شهروند ـ در ماه گذشته دکتر رضا مریدی وزیر پژوهش های علمی و نوآوری و وزیر دانشگاه ها و کالج های انتاریو به عنوان رئیس افتخاری میزگرد نقش پژوهش های بنیادی در علوم پزشکی در دانشگاه اتاوا شرکت کرد.
در این گردهمایی علاوه بر عالیجناب آلن راک رئیس و خانم پرفسور مونا نمار معاون پژوهشی دانشگاه اتاوا، عده ای از پژوهشگران بنام کانادا در عرصه ی علوم پزشکی مانند پرفسور دانکن استیوارت رئیس موسسه پژوهشی بیمارستان اتاوا، دکتر جان فلوراس رئیس سابق بنیاد پژوهشی بنتینگ، خانم پرفسور روزی گلداستین معاون پژوهشی و امور بین الملل دانشگاه مک گیل مونترال و آقای دکتر ماریو پینتو رئیس شورای پژوهش های علمی و مهندسی کانادا حضور داشتند.
حضور پرفسور سر پال نرس Sir Paul Nurse برنده ی جایزه ی نوبل پزشکی در سال ۲۰۰۱ و رئیس سابق انجمن سلطنتی علوم لندن ـ انگلستان وزنه ی خاصی به این میزگرد داده بود.
شایان ذکر است که انجمن سلطنتی لندن در سال ۱۶۶۰ توسط چارلز دوم پادشاه انگلستان تأسیس شد و امروزه به عنوان مهمترین انجمن علمی در دنیا شناخته می شود. بیش از ۱۴۰۰ نفر از دانشمندان بنام جهان در عرصه های گوناگون علوم و فنون عضو این انجمن هستند که می توانند عنوان برجسته ی F.R.S. را در کنار اسم خود درج کنند.
این میزگرد بخشی از مراسم اهدای جایزه ی معروف هنری فریسن به پرفسور سر پال نرس بود که در اتاوا برگزار شد
.
در این مراسم پرفسور هنری فریسن که خود از دانشمندان برجسته ی پزشکی جهان و کاشف پرولاکتین و استاد ممتاز دانشگاه منیتوبا است، حضور داشت.
دکتر مریدی در سخنرانی افتتاحیه خود به نقش پژوهش های علمی در اقتصاد کانادا اشاره کرد و اظهار داشت که اقتصاد کانادا براساس اکتشافات علمی و ابداعات و اختراعات در عرصه های گوناگون پایه گذاری شده است و تنها راه رقابت ما در صحنه ی جهانی و پیروزی در بُعد اقتصادی آن منوط به نوآوری های علمی است. در این مسیر نقش پژوهش های علمی تئوریک و بنیادی در زمینه های ریاضیات و علوم پایه همانقدر حائز اهمیت است که تجاری کردن اختراعات و ابداعات انجام شده در دانشگاه ها و موسسات پژوهشی و عرضه ی آنها به بازارهای جهانی.
او تأکید کرد که با توجه به نیروی انسانی بسیار ماهر و دانشمندان و پژوهشگران و نیز بانکداران و صاحبان صنایع و تجارت در کانادا، کشور ما در صحنه ی اقتصاد علمی از موقعیت ممتازی برخوردار است.
دکتر مریدی آنگاه به اکتشافات بزرگ علمی مانند کشف انسولین و Pace Maker و سلول بنیادی (Stem) در دانشگاه تورنتو اشاره و اضافه کرد که امروز دانشکده پزشکی دانشگاه تورنتو پس از دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد در رتبه ی دوم در قاره آمریکا قرار دارد و از نظر وسعت بزرگترین آن در این قاره است. همچنین استان انتاریو همراه با ایالت های کالیفرنیا و ماساچوست یکی از سه مرکز بزرگ علوم پزشکی در آمریکای شمالی است.
در ادامه ی این میزگرد، کنفرانسی در موسسه پژوهشی بیمارستان اتاوا برگزار شد که در آن سر پال نرس و دیگر دانشمندان سخنرانی کردند.