تصمیم استفن هارپر، نخست وزیر کانادا، برای تعطیلی پارلمان تا زمان پایان بازیهای المپیک زمستانی ونکوور با مخالفتهای گستردهای مواجه شده است. محافظهکاران این
شهروند ۱۲۶۴ – پنجشنبه ۱۴ ژانویه ۲۰۱۰
تصمیم استفن هارپر، نخست وزیر کانادا، برای تعطیلی پارلمان تا زمان پایان بازیهای المپیک زمستانی ونکوور با مخالفتهای گستردهای مواجه شده است. محافظهکاران این تصمیم خود را امری عادی میدانند و آنرا فرصتی برای تمرکز بر مسائل اقتصادی پیش روی کشور میدانند در حالی که احزاب اپوزیسیون، لیبرال و ان.دی.پی، میگویند هارپر این کار را با "زرنگی" در روز آخر سال و درست همزمان با خبر انتخاب اعضای تیم ملی هاکی مردان انتخاب کرده و هدفش از این کار عدم برخورد با اتهامات در زمینه شکنجه زندانیان در افغانستان و سایر مسائل است.
هفته گذشته لیبرالها تبلیغاتی به دو زبان انگلیسی و فرانسوی روی اینترنت، رادیو و روزنامهها آغاز کردند. در یکی از این تبلیغات تصویر هارپر را در کنار پارلمانی در زنجیر میبینیم که رویش نوشته "تعطیل" و صدای روی فیلم، تعطیلی پارلمان را "هدیه هارپر به خودش" مینامد.
مکینتایر، سخنگوی دفتر نخست وزیری، در پاسخ به این تبلیغات گفته است: "اینها همان عادتهای همیشگی لیبرالهای دور از واقعیت است. این ما هستیم که داریم با کاناداییها دیدار میکنیم و با کاناداییها صحبت میکنیم".
خود هارپر نیز با تمام توان از تصمیمات خود دفاع کرده. او در مصاحبه با سی بی سی گفت: "به نظرم نظرسنجیها نشان میدهد که مسئله زندانیان در افغانستان در اولویت بیشتر کاناداییها نیست. اقتصاد در اولویت است".
اکونومیست، استادان دانشگاه…و باز هم فیسبوک
در میان مخالفتها باز هم نقش شبکه اینترنتی فیسبوک قابل توجه است. کریستوفر وایت دانشجوی فوق لیسانس دانشگاه آلبرتا (یکی از "محافظهکارترین" استانهای کشور) به منظور اعتراض به آن گروهی تشکیل داد. وایت میگوید وقتی صبح چهارشنبه از خواب پا شده و خبر را شنیده ماتش برده: "اولین واکنش من عصبانیت بود. و این دفعه به خودم گفتم باید به جای اینکه بروم کورن فلکسم را بخورم، کاری بکنم".
او گروهی به عنوان "کاناداییهای مخالف تعطیلی پارلمان" در فیسبوک ایجاد کرده که تا زمان زیر چاپ رفتن شهروند بیش از ۱۵۰ هزار عضو دارد. قرار است این گروه در ۳۲ شهر کانادا از جمله تورنتو تظاهراتی علیه این تصمیم بر پا کنند.
بعضی اعضای اپوزیسیون و کارشناسان میگویند این نشانه این است که بر خلاف ادعای محافظهکاران و هارپر، کاناداییها به این نوع اتفاقات در اتاوا بیاعتنا نیستند.
با این حال نظرسنجی شرکت هریس و دسیما نشان میدهد که ۴۶ درصد کاناداییها اهمیتی به این موضوع نمیدهند، ۳۴ درصد از این تصمیم ناراضیاند و ۱۵ درصد موافق آن هستند.
جدا از ابراز نظرهای مردمی، کارشناسان و صاحبنظران بسیاری نیز از نقطه نظرهای مختلف با تعطیلی پارلمان توسط هارپر مخالفت کردهاند.
یکی از معروفترین نشانههای جهانی این مخالفت وقتی بود که اکونومیست، هفتهنامه مشهور و معتبر راستگرا در مقالهای حرکت هارپر را محکوم کرد و هارپر را "تاکتیسینی ماهر با ضربات بیرحم" دانست.
در حرکتی دیگر بیش از ۱۵۰ استاد فلسفه، حقوق و علوم سیاسی از دانشگاههای سراسر کانادا نامهای در مخالفت با این تصمیم تهیه کرده و به روزنامههای مهم شرق کانادا فرستادهاند. دانیل ویناستاک، استاد فلسفه در دانشگاه مونترال، نویسنده اصلی این نامه است. او در مصاحبه با رسانهها هارپر را متهم کرد که "اعتماد مردم کانادا را زیر سئوال برده و بدینسان ضددموکراتیک عمل میکند".
در پایان این نامه میخوانیم: "ما استادان دانشگاههای کانادا متعهد به آموزش به دانشجویان در مورد ماهیت، ارزش و اشکال نهادین مختلف حکومت دموکراتیک هستیم. تصمیم هارپر برای استفاده از قدرتش برای تعطیلی پارلمان برای دومین سال پیاپی ما را عمیقاً نگران کرده است".
یکی از استراتژیستهای سابق حزب محافظهکار در اتاوا در مصاحبه با شهروند، که به شرط عدم افشای نامش انجام شد، در این مورد گفت: "حالا که چی؟ ۱۵۰ استاد دانشگاه مخالف این حرکت هستند؟ من شرط میبندم هنوز ۲۰۰ تا استاد دانشگاه هم پیدا میکنی که مارکسیست هستند! مردم کانادا اهمیتی به این حرفها و به این استادان دانشگاهها نمیدهند. چه دموکراتیک باشد چه نباشد مردم برایشان مهم نیست و در آخر هم همین برای ما مهم است".