صدای امریکا: هفتادمین دوره جشنواره فیلم برلین موسوم به برلیناله در حالی آغاز به کار کرد که محمد رسول اف، فیلمساز ایرانی که فیلم جدیدش در بخش رقابتی جشنواره شرکت دارد، نتوانست از ایران خارج شود و در جشنواره حضور پیدا کند.


محمد رسول اف برای فیلمهای «لِرد» و «دست نوشته ها نمی سوزند» به «تبلیغ علیه نظام» متهم شده است

امسال، فیلم «شیطان وجود ندارد» از محمد رسول اف، فیلمساز شناخته شده ایرانی یکی از هجده فیلمی است که در بخش رقابتی جشنواره حضور دارد. این فیلم محصول مشترک ایران، جمهوری چک، و آلمان است که با روایت زندگی چهار شخصیت به موضوع اعدام می‌پردازد.

در تابستان سال ۱۳۹۶، محمد رسول اف جایزه بخش «نوعی نگاه» جشنواره فیلم کن را برای فیلم «لِرد» دریافت کرد اما هنگام ورود او به ایران، گذرنامه اش ضبط شد و او از آن تاریخ ممنوع‌الخروج بوده است.

آقای رسول‌اف به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «سیاه‌نمایی در آثار» توسط دادگاه انقلاب تهران به یک سال حبس تعزیری، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور و محرومیت از فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی محکوم شده که گفته می شود این حکم بیشتر به دلیل فیلم‌های «لِرد» و «دست‌نوشته‌ها نمی‌سوزند» صادر شده است.

محمد رسول‌اف در گفتگو با مجله «هالیوود ریپورتر» گفته است که هرگز به طور مشخص اعلام نشد که ۲ سال ممنوع الخروجی او از کی آغاز شده است؛ آیا از زمان محکومیت او در تابستان سال ۲۰۱۹ بوده و یا از ماه سپتامبر سال ۲۰۱۷ که آخرین بار از ایران خارج شد. آقای رسول‌اف می‌گوید در واقع دو سال و نیم است از ممنوع الخروجی او گذشته است.

کارلو چاتریان، مدیر هنری جشنواره پیش از برپایی برلیناله خواستار حضور آقای رسول اف در این جشنواره شده بود. خانه سینما نیز در نامه‌ای از رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی خواست امکان حضور آقای رسول‌اف در جشنواره را فراهم کند. با این حال، جمهوری اسلامی مانع خروج آقای رسول اف از ایران شد.

آلبرت ویدرشپیل، از مدیران جشنواره سینمایی هاموبرگ گفته است: «باورنکردنی است کارگردانی که بیش از هر کس دیگر در سینمای امروز، به ارزشهای انسانی اهمیت می دهد محکوم شده و از خروج او از کشور ممانعت شده است.محمد رسول‌اف عاشق کشور و مردم خود است و فیلمهای او، اعلامیه‌ای از این عشق هستند.»