به بهانه ۱۰ اکتبر، روز جهانی بهداشت و روان
دقیقا معلوم نیست از چه زمانی، نگاهمان به نوع بیماری ها متفاوت بوده است. برای مثال بیمار سرطانی باعث سرافکندگی و دلیلی برای پنهان کاری نیست اما خانواده یک بیمار روانی، به دلیل کمبود فرهنگسازی سعی در پوشاندن این بیماری به دلیل برخورد غلط اجتماع می کند و این در حالی است که کاستی های روانی در افراد دقیقا مانند یک سرماخوردگی است که در صورت عدم رسیدگی می تواند پیچیده تر شود. به طور معمول این بیماری، زیر پوسته ظاهری رفتارهای اجتماعی پنهان می شود و تا زمانی که تبدیل به یک آسیب جدی نشده، مورد رسیدگی قرار نمی گیرد. طبق آمار سازمان جهانی بهداشت، یک نفر از چهار نفر جمعیت جهان، در طی عمر خود از مشکلات خفیف یا متوسط روانی زجر می برند و می توان گفت بین خوشی روانی تا ناخوشی در این زمینه خط فاصل ظریفی وجود دارد. از آنجایی که عوامل زیستی، اجتماعی و خانوادگی کاراکترهای فردی انسان را شکل داده و شخصیت فرد را می سازند، اگر نقصانی در هر یک از سه عامل ذکر شده وجود داشته باشد حتماً تعادل روانی انسان ها مختل می شود. پس می توان گفت بهداشت روان به شرایط بیرونی انسانها وابسته است. از این رو افراد و اقشاری که حلقه ی ضعیف اجتماعی را تشکیل می دهند مانند پناهندگان سیاسی- اجتماعی، کسانی که در مناطق جنگی زندگی می کنند، بیکاران، بی خانمانها، کودکان، نوجوانان و فقرا بیشتر از ناخوشی روانی زجر می برند و نیز متاسفانه فشار روحی بر خانواده هایی که فرزندانی با کاستی های مختلف یا افراد مشکل دار (معتاد به مواد مخدر یا الکل و یا … ) دارند بیشتر است. این افراد در روند زندگی خود به علت ناهنجاریهای ناشی از شرایط زندگی شان با مشکلات و فشارهای روحی بیشتری روبرو می شوند و همچنین سالمندانی که مورد بی توجهی و کم توجهی قرار می گیرند با مشکلات روحی مختلفی دست و پنجه نرم کرده و بهداشت روانی آنان همواره ناخوش است.
شاید می پرسید بیمه چه کمک مثبتی در این زمینه می تواند داشته باشد؟ در این زمینه دو بیمه ناتوانی جسمی و بیماری های سخت، هر دو می تواند نقش بزرگی بازی کند. دوباره بر می گردیم به تصمیم گیری در دوره ای که هنوز سلامتی بر زندگی ما سایه ای دارد. در مورد بیماری روحی مانند همه بیماری های دیگر، ما تا زمانی فرصت اخذ بیمه داریم که بیماری ما از سوی پزشک تایید نشده و به عبارت دیگر سلامتیم. بیمه بیماری های سخت می تواند در صورت وقوع بیماری (از ۲۶ تا ۳۲ بیماری سخت) با پرداخت عدد بزرگی که در ابتدای قرارداد قید شده، مشکلات مالی در طول درمان ما را مرتفع کند و بیمه مهم دیگر، بیمه ناتوانی جسمی است در صورت بروز هر عاملی که بتواند ما را نیازمند یاری فردی دیگر در انجام امور شخصی مان کند فعال شده و ما می توانیم تا زمان سلامتی (این زمان کاملا نامحدود است) به صورت ماهیانه دریافت کننده عدد درخواستی طبق قرارداد روز اولمان باشیم. مانند همیشه، از شما عزیزانی که تا کنون چنین بیمه های مهمی را اخذ نکرده اید دعوت می کنیم تا شرایط زندگی خود را در دوره بیماری و ناتوانی جسمی بررسی نمایید. شاید توجه امروز هر یک از ما بتواند در رفع مشکلات اقتصادی و به تبع آن سرعت بهبودی مان نقش بزرگی را ایفا نماید. آینده نگری در این زمینه، افسوس و نگرانی فردا را از هم اینک پاک می کند.
*محمد رحیمیان کارشناس ارشد بیمه و سرمایه گذاری و عضو رسمی انجمن Advocis به شماره ثبت: ۲۰۶۵۸۱۷ مشاورین متخصص بیمه و امور مالی کانادا است.
www.insufin.com
www.youtube.com/ sherkatbime