نزار زکا، یک تاجر لبنانی دارای اجازه اقامت دائم ایالات متحده، که مدت چهار سال به ناحق در ایران زندانی بود، در یک مستند جدید، گفتوگوی خود با مهدی هاشمی رفسنجانی، پسر علی اکبر هاشمی رفسنجانی رئیسجمهوری سابق ایران، در زندان اوین را بازگو کرد و اظهار داشت که مهدی هاشمی به او گفته بود پدرش بر اثر مسمومیت با ایزوتوپهای رادیواکتیو جانش را از دست داده است.
زکا، در این فیلم مستند با عنوان «میزبانی ناجوانمردانه: فیلمی مستند درباره گروگانگیری نزار زکا» که این هفته توسط ایرانوایر منتشر شد، میگوید: «او [مهدی هاشمی] گفت که مرگ پدرش بر اثر مسموم شدن با مواد هستهای [مسمومیت پرتوی] اتفاق افتاده است.»
زکا که در سال ۲۰۱۵ در ایران دستگیر شد و تا سال ۲۰۱۹ زندانی بود، گفت: «بله، او این را رسما به من گفت. او همچنین گفت که مادر و خواهرش هم در حال حاضر دچار آلودگی پرتوی هستند و در لندن تحت مداوا قرار دارند، و همچنین گفت تنها دلیلی که او [مهدی هاشمی] دچار [مسمومیت پرتوی] نشد، این بود که در زندان به سر میبُرد.»
جسد اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیسجمهوری سابق ایران که به هنگام مرگ ۸۲ ساله بود، در تاریخ ۸ ژانویه ۲۰۱۷ توسط یکی از محافظانش در یک استخر شنا در باغ کوشک در شمال تهران پیدا شد.
در زمان مرگ ناگهانی رفسنجانی، زکا هنوز در زندان اوین به سر میبرد و مهدی هاشمی رفسنجانی نیز در آنجا در حال گذراندن دوران محکومیتش بود.
اعضای خانواده رفسنجانی تاکید داشتند که رئیسجمهوری سابق به قتل رسیده است؛ زیرا در جسد او رادیواکتیو به میزان غیرطبیعی بالایی وجود داشت. اما در ژانویه ۲۰۱۹ شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی دستور پایان روند رسیدگی به پرونده مرگ او را صادر کرد و علت مرگ رسما «ایست قلبی» اعلام شد.
مایکل روبن، یکی از کارشناسان برجسته امور ایران در مؤسسه آمریکن اینترپرایز، در مقالهای با عنوان «آیا رفسنجانی به قتل رسید؟»، که اندک زمانی پس از مرگ رفسنجانی نوشته شد، او را «پدر برنامه هسته ایِ در آن زمان پنهانیِ ایران» خواند و یادآور شد که رفسنجانی «بمبگذاری مرکز همیاری یهودیان بوئنوس آیرس در سال ۱۹۹۴ را تصویب کرد و در مذاکرات پیرامون گروگانهای آمریکایی در لبنان در زمان ریگان، مداخله سیاسی داشت.»
آقای روبن با یادآوری این موضوع که «مهدی هاشمی سپاه پاسداران را به قتل پدرش از طریق مسموم کردن چای او متهم میکند و افزون بر این میگوید که رهبر [خامنهای] نیز در سرپوش گذاشتن بر این موضوع دست داشته است» تاکید میکند که «این ماجرا آشکارکننده بیاعتمادی عمیقی است که حتی طبقه ممتاز سیاسی و تجاری جمهوری اسلامی نسبت به سپاه پاسداران و رهبر [خامنهای] احساس میکنند.»