با اعلام حکم دادگاه جعفر پناهی کارگردان ایرانی، شخصیتهای هنری و سیاسی و جشنوارههای سینمایی زیادی در کشورهای مختلف به این حکم اعتراض کردهاند. حکم دادگاه این کارگردان ایرانی، شش سال زندان و ۲۰ سال محرومیت از کارگردانی، نوشتن فیلمنامه، انجام مصاحبه یا رسانههای داخلی و خارجی و مسافرت به خارج از کشور عنوان شده است.
جعفر پناهی که پس از انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته در ایران بازداشت شده بود، در۱۶ آبان ۱۳۸۹ در متن دفاعیه خود در دادگاه نوشته بود: «این تنها محکمهی من نیست. محکمهی هنر و هنرمندان این کشور است. هر حکمی در این دادگاه صادر شود، حکمی برای همهی هنرمندان، بهخصوص همهی سینماگران است.»
محسن مخملباف، کارگردان ایرانی در گفتوگو با رادیو آلمان حکم جعفر پناهی را باعث حیرت میخواند و میگوید: « این حکم حیرتآور است. کارهایی که آقای خامنهای انجام میدهد، گاهی وقتها بیش از آنچه که باید آدم را به حیرت میاندازد. آقای خامنهای به قوهی قضاییه اکیداً دستور داده بوده که قبل از هر اقدامی، مانند دستگیری محاکمه و یا اعلام حکم در مورد آدمهای مشهور، حتماً باید نظر مستقیم او را از قبل جویا شوند. برای اینکه منجر به پیامدهای سیاسی نشود.»
یکی از اتهامات جعفر پناهی هنگام دستگیری، “اقدام برای شروع ساخت فیلمی با موضوع اتفاقات بعد از انتخابات عنوان شده بود.» به گفته محسن مخملباف: « جلوی جعفر پناهی را میگیرند، کسی که با موبایل تصویر ندا را در خیابان میگیرد، جلوی او را چگونه میخواهند بگیرند؟ تصاویر جوانهای ایرانی که خیلیهایشان کارگردانهای واقعی سینمای ایران هستند و با تصاویرشان دنیا را شوکه کردند، دنیا را به این نتیجه رساندند که این ملت لیاقت دمکراسی دارد و آماده است بهایش را بپردازد، آنها را چگونه میخواهند سانسور کنند؟»
سینما مردمیتر خواهد شد
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: محسن مخملباف، کارگردان ایرانیمخملباف معتقد است سانسور در مورد فیلمهایی که در اینترنت منتشر میشوند معنا ندارد و ادامه میدهد: «در شرایطی که هر موبایل یک دوربین فیلمبرداری است. هر آدمی که کمی با تصویر و اثرگذاری تصویر آشناست، میتواند با گرفتن کوتاهترین تصویر و گذاشتن آن روی یوتیوب، آنچه را در جامعهی ایران در جریان است نشان بدهد. سانسور آقای خامنهای و یا حکم محکومیت جعفر پناهی چگونه میتواند مانع از ارسال این تصاویر شود؟ هیچ حاصلی ندارد و فقط سینما مردمیتر میشود. فشار را روی خواص میآورد، اما نمیتواند جلوی مردمی را که دیگر با تصویر ارتباط تنگاتنگ دارند را بگیرد.»
محسن مخملباف معتقد است، برخورد با جعفر پناهی باعث مردمی شدن سینما خواهد شد: « الان شاهد حمایت جهانی که از آقای پناهی شده است هستیم. چندهزار نفر در سراسر دنیا، از جمله هنرمندان سینما، غیرسینما و همچنین سیاسیون مربوط به فرهنگ، مانند وزرای فرهنگ کشورهای مختلف واکنش نشان دادهاند. آنها با بد چیزی درافتادهاند. این به مثابهی درافتادن با آدمهای مشهور یک جامعه است که شهرت بینالمللی دارند و شهرتشان به سبب هنرشان است و نه به سبب ثروت، قدرت و…»
علی صمدی احدی، سینماگر ایرانیتبار ساکن آلمان و کارگردان فیلمهایی چون «بچههای گمشده»، «سالامی علیکم» و «موج سبز»، درباره انعکاس حکم جعفر پناهی در آلمان به رادیو آلمان چنین میگوید: «در آلمان هم مانند تمامی کشورهای اروپایی از این حکم انتقاد شدید شده است. هم از سوی سیاستمداران و هم از سوی هنرمندان. مثلاً سیاستمدار آلمانی که مسئول حقوق بشر است، اعتراض شدیدی به این حکم کرده است. آکادمی فیلم آلمان و همچنین فستیوال برلین اعتراض کردهاند. اینها جزو نهادهایی هستند که وزنهی بزرگی در بخش فرهنگی، هنری و سیاسی کشور آلمان هستند. البته افراد شخصی هم به این اعتراضها پیوستهاند و تا جایی که امکان بوده، سعی کردهاند نشان دهند که با آقای پناهی و آقای رسولاف همبستگی دارند.»
به اعتقاد محسن مخملباف دولت ایران ابعاد حمایتهای جهانی از جعفر پناهی را میدانسته و “با علم به این موضوع” حکم سنگین زندان و محرومیت از فیلمسازی را برای او صادر کرده است. او دلیل این امر را چنین بیان میکند: «آقای خامنهای میخواهد در مقابل جهان بایستد و بگوید علیرغم اعتراض بشریت به چنین سانسوری، به چنین رفتار غیرحقوق بشری، میخواهم به شما نشان بدهم که قدرت در دست من است و هر هنرمندی را که حرف مرا گوش نمیکند، تنبیه میکنم.»
محسن مخملباف برخورد با جعفر پناهی را مقدمه برخورد با دیگر سینماگران ایرانی میداند و ادامه میدهد: «این تنبیه جعفر پناهی به تنهایی نیست. چون جعفر پناهی دیگر یک شخص نیست. جعفر پناهی امروز معادل سینمای ایران است. نه سینمای ایران که سینمای هنری جهان است. تنبیه او، به زندان فرستادن او، محروم کردن او از سخن گفتن، از فیلمنامه نوشتن و از خروج از کشور، هشداری است برای بقیهی فیلمسازهای داخل ایران که “حواستان را جمع کنید؛ این اتفاق در آینده میتواند شامل شما هم بشود”.»
محمد رسولاف دیگر کارگردان محکوم به زندان
محسن مخملباف به وضعیت محمد رسولاف دیگر کارگردان ایرانی که او هم به زندان محکوم شده است اشاره میکند و میگوید: «نام آقای رسولاف را هم فراموش نکنیم. در کنار نام بزرگ آقای پناهی، نام یک مظلوم دیگری به اسم آقای رسولاف وجود دارد که ایشان هم به همان اندازه مورد ظلم واقع شده است. همینطور همهی فیلمسازهایی که بدون اینکه این حکم برایشان اعلام شده باشد، عملاً این حکم را در موردشان اجرا میکنند. به خیلی از فیلمسازهای متعهد اجازه فیلمسازی نمیدهند. فقط در مورد آقای پناهی نیست، این نوک کوه یخ است که از زیر آب بیرون زده است. دامنهی این مسئله وسیعتر است. لیست سیاه در ایران وجود دارد که چه کسانی نمیتوانند فیلم بسازند و چه کسانی اجازهی این کار را دارند.»
علی صمدی احدی که خواستار لغو محکومیت جعفر پناهی است میگوید: «به عنوان یک فیلمساز، به عنوان یک ایرانی، به عنوان فردی که فکر میکند آقای پناهی نمایندهی همهی ما است، نه تنها در ایران بلکه در خارج از کشورهم، این حکم را کاملاً اشتباه و غلط میبینم.»