سرمقاله معروف فرید زکریا در نیوزویک با عنوان "چرا آنها از ما متنفرند؟" برای بسیاری توضیح این بود که کشورهایی مثل کانادا متوجه خشم تروریستهای اسلامی نمی شوند
شهروند ۱۲۶۵ ـ پنجشنبه ۲۱ ژانویه۲۰۱۰
باورش برای بسیاری از تورنتوییها سخت بود.
بسیاری از آنها سالها پس از ۱۱ سپتامبر به این فکر بودند که این سیاستهای خارجی تند و تیز آمریکا بوده که باعث شده اسلامگرایان افراطی دست به آن حملات دهشتناک بزنند. سرمقاله معروف فرید زکریا در نیوزویک با عنوان "چرا آنها از ما متنفرند؟" برای بسیاری توضیح این بود که کشورهایی مثل کانادا متوجه خشم تروریستهای اسلامی نمی شوند.
اما چند سال پیش بود که کشف حلقهای تروریستی در همین تورنتوی بزرگ خودمان چون آب سردی بر سر مردم کانادا ریخت. معلوم شد گروهی تروریستی هست که در کانادا پا گرفته بود و اعضایش همه کاناداییهایی هستند که بسیاری زیر ۱۸ سال سن دارند و بسیاری متولد حومههای تورنتو هستند. آنها قصد داشتند ساختمان بورس تورنتو، مقر آژانس جاسوسی کانادا و چند جای دیگر را در عملیاتی که "نبرد تورنتو" نام گذاشته بودند، منفجر کنند.
سعد خالد در ۸ سالگی از پاکستان مهاجرت کرده و در دانشگاه تورنتو درس کسب و کار میخواند.
احمد مصطفی غنی متولد سال ۱۹۸۴ در میسیساگا بود و از دانشگاه مکمستر لیسانس گرفته بود.
شریف عبدالحلیم متولد مصر بود و در ۱۰ سالگی به کانادا آمده بود و برنامهنویس کامپیوتر بود.
زکریا عماره، که هنگام دستگیری ۲۰ ساله بود به دبیرستان میدوویل رفته بود و در کالج هامبر درس میخواند. او هم بچهی همین میسیساگای خودمان بود.
خیلی تورنتوییها باور نمیکردند که چنین کسانی از دل جامعهی شهر ما بیرون آمده باشند.
هفته گذشته زکریا عماره، رئیس گروه، به جرم تلاشهایش برای کشتار جمعی به حبس ابد محکوم شد تا اولین حکم محاکمه طولانی حلقهی "تورنتو ۱۸" که در سال ۲۰۰۶ دستگیر شد، صادر شده باشد. از بین بقیه ۱۷ نفر، چهار نفر جرایم را پذیرفتهاند. جرمهای هفت نفر به دلایلی که هنوز به رسانهها اعلام نمیشود لغو شده است و شش نفر هنوز منتظر محاکمه هستند.
"پشیمان"
زکریا عماره که طراح اصلی عملیات بود در دادگاه برامپتون به هر چیزی شبیه بود مگر تروریست اسلامی که بخواهد کشتاری بیسابقه در تورنتو به راه بیاندازد. او که اکنون ۲۴ سال دارد، از مردم کانادا معذرتخواهی کرد و گفت: "تنها امید من این است که وقتی همهی شما، مسلمان و غیرمسلمان، ببینید که من روزی چه نوع مردی از خود میسازم و مشغول چه نوع کارهایی میشوم شاید بار دیگر مرا به میان خود بپذیرید". او خود گفت که احتمالا مردم "هیچوقت" او را "نمیبخشند" اما گذراندن ۳ سال و نیم در زندان دُنِ تورنتو تاثیرات عمیقی بر او گذاشته است.
طرحی که عماره و گروهش در نظر داشتند قرار بود "نبرد تورنتو" نام بگیرد و شامل سه روز بمبگذاری و عملیات انفجاری در مرکز شهر تورنتو باشد تا اقتصاد را متوقف کند و شهروندان بسیاری را بکشد. بعضی گزارشها نشان میدهد که عماره در ضمن قصد داشته با سرمایهگذاری در بازار بورس پولی نیز از این راه به جیب بزند.
اعضای تورنتو ۱۸ قرار بوده سوار بر سه وانت یوهال پر از مواد انفجاری، ماشینها را در سه نقطه پارک کنند: ساختمان بورس تورنتو، دفاتر نهاد جاسوسی کانادا در خیابان فرانت و پایگاهی نظامی بین تورنتو و اتاوا واقع در بزرگراه ۴۰۱.
آنها پیشروی بسیاری کرده بودند و قرار بود اگر اسید نیتریک و آمونیوم نیترات لازم را به موقع به دست آورند، این عملیات را در ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۶ در سالگرد حملات نیویورک انجام دهند. هدف بعدی آنها ساختمان سیرز در شیکاگو و ساختمان سازمان ملل در نیویورک میبود.
دستگیری این گروه وقتی ممکن شد که شاهر السوهمی، مامور مخفی پلیس، به میان آنها نفوذ کرد. جزئیات عملیات را نیز عماره برای او تعریف کرده است. عماره به او گفته که بمبگذاری تورنتو، بمبهای سال ۲۰۰۵ در متروی لندن را "بسیار کوچک" جلوه خواهد داد و کاری میکند که کانادا نیروهایش را از افغانستان بیرون بکشد.
دادگاه ارشد برامپتون درخواست وکیل عماره برای ۲۰ سال زندان را رد کرد و او را به حبس ابد محکوم کرد. طبق قوانین کانادا او میتواند پس از شش سال تقاضای بازرسی مجدد حکم را داشته باشد. قاضی دادگاه، بروس دورنو، به این واقعیت اشاره کرد که اگر طرح عماره تحقق مییافت کشتار به سطحی اتفاق میافتاد "که تا به حال درکانادا دیده نشده" و تاکید کرد که عماره نقش اصلی را داشته و این گروه تروریستی را خود ساخته است.
محاکمه بقیه اعضای این حلقه ادامه خواهد یافت.