وزارت امور خارجه کانادا در بیانیهای، از بسته شدن سفارت این کشور در ایران خبر داده است.
بی بی سی: در بیانیهای که جان برد، وزیر امور خارجه کانادا، امروز، جمعه، ۱۷ شهریور (هفتم سپتامبر) منتشر کرد، آمده است: کانادا سفارتش را در ایران تعطیل میکند.
وزیر امور خارجه کانادا دیپلماتهای ایرانی در آن کشور را “عنصر نامطلوب” خوانده و اعلام کرده است که”روابط دیپلماتیک بین کانادا و ایران به حالت تعلیق درآمده است. تمام دیپلماتهای کانادا ایران را ترک کردهاند و به دیپلمات های ایران در اوتاوا گفته شده است که در مدت ۵ روز این کشور را ترک کنند.”
در این بیانیه آمده است: موضع کانادا در قبال رژیم ایران شناخته شده است. کانادا دولت ایران را مهمترین تهدید برای صلح جهانی و امنیت دنیا میداند.
در بیانیه وزیر امور خارجه کانادا اضافه شده است: رژیم ایران به طور فزایندهای کمکهای نظامی در اختیار رژیم اسد (در سوریه) قرار میدهد؛ به طور مرتب اسرائیل را تهدید میکند؛ دست به لفاظیهای نژادپرستانه و ضدنژاد سامی میزند و نسلکشی را تهییج میکند.
او ایران را از جمله بدترین ناقضان حقوق بشر جهان خوانده که “به گروههای تروریستی پناه میدهد و از آنها حمایت مالی میکند.”
وزارت امور خارجه کانادا اعلام کرده است که رسما ایران را در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار میدهد.
خشایار جنیدی، خبرنگار بیبیسی فارسی در واشنگتن میگوید که با اقدام دولت کانادا در قرار دادن ایران در این فهرست، مصونیت قضایی ایران به عنوان یک کشور مستقل لغو میشود و کسانی که خود را قربانی حکومت ایران میدانند، میتوانند علیه این کشور شکایت کنند.
به گفته خبرنگار ما، ایران براساس قانونی که در ماه مارس امسال تصویب شد، در این فهرست قرار گرفته است. در چارچوب این قانون، به دولت کانادا شش ماه فرصت داده شده است دولتهای حامی تروریسم را مشخص کند تا کسانی که قربانی تروریسم خوانده شدهاند، بتوانند از این کشورها شکایت کنند.
در بیانیه وزیر امور خارجه کانادا آمده است: علاوه بر این، رژیم ایران بیاعتنایی آشکاری به معاهده وین و تضمین امنیت دیپلماتها نشان داده است. در چنین شرایطی، کانادا نمیتواند به حضور دیپلماتیک در ایران ادامه دهد. دیپلماتهای ما به عنوان افرادی غیرنظامی به کانادا خدمت میکنند و امنیت آنها در اولویت نخست ماست.
وزارت امور خارجه کانادا همچنین به شهروندان این کشور توصیه کرده که از هر گونه سفر به ایران خودداری کنند و گفته است که آنها میتوانند برای دریافت خدمات مورد نیاز، به سفارت کانادا در آنکارا، پایتخت ترکیه، یا هر نمایندگی دیگر کانادا مراجعه کنند.
به کاناداییهای ایرانیالاصل هم به طور مشخص هشدار داده شده است که ایران تابعیت دوگانه شهروندانش را نمیپذیرد و در چنین شرایطی، مقامات رسمی کانادا نمیتوانند در شرایط دشوار، خدمات لازم را به این گروه از اتباع کانادا ارائه کنند.
کانادا اردیبهشت ماه امسال اعلام کرد که بخش صدور ویزای سفارتخانهاش در تهران را “برای کاهش هزینهها” تعطیل میکند.
روابط سرد
ایران و کانادا در بیشتر سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران روابط سردی داشتهاند.
این روابط در چند سال اخیر و پس از ماجرای قتل زهرا کاظمی، عکاس ایرانیتبار مقیم کانادا، هنگام دیدار از ایران در تابستان سال ۲۰۰۳ میلادی وخامت بیشتری پیدا کرد.
گزارش شد که خانم کاظمی هنگام عکسبرداری از نمای خارجی زندان اوین در تهران بازداشت و اوایل ماه ژوئیه همان سال پس از چهارده روز حبس، در زندان درگذشت.
خانم کاظمی تابعیت دوگانه داشت.
مقامات ایران با تایید اینکه او هنگام بازداشت در اثر برخورد جسمی سخت به سرش کشته شده است، جزئیات کاملتری از این حادثه منتشر نکردهاند. اما مخالفان ایران، برخی ماموران امنیتی و مقامات قضایی ایران را به دست داشتن در این قتل متهم کرده و خواستار پیگرد قانونی آنان شدهاند.
کانادا همچنین از حامیان اقدامات کشورهای غربی علیه فعالیتهای هستهای ایران بوده و در مورد مسئله حقوق بشر در ایران نیز مواضعی انتقادی داشته است.
از جمله در جریان تظاهرات اعتراضی پس از انتخابات بحثبرانگیز دهمین دوره ریاستجمهوری ایران، برخی مقامات رسمی و نهادهای مدنی کانادا نحوه برخورد نیروهای امنیتی با تظاهرکنندگان را تقبیح کردند.
پیش از این، اعلام موضع دولت و نهادهای مدافع حقوق بشر کانادا در مخالفت با اجرای حکم سنگسار سکینه محمدی آشتیانی هم ناخرسندی مقامات ایران را به دنبال داشت.