآوری است شهروندان بهایی در ایران از آزادیهای مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد.
گفتنی است بر اساس منابع غیررسمی در ایران بیش از سیصد هزار نفر بهایی وجود دارد اما قانون اساسی ایران تنها ادیان اسلام، مسیحیت، یهودیت و زرتشتیگری را به رسمیت شناخته و مذهب بهاییان را به رسمیت نمیشناسد، به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به صورت سیستماتیک نقض شده است.