به گزارش روزنامه تورنتو استار، قانون جدید به دولت اتاوا این اجازه را میدهد که اقامت آن دسته از پناهندگان را که «دوباره از سرزمین مادریشان نفع میبرند» لغو کند. بر اساس کنوانسیون ژنو که در ۲۸ ژوئیه ۱۹۵۱ به تصویب رسید، هر کس که به دلایل دینی و مذهبی، عقیدتی، سیاسی، نژادی و مانند این، در کشور خود با خطر شکنجه، زندان و مرگ مواجه باشد میتواند به کشورهای امن و آزاد پناهنده شود. اما دولت کانادا معتقد است افرادی که به این دلایل از این کشور پناهندگی گرفته اند ولی پس از مدتی به همان کشوری باز میگردند که مدعی بودند در آن امنیت نداشتند، دروغ گفتهاند و اقامت آنها لغو خواهد شد.
به گزارش تورنتو استار، دولت کانادا از زمان تغییرات سال ۲۰۱۲ در قوانین مهاجرتی، فعالانه به بررسی پرونده پناهندههایی روی آورده که شرایطشان عوض شده و توانستهاند کانادا را ترک و به سرزمین مادریشان سفر کنند. این گزارش میافزاید که تعداد افرادی که توسط دولت کانادا در سال ۲۰۱۴ سلب اقامت شدهاند، تقریبا پنج برابر آمار این افراد در سال ۲۰۱۲ است.
در همین حال یک سند دولتی که در اختیار شورای کانادایی پناهندگان قرار گرفته نشان میدهد که دولت کانادا برای لغو اقامت افراد سهمیه سالانه ۸۷۵ پناهنده را تعیین کرده است. خبرگزاری ایرانشهر در گزارش خود در این باره نوشته که انتشار این گزارش در میان جامعه ایرانیان مقیم کانادا باعث نگرانی شده است. به نوشته این سایت، رفت و آمد «گروه چشمگیری» از ایرانیان به ایران پس از پناهندگی و استفاده گروه بزرگتری از خدمات دولتی و کنسولی بر اساس هویت ایرانی، «این شائبه را ایجاد میکند که این ایرانیتباران مشمول قانون مزبور قرار گرفته و از سوی شورای مهاجرت و پناهندگی کانادا پرونده آنها برای لغو اقامت کانادا فراخوانده شود.»