رادیو آلمان: مراسم اهدای جایزه حقوق بشر ساخاروف به نسرین ستوده و جعفر پناهی راس ساعت ۱۲ ظهر روز چهارشنبه ۱۲ دسامبر ۲۰۱۲، با حضور شیرین عبادی، عبدالکریم لاهیجی و سولماز پناهی، دختر جعفر پناهی در محل پارلمان اروپا در شهر استراسبورگ فرانسه برگزار شد. “کوستا گاوراس”، رئیس سینماتک فرانسه و کارگردان فیلمهای “حکومت نظامی” و “زد” به همراه سرژ توبیانا، مدیرعامل سینماتک فرانسه نیز در این مراسم حضور داشتند.
به گزارش اختر قاسمی، همکار دویچهوله که در این مراسم حضور داشت، ابتدا رئیس پارلمان اروپا، مارتین شولتز سخنرانی و تاکید کرد که پارلمان اروپا با این کار خواسته نشان دهد که در کنار کسانی که برای حقوق انسانی خود تلاش میکنند ایستاده و اجازه نمیدهد حکومتهایی مثل جمهوری اسلامی ایران این انسانها را حذف و سرکوب کنند.
نسرین ستوده در پیامی که برای این مراسم فرستاده و توسط خانم عبادی قرائت شد، به نقض گستردهی حقوق بشر در ایران اشاره کرده و مسئلهی نقض حقوق بشر را تنها منحصر به زندانی کردن افراد ندانسته است.
در بخشی از پیام نسرین ستوده چنین آمده است: «تنها رویای من تحقق عدالت است و به اعتقاد من این رویا با استقلال قوهی قضاییه در کشور من متحقق خواهد شد. اما تا استقلال قوهی قضاییه راهی طولانی مانده است. تا زمانی که فعالان سیاسی، وکلای دادگستری، معترضان انتخاباتی، اقلیتهای مذهبی و قاچاقچیان مواد مخدر در دادگاههای انقلاب در پشت درهای بسته محاکمه میشوند، استقلال قوه قضاییه به دور از دسترس است».
این وکیل زندانی در پیام خود پیشنهاد تشکیل یک دادگاه حقوق بشر در آسیا را داده تا شهروندان کشورهای آسیایی با رجوع به آن نسبت به بیقانونیهای حاکمان خود دادخواهی کنند.
وی همچنین با اشاره به “بهار عربی” و سرکوب مردم توسط دولتها به خصوص در سوریه، از دولتهای اروپایی پرسیده: «این جنایتها تا کجا باید پیش برود، تا ما بتوانیم از یک فاجعهی انسانی و از یک قتل عام انسانی صحبت کنیم».
نسرین ستوده در پایان جایزهاش را به همهی زندانیان سیاسی و به اقلیتهای دینی و مذهبی، بهاییان و کلیمیان و کسانی که تنها به خاطر عقیدهی مذهبیشان در زندان هستند تقدیم کرد.
وی همچنین این جایزه را متعلق به عبدالفتاح سلطانی دانست که به دلیل وکالت خانم ستوده و دیگر زندانیان عقیدتی هماکنون در زندان به سر میبرد.
«محرومیت از فیلمسازی مرگ تدریجی است»
به گزارش اختر قاسمی از مراسم اهدای جایزه ساخاروف، پیام جعفر پناهی به زبان فرانسه و توسط دوست و همکار فرانسوی او کوستا گاوراس قرائت شد.
رئیس سینماتک فرانسه قبل از قرائت پیام پناهی در سخنان خود گفت: «مگر پناهی جنگ و خشونت را تبلیغ میکرد؟ تمام فیلمهای پناهی پیام صلح و دوستی و انساندوستی است».
جعفر پناهی، فیلمساز ممنوعالخروج و ممنوعالکار، در پیام خود به ستار بهشتی، وبلاگنویس کشتهشده اشاره کرده و گفته است: «وقتی در مملکتی یک وبلاگنویس که وبلاگش تنها هشت بیننده داشته، دستگیر و به طور خیلی مشکوکی کشته میشود، شما میتوانید تصور کنید که اینها اصلاً تحمل انتقاد و یک نوع نگاه و اندیشه دیگر را ندارند».
وی سپس به این نکته اشاره کرده که خیلیها به او پیشنهاد خروج از کشور را دادهاند. جعفر پناهی در پیام خود گفته: «من در این سرزمین هستم که میتوانم بنویسم، فیلم بسازم، زبانشان باشم، با آنها بنشینم و بلند شوم و وقتی که چنین امکانی را نداشته باشم، در واقع این برای من یک مرگ تدریجیست».
پناهی در پایان از کسانی یاد میکند که بی نام ونشان برای آزادی و حقوق بشر تلاش میکنند و جایزه خودش را به این افراد تقدیم کرده است.
در پایان این مراسم، شیرین عبادی، عبدالکریم لاهیجی، سولماز پناهی، مارتین شولتز رئیس پارلمان اروپا، کوستا گاوراس و سرژ توبیانا، رئیس و مدیرعامل سینماتک فرانسه روی صحنه حاضر شدند و لوحهای جوایز ستوده و پناهی روی دو صندلی خالی به نام آنها قرار داده شد.
عکس ها: اختر قاسمی