صدای امریکا: در سال ۲۰۱۸، هر هفته بیش از سه نفر در جهان حین دفاع از زمین و محیط زیست، کشته و تعداد بیشتری با موارد مجرمانه مواجه شدند. این رقم برای ایران، شش نفر در یک سال بود.
بنیاد غیردولتی بین المللی «گلوبال ویتنس» مستقر در لندن و واشنگتن، در گزارشی که ژوئیه ۲۰۱۹ منتشر کرده است، می گوید در سال ۲۰۱۸ شش نفر در ایران به خاطر دفاع از محیط زیست کشته شدند.
این گزارش فیلیپین را در صدر جدول قرار داده و گزارش داده است که در سال ۲۰۱۸ در این کشور ۳۰ نفر برای دفاع از محیط زیست کشته شدند.
بنا بر این گزارش، به ترتیب کشورهای فیلیپین، کلمبیا، هند، برزیل، گواتمالا، مکزیک، جمهوری دموکراتیک کنگو، و ایران در راس فهرست کشورهایی که مدافعان محیط زیست در آنها کشته شده اند، قرار دارند.
«گلوبال ویتنس» می نویسد در برخی از کشورها، از جمله در جمهوری اسلامی ایران، مدافعان محیط زیست با عناوین اتهامی نظیر «تروریست» و یا «دشمن کشور» شناخته شده اند. این سازمان، در گزارش خود به ۹ فعال محیط زیست اشاره داشته است که در ایران به اتهام جاسوسی، زندانی شدند.
سازمان عفو بینالملل بهمن ماه گذشته در گزارشی سال ۲۰۱۸ را «سال شرم» جمهوری اسلامی نامید و اعلام کرد در این سال بیش از هفت هزار تن از فعالان عرصههای گوناگون، از جمله فعالان محیط زیست، در ایران بازداشت شدند.
این وضعیت منحصر به سال ۲۰۱۸ نیست و پیش از آن در بهمن ماه سال ۱۳۹۶ نیز گروهی از فعالان محیط زیست ایران توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شدند. اتهام این افراد «جاسوسی» عنوان شده بود و کمی بعدتر اتهام چهارنفر از آنها به «فساد فیالارض» تغییر پیدا کرد.
کاووس سیدامامی از جمله این بازداشتشدگان بود که دو هفته بعد از بازداشت، خبر مرگ او در زندان منتشر شد. مقامهای جمهوری اسلامی علت مرگ او را خودکشی عنوان کردند؛ اما خانواده سیدامامی این ادعا را رد کرده است.
پیشتر کمپین حقوقبشر در ایران به نقل از «منابع مطلع و نزدیک» به آنها نوشته بود که این افراد «با تهدید به مرگ» مجبور شدهاند که علیه خود اقرار کنند.
برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، نیز فروردین ماه گذشته با انتشار ویدئویی به مناسبت روز جهانی آب، از وضعیت محیط زیست و مدیریت منابع آبی در ایران انتقاد کرد و با اشاره به اعتراضات مردمی به مشکلات آب در برخی از مناطق ایران، از جمله اصفهان و خوزستان، گفت که «اعتراض صلح آمیز این مردم از سوی رژیم با قوای قهریه سرکوب شده است. رژیم ملاها هیچگونه اعتراضی را در این زمینه تحمل نمیکند. در سال گذشته ایران به صورت خودسرانه، ۶۰ فعال محیط زیستی را دستگیر کرد. کاووس سیدامامی که محقق و شهروند کانادا بود، در زندان به صورت مشکوکی جان خود را از دست داد.»