صدای امریکا: بیش از یک ماه از سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی از سوی سپاه می گذرد و گزارشها حاکی از اعتراضات دانشجویی در دانشگاه امیرکبیر تهران در روز یکشنبه ۲۷ بهمن ماه در اعتراض به سرنگونی این هواپیما و حوادث آبان ماه است.
براساس ویدئوها و تصاویر منتشر شده از این اعتراضات، نشان می دهد که دانشجویان دست نوشته هایی را به همراه داشتند که روی آن ها «رای بی رای»، «متحد مقاومت می کنیم»، «میزان رنج مردم است»و هشتگ ۱۷۶ نوشته شده بود.
دانشجویان معترض شعارهای «نه صندوق نه آرا، تحریم انتخابات»، «۱۵۰۰ نفر کشته آبان ماست»، «زندانی سیاسی آزاد باید گردد»، «دانشجو می میرد ذلت نمی پذیرد» سر دادند اما این اعتراضات با برخورد شدید لباس شخصیها و حراست دانشگاه امیر کبیر به دانشجویان ادامه یافت. تصاویر منتشر شده نشان می دهد که نیروهای بسیج و حراست به تجمع دانشجویان حمله کردند تا مانع از خوانده شدن بیانیه دانشجویان شوند.
پیش از این نیز دانشجویان دانشگاه امیرکبیر در ۲۳ دی ماه به شلیک موشک از سوی ایران به هواپیمای مسافربری اوکراین که منجر به کشته شدن ۱۷۶ نفر شده بود تجمع اعتراضی برپاکرده بودند که دست کم چهار دانشجو نیز بازداشت شدند.
یک فعال صنفی دانشجویان دانشگاه تهران به زندان و شلاق محکوم شد
علی نانوایی، فعال صنفی دانشجویان دانشگاه تهران که اواخر آبان ماه هنگام خروج از دانشگاه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود، از سوی دادگاه انقلاب تهران به زندان، شلاق، و رونویسی از سه جلد کتاب محکوم شد.
این فعال صنفی دانشجویان دانشگاه تهران روز شنبه ۲۶ بهمن، از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری بابت اتهام «اخلال در نظم عمومی» به تحمل ۶ ماه زندان، ۷۴ ضربه شلاق و رونویسی از سه جلد کتاب «پسرک فلافل فروش، پایی که جا ماند، و سه دقیقه در قیامت» محکوم شده است.
بنا بر گزارشهای منتشر شده، جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده علی نانوایی ۱۵ بهمن ماه در دادگاه انقلاب برگزار و بر اساس دادنامه ابلاغ شده حکم زندان و شلاق این فعال دانشجویی به مدت دو سال به حالت تعلیق در آمده، اما حکم رونویسی از روی سه جلد کتاب که به عنوان مجازاتی تکمیلی برای وی صارد شده، تعلیقی نبوده و قابل اجرا است.
پیش از این صدای آمریکا بنا بر گزارش منابع دانشجویی اعلام کرده بود که این دانشجوی دانشگاه تهران است روز ۲۷ آبان ماه هنگام خروج از دانشگاه تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است.
روز دوشنبه ٢٧ آبان دانشجویان دانشگاه تهران دست به تجمعی در اعتراض به افزایش سه برابر نرخ بنزین، وضعیت فاجعه بار معیشتی و سرکوب های سنگین زدند که در پی این تجمع حدود ۵۰ دانشجو از سوی لباسشخصیها بازداشت و با «آمبولانس» به زندان فشافویه و تعدادی نیز به زندان اوین منتقل شدهاند.
بامداد چهارشنبه ۱۸ دیماه هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ اوکراین دقایقی بعد از پرواز از فرودگاه امام خمینی به مقصد کییف در حوالی شهر جدید پرند استان تهران با ۱۷۶ سرنشین سقوط کرد. این اتفاق تنها ساعاتی بعد از حمله موشکی ایران به مواضع نیروهای آمریکایی در عراق بود که به گفته مقامات سپاه، انتقام از قتل قاسم سلیمانی توسط آمریکا بود. همان زمان، خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد، اوکراین با وجود انکارهای ایران، حمله موشکی یا تروریسم را از جمله تئوری های ممکن برای وقوع این سانحه دانست.
اعتراض به نقش سپاه پاسداران در سرنگونی هواپیمای مسافربری و پنهانکاری مقامات جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه در دومین روز در دانشگاه ها و به بیش از بیست شهر گسترش یافت.
از سوی دیگر در آبان ماه ۹۸ و در پی افزایش ناگهانی قیمت بنزین، ایران شاهد اعتراضات گسترده مردم علیه جمهوری اسلامی بود. روز جمعه ۲۴ آبان ماه پس از انتشار ناگهانی خبر گرانی بنزین، در شهرهای مختلف ایران صورت گرفت و تنها یک روز بعد از آغاز اعتراضات، جمهوری اسلامی شنبه شب ۲۵ آبان اینترنت را تقریبا به طور کامل قطع کرد.
هنوز مقامات جمهوری اسلامی آمار رسمی در رابطه با کشته شدگان و بازداشت شدگان اعتراضات آبان ماه ارائه نداده اند اما رویترز در گزارشی آمار کشته شدگان آبان را ۱۵۰۰ نفر اعلام کرده است.
آمریکا میگوید جمهوری اسلامی ثروت کشور خود را به جای مردم، صرف حمایت از گروه های تروریستی و بی ثبات سازی در خاورمیانه میکند. ایالات متحده همچنین بارها فساد مالی نهادینه و غارت داراییهای خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است.
از جمله چندی پیش مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در چند توئیت درباره مقامهای جمهوری اسلامی گفته بود که آنها به جای کمک به مردم درگیر فساد شدهاند.