اولین جلسه دادگاه هفت نفر از رهبران جامعه بهایی در ایران برگزار شد. این عده در اردیبهشت سال ۱۳۸۷ بازداشت شده‌اند. حکومت ایران بازداشت‌شدگان 

 

شهروند ۱۲۶۴ – پنجشنبه ۱۴ ژانویه ۲۰۱۰


 

اولین جلسه دادگاه هفت نفر از رهبران جامعه بهایی در ایران برگزار شد. این عده در اردیبهشت سال ۱۳۸۷ بازداشت شده‌اند. حکومت ایران بازداشت‌شدگان را به «جاسوسی» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» متهم کرده است.

به گزارش ایسنا، نخستین جلسه دادگاه هفت تن از رهبران جامعه بهایی روز سه‌شنبه ۲۲ دی‌ماه (۱۲ ژانویه) در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی تهران برگزار شد. دادگاه غیرعلنی بود و تنها وکلای مدافع متهمان امکان حضور در دادگاه پیدا کردند.

هفت رهبر بهایی که در دادگاه حضور یافتند عبارتند از: فریبا کمال‌آبادی، جمال‌الدین خانجانی، عفیف نعیمی، سعید رضایی، مهوش ثابت، بهروز توکلی و وحید تیزفهم. در کیفرخواستی که در دادگاه خوانده شد، رهبران جامعه بهایی ایران به اتهام‌هایی چون «جاسوسی به نفع بیگانگان»، «فعالیت تبلیغی علیه نظام»، «راه‌اندازی و گسترش تشکیلات غیرقانونی»، «همکاری با اسرائیل»، «جمع‌آوری اسناد طبقه‌بندی شده و ارایه آن به بیگانگان»، «تبانی و اجتماع با هدف اقدام علیه امنیت داخلی و خارجی ایران» و «افساد فی‌الارض» متهم شده‌اند.

محاکمه به دلیل اعتقادات مذهبی

دیان علایی، نماینده جامعه جهانی بهائی در مقر سازمان ملل در ژنو می‌گوید، روند دادرسی به اتهام‌های رهبران جامعه بهایی ایران «با موارد متعدد نقض موازین حقوقی» همراه است. در اطلاعیه‌ی نماینده جامعه جهانی بهایی آمده است، «هیچ ناظری در دادگاه حضور نداشت و تا آنجا که ما متوجه شدیم وکلای مدافع بازداشت‌شدگان به‌زور توانسته‌اند وارد دادگاه شوند».

نماینده‌ی جامعه جهانی بهایی همچنین گفته است، محاکمه‌ی هفت رهبر جامعه‌ی بهایی ایران ناعادلانه است و آنهرهبران بهائی نشسته، بهروز توکلی و سعید رضائی و ایستاده، فریبا کمال آبادی، وحید تیزفهم، جمال الدین خانجانی، عفیف نعیمی، و مهوش ثابت.ا صرفاً به دلیل اعتقادات مذهبی خود محاکمه می‌شوند و این برخلاف استانداردهای حقوق بشر است.

هم‌اکنون نزدیک به ۴۸ نفر از پیروان بهاییت در زندان به‌سر می‌برند که ۱۲ تن آنها در دو سه هفته‌ی اخیر بازداشت شده‌ا‌ند. نهادهای بین‌المللی حقوق بشر می‌گویند حکومت ایران اتهام‌های واردشده به رهبران بهایی را به نحوی افزایش داده که در صورت محکومیت، مجازات آنها اعدام خواهد بود.

هفته‌ی گذشته دادستان تهران گفت، بهائیانی که اخیرا دستگیر شده‌اند «در سازماندهى آشوب‌هاى روز عاشورا»  و «در ارسال تصاویر این آشوب ها به خارج از کشور» نقش داشتند. دادستان تهران هم‌چنین گفت،  «در بازرسى از منزل برخى از این متهمان بهائى، اسلحه و تعدادى گلوله ی جنگى کشف شده است.»

نماینده جامعه جهانی بهائیان می‌گوید: «این اتهام‌ها دروغ آشکار است. یکى از اصلى‌ترین مبانى اعتقادى بهائیان باور آنها به عدم خشونت به معناى مطلق کلمه است. هر اتهامى که احیاناً در خانه‌هاى آنها اسلحه یا "گلوله جنگى"  پیدا شده مطلقاً غیر قابل باور است.»

به گفته ی خانم علائى در میان بهائیان بازداشت شده ى روز ١٣ دى (٣ ژانویه) بستگان دو نفر از رهبران زندانى بهائیان نیز دیده مى شوند؛ نگار ثابت، دختر مهوش ثابت، و لوا خانجانى، نوه ی جمال الدین خانجانى، به همراه همسرش بابک مباشر. دیگر بازداشت شدگان عبارتند از ژینوس سبحانى، منشى سابق خانم شیرین عبادى، و همسرش آرتین غضنفرى، مهران (احمد) روحانى و برادرش فرید روحانى، نسیم بیگلرى، پیام فنائیان، نیکاو هویدائى و همسرش مونا میثاقى، ابراهیم شادمهر و پسرش زاوش شادمهر.


 

نگرانی اتحادیه اروپا

کاترین آشتون، وزیر خارجه‌ی جدید اتحادیه اروپا با ابراز نگرانی از محاکمه‌ی رهبران جامعه‌ی بهایی در ایران اعلام کرد: «به‌نظر می‌رسد هدف از محاکمه‌ی رهبران جامعه بهایی، محاکمه‌ی پیروان یک اقلیت مذهبی است.»

وزیر خارجه‌ی اتحادیه اروپا تاکید کرد، آزادی عقیده و مذهب، جزو حقوق اساسی و بدون چون و چرای انسان‌هاست و باید تحت هر شرایطی تامین و تضمین گردد. خانم آشتون خواستار یک دادرسی عادلانه و شفاف با حضور ناظران بی‌طرف برای رهبران بهایی ایران شد.

به گزارش بی بی سی، فیلیپ کرولی دستیار وزارت خارجه آمریکا نیز در بیانیه ای که دوشنبه شب منتشر شد ضمن محکوم کردن محاکمه ی هفت بهایی نوشت که این هفت نفر برای بیش از ۲۰ ماه تحت بازداشت بوده اند بدون آنکه هیچ گونه شواهدی علیه آنها ارائه شود و به مشاوره حقوقی دسترسی داشته باشند.

او نوشت که بنابه گزارش ها تا ۴۸ بهائی هم اکنون "فقط به خاطر عقاید مذهبی خود" در ایران محبوس هستند و دولت ایران را مسئول سلامتی آنها در زندان دانست.

کرولی گفت:"ما عمیقاً نگران ادامه سرکوب بهائیان در ایران و نحوه رفتار با سایر اعضای اقلیت های مذهبی که فقط به دلیل عقاید خود هدف قرار می گیرند هستیم."

او گفت همراه با جامعه جهانی از دولت ایران می خواهد که کلیه اقلیت های مذهبی را که به خاطر استفاده مسالمت آمیز از حقوق انسانی و آزادی های اساسی خود زندانی شده اند، آزاد کند.


 

بهاییان بر خلاف مسیحیان، یهودیان و زرتشتی‌ها به عنوان اقلیت مذهبی به رسمیت شناخته نمی‌شوند و همواره تحت تعقیب هستند. در طول سال‌های پس از انقلاب اسلامی در ایران بیش از ۲۰۰ بهایی توسط حکومت ایران کشته شده‌اند. هزاران نفر نیز دستگیرشده، مورد آزار واذیت قرار گرفته، کار خود را از دست داده‌اند.  اموال و دارایی‌های بسیاری از آنها توسط دولت توقیف شده است.

زندگی بهاییان در ایران همواره تحت نظر نهادهای امنیتی و مذهبی قرار دارد. آنان  از داشتن مشاغل دولتی محرومند و فرزندانشان نیز اجازه ندارند که در دانشگاه‌ها تحصیل  کنند.