رادیو آلمان: نلسون ماندلا، “پدر آفریقای جنوبی” و رهبر جنبش آزادیبخش این کشور که تاثیرگذارترین چهره در برچیدن رژیم آپارتاید و از محبوبترین شخصیتهای جهانی در قرن بیستم بود، عصر پنجشنبه (۱۴ آذر، ۵ دسامبر) در سن ۹۵ سالگی درگذشت.
قهرمان جنبش ضد آپارتاید آفریقای جنوبی از دنیا رفت. نلسون ماندلا اولین رئیسجمهور سیاهپوست آفریقای جنوبی بود و به خاطر تحمل بیش از ۲۷ سال حبس در راه مبارزه علیه حکمروایی اقلیت سفیدپوست و تلاش برای بازپسگیری حقوق ازدسترفته سیاهپوستان آفریقای جنوبی، به «نماد آزادی، عدالت، شکیبایی و کرامت» در این کشور و سراسر جهان تبدیل شد.
آقای ماندلا به خاطر ایستادگی بینظیرش در برابر تبعیض نژادی و کمک به تحقق آشتی ملی در آفریقای جنوبی و جلوگیری از جنگ داخلی در این کشور، در سال ۱۹۹۳ جایزه صلح نوبل هم دریافت کرده بود.
جاکوب زوما، رئیسجمهور آفریقای جنوبی خبر درگذشت ماندلا در منزل مسکونیاش را در اختیار رسانهها قرار داد. ماندلا پس از سپری کردن بیش از یک سال در بستر بیماری به خاطر عفونتهای ریوی که از پیامدهای ۲۷ سال زندگیاش پشت میلههای زندان آپارتاید در جزیره روبن بود، چشم از جهان فروبست.
به گزارش خبرگزاری رویترز، اگرچه وخامت بیماری و اوضاع جسمی نلسون ماندلا مشهود بود، انتشار خبر درگذشت او شوک بزرگی به آفریقای جنوبی وارد؛ جایی که بسیاری از مردم او را «پدر ملت» میدانستند. جاکوب زوما در یک سخنرانی تلویزیونی اعلام کرد که «او در ساعت ۸ و ۵۰ دقیقه بعدازظهر پنجشنبه، در کنار خانوادهاش درگذشت و حالا به آرامش ابدی رسیده است.»
او گفت: «ملت ما پدری را از دست داد. اگرچه همه ما میدانستیم که این روز سرانجام فرا خواهد رسید، اما این چیزی از این ضایعه بزرگ کم نمیکند.»
برای تکریم نلسون ماندلا، پرچمها در آفریقای جنوبی به حالت نیمهافراشته درآمدهاند.
وداع با «مادیبا»؛ پدر یک ملت، قهرمان یک دنیا
از زمان انتشار خبر مرگ نلسون ماندلا، مشهور به مادیبا، شخصیتهای سیاسی و شهروندان سراسر جهان در دنیای آنلاین و آفلاین به این خبر واکنش نشان دادهاند و به ستایش از شخصیت و پیشینه فعالیتهای او در راه مبارزه با نابرابری و تبعیض پرداختهاند.
باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا در واکنش به این خبر اعلام کرد که «جهان یکی از تاثیرگذارترین، شجاعترین و بهترین انسانهای موجود روی زمین را از دست داده است.» دیوید کامرون، نخستوزیر بریتانیا هم گفت: «یکی از قهرمانان عصر ما رفته و چراغ بزرگی در جهان خاموش شده است.»
بان کیمون، دبیرکل سازمان ملل هم با ستایش شخصیت نلسون ماندلا گفت: «او نشان داد که اگر ما اعتقاد داشته باشیم، رویا داشته باشیم و برای تحققاش در جهت عدالت و انسانیت همکاری کنیم، چه فرصتهای بینظیری پدید خواهد آمد.»
دزموند توتو، یکی دیگر از رهبران جنبش ضد آپارتاید در آفریقای جنوبی هم گفت با مرگ ماندلا «ممکن است میراث صلح او در معرض تهدید قرار گیرد؛ اما به هر حال فردا و فرداها خورشید باز هم طلوع خواهد کرد و اگرچه مثل دیروز روشن نیست، اما زندگی همچنان ادامه دارد.»
به گزارش صدای امریکا، بیش از ۶۰ هزار تن برای ادای احترام به نلسون ماندلا در مراسم یادبود و ترحیم وی شرکت کرده اند. گروه بزرگی از شرکت کنندگان در این مراسم کالبد ماندلا را از یک بیمارستان نظامی تا ساختمان رسمی دولت تشییع کردند.
اعضای خانواده آقای ماندلا بامداد چهارشنبه کالبد وی را دیدند و مردم هم می توانند تا روز جمعه او را ببینند و ادای احترام کنند. پیکر وی تا آخر این هفته، در پایان هر روز به بیمارستان نظامی که وی در آن بستری بود منتقل می شود و بامداد روز بعد مجددا به ساختمان دولت برده می شود.
سوگواران این رهبر بزرگ مبارزه با تبعیض نژادی روز سه شنبه در مراسم یادبود وی در ژوهانسبورگ به یاد و به پاس ثمرات زندگی وی به رقص و پایکوبی پرداختند.
بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل، گفته است که جهان قهرمانی بزرگ و یکی از رهبران و معلمان بزرگ عصر حاضر را از دست داده و مرگ او، فقدان بزرگی است. او خطاب به مردم آفریقای جنوبی گفت:«شما یک پدر را از» دست داده اید. آفریقای جنوبی قهرمان خود را از دست داده است.
رئیس جمهوری آمریکا طی سخنان خود در مراسم یادبود نلسون ماندلا گفت:«ماندلا به یادمان می آورد که [بسیاری امور] ناممکن به نظر می رسند، اما انجام پذیرند.» باراک اوباما افزود: «ماندلا به ما آموخت که می توانیم دنیایمان را نه بر مبنای تفاوت هایمان، که بر پایه امیدهای مشترکمان بنیان نهیم.»
جاکوب زوما، رئیس جمهوری آفریقای جنوبی، در سخنان خود یادآور شد که مراسم تشییع ماندلا همزمان با بیستمین سالگرد اعطای جایزه نوبل صلح به وی برگزار شده است.
مراسم یادبود ماندلا تا ده روز پس از ۱۵ دسامبر(زمان خاکسپاری وی) ادامه خواهد یافت.