صدای امریکا: وزارت خزانهداری آمریکا با صدور بیانیه ای اعلام کرد شبکه کشتیرانی که ایران برای انتقال نفت و «حمایت از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سپاه قدس» استفاده میکند، در فهرست تحریم ها قرار گرفته است.
بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا که روز چهارشنبه ۱۳ شهریور ماه منتشر شد، میگوید در این فهرست شرکتها، افراد و نفتکشهایی که حامی سپاه پاسداران هستند، معرفی و تحریم شدهاند.
استیون منوشن، وزیر خزانه داری آمریکا در این بیانیه گفت: ایران هنوز به فعالیت های تحریکآمیز و برهم زننده ادامه میدهد.
روز سه شنبه ۱۲ شهریور ماه، وزارت خزانه داری ایالات متحده آمریکا اعلام کرد سه سازمان مرتبط با صنایع فضانوردی ایران شامل سازمان فضایی ایران، پژوهشگاه فضایی ایران، و پژوهشگاه هوافضا از سوی آمریکا تحریم شدهاند.
همچنین مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، در بیانیه ای که از سوی این وزارتخانه منتشر شده، ضمن اعلام خبر تحریم این نهادها گفته است که این تحریم ها از این بابت اعمال شده که ایران از سازمانهای غیرنظامی برای گسترش برنامه موشکی بالستیک خود استفاده میکند.
فشار حداکثری آمریکا بر جمهوری اسلامی ایران
ایالات متحده میگوید که توافق هسته ای با جمهوری اسلامی به عنوان بزرگترین دولت حامی تروریسم، در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته، دستور بازگشت تحریمهای هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.
برنامه موشکی ایران، حمایت از گروه های تروریستی و نقض گسترده حقوق بشر از جمله انتقادات آمریکا و دیگر کشورها به رژیم ایران است. آزمایشهای موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آنها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشکها را متوقف کند.
ایران طی سالهای اخیر دست به انجام آزمایشهای موشکی زده است که روی برخی از آنها به زبانهای مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.
در سال ۹۷ همچنین چند نقشه افراد وابسته به جمهوری اسلامی برای ترور مخالفان سیاسی در اروپا نیز کشف و منجر به اقدام دیپلماتیک از سوی کشورهای فرانسه، آلمان، دانمارک، و هلند علیه رژیم ایران شد.
وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.
برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.
آمریکا در ابتدای سال ۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد. این نخستین بار بود که ایالات متحده نیروی نظامی یک کشور را در چنین فهرستی در کنار گروههایی چون القاعده و داعش قرار میداد.
سازمان عفو بین الملل پنج هزار کارت پستال اعتراضی را به سفارت ایران در اسپانیا تحویل داد.
دفتر سازمان عفو بینالملل در اسپانیا همزمان با «روز جهانی قربانیان ناپدیدسازیهای قهری»، پنج هزار کارت پستال اعتراضی امضا شده را تحویل سفارت ایران داد.
کانال تلگرامی سازمان عفو بینالملل روز سهشنبه ۱۲ شهریور گزارش داد که این سازمان حقوق بشری با تحویل دادن ۵ هزار کارت پستال اعتراضی به سفارت ایران در اسپانیا، از مقامات ایران خواست که سرنوشت و محل دفن زندانیان مخالفی که در تابستان سال ۶۷ مورد ناپدیدسازی قهری قرار گرفتند و طی روالی فراقضایی و مخفیانه اعدام شدند، را آشکار کنند.
پیش از این نیز، سازمان عفو بین الملل روز پنجشنبه ۷ شهریور در آستانه «روز جهانی قربانیان ناپدیدسازی قهری»، با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که «امتناع مستمر مقامها و مسئولان ایرانی از افشای سرنوشت و محل دفن هزاران مخالف و دگراندیش سیاسی، که در جریان کشتار زندانیان در سال ۱۳۶۷ قهراً ناپدید شده و طی روالی فراقضایی اعدام شدند، بحرانی به وجود آورده که جامعه ی جهانی چندین دهه آن را عمدتاً ندیده گرفته است.»
فیلیپ لوتر، مدیر بخش پژوهشهای خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بینالملل نیز در بیانیهای که این سازمان پیشتر به مناسبت روز «حمایت از قربانیان شکنجه» منتشر کرده بود گفت، باید «تمام حقایق مربوط به کشتار زندانیان در سال ۱۳۶۷ افشا شود؛ از طریق روندی که متضمن نبش قبر گورها به دست متخصصان مستقل، انجام کالبدشکافی و آزمایش دیانای و تسهیل استرداد بقایای اجساد قربانیان به اعضای خانوادههای آنها» است.
جمهوری اسلامی در سال ۶۷ و با حکم آیتالله خمینی، پرونده چندین هزار زندانی سیاسی را، که بسیاری از آنها پیشتر محاکمه شده بودند، بازبینی و بسیاری را به اعدام محکوم کرد.
اعدام این زندانیان که از اعضای سازمانهای سیاسی چون مجاهدین خلق، فداییان خلق، حزب توده و … بودند، بدون اطلاع خانواده آنها صورت گرفت. زمان اعدام و محل دفن بسیاری از آنها هم مشخص نیست.
مسئولان جمهوری اسلامی از ارائه آمار دقیق اعدامشدگان خودداری میکنند، اما آیتالله حسینعلی منتظری در کتاب خاطرات خود نوشته بود که تعداد اعدامشدگان رقمی بین ۲۸۰۰ تا ۳۸۰۰ نفر است. مخالفان جمهوری اسلامی اما میگویند تعداد اعدامشدگان بسیار بیشتر از این رقم است.