رادیو زمانه ـ بهگزارش زمانه، جمعی از فعالان کارگری و اعضای سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه در پایانه آزادی شهر تهران بازداشت شدند.آنها تصمیم داشتند در ساعت ۱۲الی ۱۴روز پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت، برای بزرگداشت روز جهانی کارگر در پایانه اتوبوسرانی میدان آزادی اقدام به توزیع گل و شیرینی در بین شهروندان کنند که با انبوهی از نیروهای پلیس، نیروهای لباس شخصی و پلیس ضد شورش روبهرو شدند.
نیروهای امنیتی بهطور مشخص در بین عابران به دنبال فعالان شناخته شده چپگرا بودند و به محض مشاهده، آنان را بازداشت یا از محوطه پایانه خارج میکردند. در این میان تعداد زیادی از فعالان کارگری و سیاسی بازداشت شدند که پس از آزادی تعدادی از آنان، دستکم ۲۳نفر با همراهی غیرمتعارف پلیس راهی زندان اوین شدهاند.
بهگفته خبرنگار رادیو زمانه، همه دستگیرشدگان بهشکل فشرده و همراه با ضرب و شتم در یک خودروی ون جا داده شدند. دو موتورسیکلت در جلو و دو موتورسیکلت در عقب، خودرو حامل زندانیان را همراهی کرده و تعداد دیگری خودرو متعلق به نیروهای انتظامی و امنیتی نیز همراه با زندانیان به حرکت درآمدند.
بازداشتشدگان را ابتدا به «ستاد راهنمایی و رانندگی» مستقر در خیابان آزادی برده و سپس به زندان اوین منتقل کردند.
اسامی تعدادی از بازداشتشدگان عبارت است از: ابراهیم مددی، ناصر محرمزاده، الفتی، امیر تاخیری، مرتضی کمساری، علیاکبر نظری، وحید فریدونی، عبدالله ایراندخت، محمد سالاری، قاسمی، داود فاطمی، محسن حسینیتبار، رضا نعمتیپور، توکلی و چراغی.
ابراهیم مددی از فعالان شناخته شده جنبش کارگری ایران بههنگام دستگیری و پیش از انتقال بازداشتگاه گفت: «حکومتی که کارگران را بهخاطر توزیع گل و شیرینی در روز کارگر دستگیر کند و کتک بزند، نمیتواند ادعای دموکراسی داشته باشد.»
از نکات قابل توجه در تجمع پایانه میدان آزادی، اقدام سه راننده شرکت واحد با وجود جو سنگین امنیتی بود. این سه راننده در حالی که لباس فرم رانندگان شرکت واحد اتوبوسرانی را به تن داشتند به وسط محوطه پایانه رفته و شروع به دست زدن کردند. نیروهای لباس شخصی نیز آنها را بازداشت کردند.
بهگفته خبرنگار رادیو زمانه این سه راننده پلاکاردی به همراه نداشتند و شعاری نیز سر ندادند. آنها صرفا به دلیل دست زدن در روز جهانی کارگر بازداشت شدند.
از سوی دیگر وضعیت محوطه اطراف وزارت کار ایران نیز تبدیل به یک پادگان نظامی شده و مأموران لباس شخصی و نیروهای پلیس اجازه تردد هیچ کس را در پیادهرو مقابل این وزارتخانه نمیدادند.
وزارت کار ایران در خیابان آزادی و در نزدیکی پایانه مسافربری میدان آزادی واقع است و به دلیل سابقه تجمع خودجوش کارگران معترض در مقابل آن، روز پنجشنبه با تعدادی زیادی نیروی لباس شخصی و نیروهای ویژه ضد شورش به محاصره درآمده بود تا جلوی تجمع فعالان کارگری و کارگران ایران در این محل گرفته شود.
وب سایت اتحادیه آزاد کارگران ایران گزارش داده نیروهای امنیتی مانع برگزاری و گردهمایی کارگران در محل وزارت کار شدند. این گردهمایی قرار بود بهدعوت این اتحادیه برگزار شود.
کارگران و فعالان کارگری در گروههای چند نفره بهشکل پراکنده در اطراف خیابان و کوچههای منتهی به اداره کار منتظر فرصت بودند تا گردهمایی را آغاز کنند.
این گزارش میافزاید شاهپور احسانیراد و پروین محمدی، دو تن از اعضای هیأت مدیره اتحادیه آزاد کارگران و گروهی از کارگران حاضر توسط مأموران دستگیر شدهاند.
شاهدان عینی گفتهاند بازداشتشدگان در مینیبوسهای ون پلیس و خودروهای نیروهای امنیتی به محل نامعلومی برده شدند.
نیمهشب ۱۰اردیبهشتماه نیز جعفر عظیمزاده و جمیل محمدی دو فعال کارگری و از اعضای هیئت مدیره اتحادیه آزاد کارگران ایران با یورش مأموران امنیتی در خانه خود بازداشت شدند.
همزمان با این بازداشتها سندیکای کارگران فلزکار مکانیک ، طی پیامی دستگیری اعضای اتحادیه آزاد کارگران و سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی را محکوم کرد و خواستار تدبیری امیدوارکننده از سوی دولت حسن روحانی برای آزادی همه کارگران زندانی در سراسر ایران شد.
بازداشت فعالان کارگری در روز جهانی کارگر در حالی صورت میگیرد که حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران در مراسم دولتی روز جهانی کارگر در سالن ۱۲ هزار نفری مجموعه ورزشی آزادی گفت: «شکلگیری تشکلهای مدنی، مردمی و انجمنهای خاص در میان کارگران آزاد و بدون مشکل باشد.»
حسن روحانی افزود: «کارگران باید بتوانند از طریق تشکلها و جمعیتهای آزادشان صدای خود را به گوش مسئولان و وزارت کار راحت و شفاف برسانند.»
مراسم دولتی روز کارگر در پی ندادن مجوز راهپیمایی به کارگران در سالن سرپوشیده برگزار شده است. از هشت سال پیش تاکنون کارگران اجازه برگزاری راهپیمایی در این روز را نداشتهاند. از سالهای دهه ۶۰ به این سو نیز تشکلهای کارگری همواره زیر فشار بودهاند و اجازه نداشتند بهطور مستقل روز جهانی کارگر را برگزار کنند.
رئیسجمهور ایران در سخنان روز کارگر خود تأکید کرد: «دولت نباید در این تشکلها (تشکلهای کارگری) مداخله کند. این تشکلها مردمی است، در اختیار مردم است و دولت صرفا باید بستر لازم را برای این فعالیت و حمایت لازم را نسبت به این جمعیتها انجام دهد.»
حسن روحانی همچنین وعدههای دیگری چون «اشتغال و امنیت شغلی کارگران»، «اقدامات لازم برای مسکن کارگران»، «ارتقاء دفترچههای بیمه درمانی» و «فراهم ساختن زمینه اشتغالهای کوچک، صنایع دستی، اشتغال روستاییان و اشتغال در زمینه گردشگری» را داد و گفت با تبعیض جنسیتی در دنیای کار و تلاش و تولید، مخالف است و زنان و مردان در صحنه کار باید از حقوق برابر برخوردار باشند.
مراسم دولتی روز کارگر با قطعنامهای نیز همراه بود. در این قطعنامه با اشاره به اینکه برخلاف اصل ۲۷ قانون اساسی به کارگران اجازه برگزاری راهپیمایی روز جهانی کارگر داده نشده است، از وضعیت بد اقتصادی، گرانی، بیکاری و عدم اجرای دقیق مقررات کار و تأمین اجتماعی انتقاد شد.
جشن روز جهانی کارگر در زندان اوین
در روز جهانی کارگر از زندان اوین نیز خبر میرسد که فعالان کارگری بند ۳۵۰زندان اوین با تبدیل نان بربری به شیرینی در محوطه هواخوری این بند اقدام به برگزاری جشنی کوچک کردهاند. فعالان کارگری به همراه اعضای اتاق سهبند ۳۵۰زندان اوین که محل نگهداری زندانیان سیاسی چپگرا است، قطعات نان بربری را در آب قند خیس کرده بههمراه شربت آبلیمو بین حاضران در این جشن پخش کردهاند. سخنران این مراسم، رضا شهابی، از اعضای زندانی سندیکای شرکت واحد اتوبوسرانی بوده است. در این مراسم زندانیان با چپدن نیمکتهای هواخوری به صورت صحنه نمایش، اقدام به اجرای یک نمایش کارگری کردهاند.
پیام رسانه ای برنامه نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر ایران
«برنامه نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر» در روز جهانی کارگر خواستار آزادی تمام فعالان سندیکایی زندانی و توقف آزار و پیگرد دیگر فعالان سندیکایی در ایران شد.
پاریس ـ ژنو، ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۳ (۳۰ آوریل ۲۰۱۴) ـ در آستانه روز اول ماه مه (۱۱ اردیبهشت)، روز جهانی کارگر، برنامه نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر، که برنامه مشترک «فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر» (FIDH) و «سازمان جهانی مبارزه با شکنجه» (OMCT) است، توجه همگان را به وضعیت وخیم فعالان سندیکایی در ایران جلب می کند. شمار فعالان سندیکایی مستقل که دستگیر شده یا با بدرفتاری های دیگر روبرو شده اند در چند سال گذشته رو به افزایش بوده است. عده زیادی از این فعالان سندیکایی در شهرهای مختلف حکم های زندان را گذرانده اند، جریمه شده اند، کارشان را از دست داده اند یا گاهی برای گریز از آزار بیشتر ناچار از کشور خارج شده اند.
دولتمردان ایران دو فعال سندیکایی، آقایان جعفر عظیم زاده و جمیل محمدی را صبح زود روز ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۳ بازداشت کردند و کوشیدند خانم پروین محمدی را نیز بازداشت کنند. هر سه تن اعضای هیئت مدیره اتحادیه آزاد کارگران ایران هستند. آنها سال گذشته توماری را با چهل هزار امضا در اعتراض به شرایط رو به وخامت کارگران تهیه کردند و از جمله فعالان سندیکایی هستند که می کوشیدند امسال تظاهرات ۱۱ اردیبهشت (اول ماه مه) را سازماندهی کنند. شماری از فعالان دیگر سندیکایی هفته گذشته احضار شدند و به آنها اخطار شد برگزاری تظاهرات ۱۱ اردیبهشت را پیگیری نکنند.
به علاوه، دست کم ۱۲ فعال سندیکایی و کارگری دیگر در حال حاضر به خاطر کوشش برای سازمان دهی همکارانشان در سندیکاهای مستقل در ایران در زندان به سر می برند و شماری فعال سندیکایی دیگر نیز حکم های طولانی زندان محکوم شده اند.
آقایان شاهرخ زمانی (که حکم ۱۱ سال و شش ماه را در زندان می گذراند) و محمد جراحی (حکم ۵ سال زندان) اعضای موسس سندیکای کارگران نقاش و تزیینات و نیز اعضای «کمیته پی گیری ایجاد تشکل های کارگری» هستند. آقای بهنام (اسد) ابراهیم زاده، عضو دیگر «کمیته پی گیری ایجاد تشکل های کارگری» و فعال حقوق کودک در حال گذراندن حکم ۵ سال زندان است.
دست کم سه عضو «کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل های کارگری» در استان کردستان ایران حکم های زندان خود را می گذرانند: آقایان یوسف آب خرابات (۲ سال)؛ محمد مولانایی (۱ سال) و واحد سیده (۲ سال).
دیگر اعضای «کمیته هماهنگی» که به حکم های زندان از یک سال تا ۴۲ ماه محکوم شده اند و به این حکم ها اعتراض کرده اند از این قرار هستند: آقایان وفا قادری، غالب حسینی، خالد حسینی، محمد کریمی، جمال میناشیری، قاسم مصطفی پور، افشین ندیمی و هادی تنومند. حداقل پنج عضو «کانون صنفی معلمان ایران» در حال حاضر حکم های طولانی زندان را می گذرانند: آقای محمود باقری حکم ۴ سال و شش ماه زندان را می گذراند (که ابتدا ۹ سال و شش ماه بود و در عفو کاهش یافت)؛ آقای رسول بداغی (۶ سال زندان)؛ آقای محمد داوری (۶ سال زندان)؛ و آقای مهدی فراحی شاندیز (۳ سال زندان). یکی دیگر از اعضای کانون صنفی معلمان ایران، آقای عبدالرضا قنبری، پس از این که حکم اعدام او به اتهام ارتباط با گروه های مخالف در خارج از کشور نقض شد، حکم ۱۵ سال زندان خود را می گذراند. دیگر اعضای برجسته «کانون صنفی معلمان ایران»، آقایان علی اکبر باغانی، محمود بهشتی لنگرودی و علیرضا هاشمی، به زندان های طولانی محکوم شده اند و به این حکم ها اعتراض کرده اند. آقای رضا شهابی، صندوقدار سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، از خرداد ۱۳۸۹ حکم ۶ سال زندان خود را می گذراند. در عین حال، عده ای از اعضای دیگر این سندیکا حکم های زندان خود را گذرانده اند یا با حکم های دیگر و آزار روبرو بوده اند. آقایان شهابی، جراحی و مولانایی به مراقبت پزشکی نیاز مبرم دارند ولی از آن محروم هستند. این فعالان سندیکایی تنها به خاطر استفاده از آزادی بیان، آزادی گردهمایی و تشکل که در میثاق حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی ـ که ایران عضو متعهد آنهاست ـ و در کنوانسیون های مربوطه سازمان بین المللی کار تامین شده است، برای کوشش در راه تشکیل اتحادیه های مستقل کارگری و پیشبرد حقوق کارگران ایران مجازات می شوند. «برنامه نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر» دولتمردان ایران را فرا می خواند تمام زندانیان نامبرده را آزاد کنند و با لغو اتهام ها و خاتمه دادن به احضار و بازجویی از فعالان سندیکایی به پیگرد و آزار تمامی این فعالان پایان دهند.
تماس برای اطلاعات بیشتر
FIDH: Arthur Manet / Audrey Couprie: + ۳۳ ۱ ۴۳ ۵۵ ۲۵ ۱۸
OMCT: Delphine Reculeau : + ۴۱ ۲۲ ۸۰۹ ۴۹ ۳۹
جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران (عضو فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر):
فیسبوک
http://www.facebook.com/lddhi.fidh
Twitter: @fidh_fa
مصاحبه منصور اسانلو رئیس سابق سندیکای شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه با مهدی فلاحتی را اینجا ببینید