بخش انگلیسی صدای آمریکا – در پی اعلام خبر پیروزی جو بایدن، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، بسیاری از رهبران جهان این پیروزی را به او تبریک گفتند.
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، روز شنبه ۱۷ آبان در بیانیهای با تبریک پیروزی به آقای بایدن گفت: «ایالات متحده مهمترین متحد ما است و من مشتاقانه منتظر آن هستم که روی اولویتهای مشترکمان، از تغییرات آب و هوایی گرفته تا تجارت و امنیت، با یکدیگر همکاری تنگاتنگی داشته باشیم.»
آقای جانسون همچنین کامالا هریس، معاون ریاست جمهوری برگزیده آمریکا، را نیز به دلیل «دستاورد تاریخی» او ستود. خانم هریس نخستین زن رنگین پوستی است که به چنین جایگاهی در عرصه سیاست ایالات متحده دست پیدا میکند.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، کمی پس از اعلام خبر پیروزی جو بایدن در انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا، با ارسال پیام شادباشی اعلام کرد که مشتاقانه چشم به راه همکاریهای آینده بین دو کشور است. او اضافه کرد: «اگر میخواهیم که بر چالشهای بزرگ زمانه خود غلبه کنیم، هیچ چیزی نمیتواند جایگزین رابطه دوستانه ما در دو سوی اقیانوس اطلس شود.»
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، نیز با انتشار یک رشته توئیت این پیروزی را به آقای بایدن و خانم هریس شادباش گفت و از آن چه که او «دوستی بزرگ» پرزیدنت ترامپ نست به اسرائیل خواند، قدردانی کرد.
آقای نتانیاهو نوشته است: «میخواهم ابتدا به جو بایدن و کاملا هریس تبریک بگویم. من نزدیک ۴۰ سال رابطه شخصی طولانی و گرم با جو بایدن دارم و او را به عنوان یک دوست بزرگ اسرائیل میشناسم«.
در ادامه پیام آقای نتانیاهو آمده است: «اطمینان دارم که ما برای تقویت بیشتر اتحاد ویژه بین اسرائیل و ایالات متحده به همکاری با ایشان ادامه خواهیم داد. از طرف خود و به نمایندگی از همه شهروندان اسرائیل، یک بار دیگر از پرزیدنت ترامپ به خاطر دوستی بزرگ نسبت به اسرائیل و شخص من تشکر میکنم.»
وی میافزاید: «من از ایشان به خاطر به رسمیت شناختن اورشلیم و بلندیهای گولان (جولان)، ایستادگی در مقابل رژیم ایران، توافق نامههای صلح تاریخی و این واقعیت که اتحاد اسرائیل و ایالات متحده را به اوج بی سابقه ای رسانده است، قدردانی میکنم. سپاس از شما پرزیدنت ترامپ.»
جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، یکی دیگر از نخستین رهبرانی بود که انتخاب شدن آقای بایدن را تبریک گفت.
آقای ترودو در پیام شادباش خود گفت: «کانادا و آمریکا از رابطه فوقالعادهای برخوردارند؛ رابطهای که در صحنه جهانی منحصربهفرد است. جغرافیا و منافع مشترک، ارتباطات فردی عمیق، و پیوستگیهای اقتصادی ما را به دوستان، شرکا، و متحدان نزدیکی تبدیل کرده است.»
او همچنین اعلام کرد که مشتاقانه منتظر همکاری با رئیس جمهوری منتخب، جو بایدن، معاون او کامالا هریس و دولت جدید ایالات متحده است.
نارندرا مودی، نخست وزیر هند، نیز در پیام شادباش خود به آقای بایدن، نوشت: «جو بایدن، پیروزی چشمگیر شما را شادباش می گویم! نقش شما به عنوان معاون رئیس جمهوری در تقویت روابط هند و ایالات متحده بسیار مهم و ارزشمند بود. من مشتاقانه چشم به راه آن هستم که بار دیگر با همکاری تنگاتنگ، روابط هند و آمریکا را به نقطه اوج بلندتری برسانیم.»
به گزارش رویترز، نخست وزیر هند در پیامی به کامالا هریس، معاون رئیس جمهوری منتخب آمریکا، این پیروزی را به او نیز شادباش گفت و افزود: «کامیابی شما راهگشا است و مایه مباهات بسیار زیاد نه فقط برای چیتیهای شما، بلکه برای همه آمریکاییهای هندیتبار، است.» «چیتی» واژهای تامیلی به معنای «خاله» است که خانم هریس، که از طرف مادری هندیتبار است، در سخنرانی خود هنگام قبول نامزدی حزب دموکرات برای معاونت رئیس جمهوری آمریکا از آن استفاده کرده بود.
آقای مودی افزوده است: «من اطمینان دارم که روابط پویای هند و ایالات متحده با حمایت و رهبری شما حتی نیرومندتر خواهد شد.»
پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا، و امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، هم از جمله رهبرانی بودند که پیروزی جو بایدن را تبریک گفتند. آقای مکرون در پیام خود گفت: «برای غلبه در چالشهای امروز کارهای زیادی داریم. ]پس[ بیایید با هم کار کنیم.»
آقای سانچز هم بر همکاری با رئیس جمهوری منتخب آمریکا برای غلبه بر چالش های پیش رو تاکید کرد.
اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، نیز در پیام تبریک خود برای آقای بایدن، گفت که کشور متبوعش مشتاقانه منتظر تداوم بخشیدن به همکاری ژرف و راهبردی با ایالات متحده، به ویژه در موضوع مبارزه با تروریسم است.
رئیس جمهوری لهستان نیز روز شنبه اعلام کرد که کشور او در نظر دارد روابط خود با دولت آقای بایدن را در بالاترین سطح و بهترین کیفیت تنظیم کند.
نخست وزیر ایرلند و رهبران کشورهای قطر، مصر، اوکراین، لبنان، نروژ، و یونان از جمله شخصیت هایی بودند که روز شنبه انتخاب آقای بایدن را تبریک گفتند.
در این بین رئیس جمهوری مکزیک اعلام کرد که ضمن احترام به رئیس جمهوری منتخب آمریکا، ترجیح می دهد پس از اعلام نتیجه اقدامات قانونی پرزیدنت ترامپ در مورد انتخابات، واکنش نشان دهند.
به نظر میرسد برخی از رهبران جهان به دلیل اقدام پرزیدنت ترامپ در به چالش کشیدن نتیجه انتخابات، در ارسال پیام تبریک برای آقای بایدن تعلل کردهاند.
جو بایدن «رئیس جمهوری منتخب» ایالات متحده آمریکا
جو بایدن، معاون سابق رئیس جمهوری آمریکا که به مدت حدود نیم قرن چهرهای پر سابقه در محافل سیاسی آمریکا بشمار میرود، با کسب ۲۷۳ رای الکترال به عنوان «رئیس جمهوری منتخب» ایالات متحده معرفی شد و پس از مراسم تحلیف در ۲۰ ژانویه سال آینده به عنوان چهل و ششمین رئیس جمهوری آمریکا ساکن کاخ سفید خواهد شد.
چند روز پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و شمارش آراء، سازمان های خبری آمریکایی پیش بینی کردند که بایدن توانسته است پرزیدنت جمهوری خواه، دونالد ترامپ را در رقابتی نزدیک شکست دهد.
نتیجه انتخابات باید به طور رسمی تایید شود و پرزیدنت ترامپ اعلام کرده که این نتیجه را در دادگاه به چالش حقوقی خواهد کشاند.
آقای بایدن که یک دموکرات است و ۳۶ سال سابقه حضور در سنای آمریکا را دارد، هشت سال نیز به عنوان نفر دوم پس از باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق آمریکا، در کاخ سفید بود.
جو بایدن در واکنش به اعلام پیش بینی سازمان های خبری، در توئیتر اعلام کرد که افتخار می کند به اینکه «شما من را برای رهبری کشور بزرگمان انتخاب کردید.»
پیروزی بایدن چند روز پس از «روز رسمی انتخابات» در روز سه شنبه اعلام می شود که در حدود شش ایالت، مقامات کار شمارش میلیون ها رای پستی را تقریبا تکمیل کردند.
بایدن که در روز تحلیف ریاست جمهوری ۷۸ ساله خواهد بود، در حالی انتخابات ریاست جمهوری امسال را در سومین تلاش خود برد که پیشتر در سال های ۱۹۸۸ و ۲۰۰۸ از حمایت کمی برای کسب عنوان نامزدی دموکرات ها برخوردار شد.
او همراه با کامالا هریس، سناتور ایالت کالیفرنیا که یار انتخاباتی وی بوده است، سکان رهبری دولت را به دست خواهد گرفت.
کامالا هریس اولین زن در تاریخ ۲۴۴ ساله کشور است که در سمت معاون رئیس جمهوری راهی کاخ سفید می شود. در این مدت هیچ زنی به عنوان رئیس جمهوری یا معاون رئیس جمهوری در آمریکا انتخاب نشده است. او فرزند یک پدر جامائیکایی و یک مادر هندی است و اولین زن رنگین پوستی است که در رقابتهای انتخاباتی سراسری سیاسی آمریکا حضور یافته است.