نسرین ستوده، وکیل سرشناس و زندانی سیاسی در ایران، یک روز بعد از بازداشت چند ساعته دخترش می‌گوید که جمهوری اسلامی برای اعمال فشار بر فعالان سیاسی به «پست‌ترین» کارها دست می‌زند. 

مهراوه خندان

رضا خندان همسر خانم ستوده و پدر مهراوه خندان، به صدای آمریکا گفت که خانم ستوده در یک تماس تلفنی در واکنش به بازداشت چندساعته دخترشان،‌ اظهار داشت که بعد از اعتراضات در زندان و اعتصاب غذا، ‌منتظر چنین واکنشی از سوی مقامات جمهوری اسلامی بوده است.

آقای خندان همچنین به صدای آمریکا گفت که خانم ستوده اعلام کرده است که طی روزهای آینده نسبت به پاسخ و واکنش خود به این موضوع تصمیم‌ می‌گیرد.

مهراوه خندان، دختر این وکیل زندانی در ایران، روز دوشنبه ۲۷ مرداد با حضور گروهی از نیروهای امنیتی در منزل بازداشت شد و پس از انتقال به دادسرای اوین اتهام «توهین و ضرب و جرح یکی از ماموران زندان در سالن ملاقات زندان» به او تفهیم شد.

.

رضا خندان به صدای آمریکا گفت که این اولین بار نیست که مقامات جمهوری اسلامی برای تنبیه کردن خانم ستوده، فرزندان او را تحت فشار قرار می‌دهند.‌ به گفته وی مهراوه خندان پیشتر نیز در دو نوبت با حکم قضایی ممنوع الخروج شده بود و این بار نیز پس از آن که گروهی از زندانیان در زندان‌های مختلف ایران در حمایت از خانم ستوده دست به اعتصاب غذا زده‌اند، مقامات قضایی برای پایان دادن به این اعتصابات و تحت فشار قرار دادن این وکیل زندانی و خانواده او بار دیگر به سراغ فرزندان ستوده رفته‌اند.

آقای خندان در ادامه صحبت‌های خود گفت: «موضوع به میدان کشیدن اعضای خانواده موضوع جدیدی نیست و استفاده از اعضای خانواده به عنوان گروگان توسط جمهوری اسلامی از پیش هم رایج بوده است. اما وارد شدن در حریم فرزندان خانواده پست‌ترین کاری است که سیستم می‌تواند در حق زندانیان سیاسی و شهروندان خود انجام دهد.»

گفته می‌شود بازداشت کوتاه‌مدت مهراوه خندان واکنش‌های بسیاری را در شبکه‌های اجتماعی به همراه داشت و برخی از کاربران در ایران، گفته‌اند که جرم مهراوه «دختر کسی بودن» است.

پیش از این صدای آمریکا در گزارشی اعلام کرده بود که از روز سه شنبه ۲۱ مرداد، خانم ستوده پس از آن که طی هفته‌ها و ماه‌های گذشته کلیه مکاتبات او با مسئولان زندان، سازمان زندان‌ها، و همچنین مسئولین قوه قضائیه در رابطه با حق و حقوق زندانیان، شرایط زیست زندانیان داخل زندان، ملاقات‌های حضوری، مرخصی زندانیان، و صدور احکام زندان طولانی‌‌مدت برای زندانیان سیاسی، بی‌جواب مانده، در زندان اعتصاب غذا کرده است.

خانم ستوده توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی بابت اتهاماتی مانند «ابراز مخالفت‌ با قوانین حجاب اجباری»، «تشویق به فساد و فحشا»، و «تظاهر به گناه … از طریق کشف حجاب در ملأ عام»، و همچنین اقدامات کنشگرانه‌اش برای مبارزه با حکم اعدام، مجرم شناخته شده است. این وکیل دادگستری و فعال حقوق اجتماعی و حقوق زنان به خاطر این اتهامات مجموعا با حکم بسیار سنگین ۳۸ سال زندان و تحمل ۱۴۸ ضربه شلاق رو‌به‌رو شده است که بر اساس قانون مجازات اسلامی ۱۲ سال از این حکم برای او اجرا خواهد شد.

مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، چندی پیش با انتشار توئیتی به مناسبت روز جهانی زنان، ضمن اشاره به «نسرین ستوده» وکیل زندانی در ایران،‌ با «زنان شجاع» ایرانی ابراز همبستگی کرد و نوشت: «من، در این روز جهانی زنان، با نسرین ستوده، وکیل حقوق بشر ایرانی زندانی، اعلام همبستگی می‌کنم. همان‌گونه که او گفته است: تلاش‌های بی‌امان زنان سرانجام ثابت کرد که، فارغ از حمایت یا مخالفت با آنها، دیگر نمی‌شود زنان را نادیده گرفت.»

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، چندی پیش در یک کنفرانس خبری گفت: «ما نه تنها از سوریه، که از جمهوری اسلامی ایران هم خواسته‌ایم در این شرایط نه تنها شهروندان آمریکایی، بلکه تمامی کسانی که ناعادلانه به زندان افتاده‌اند را آزاد کند. این اقدامی بشردوستانه است و گذشته از آن ‌که این افراد غیرقانونی به زندان افتاده‌اند، در این شرایط اصل بشردوستی حکم می‌کند که از زندان آزاد شوند.»

رادیو امریکا