شهرزاد شهریاری

این موفقیت چه چیزی است که همه ما باید برای رسیدن به آن تلاش کنیم؟ چرا بزرگترین آرزوی همه مادرها و پدرها موفقیت فرزندانشان است؟ تعریف موفقیت در درس، کار و ازدواج چیست؟ آیا موفقیت همان رسیدن به پول بیشتر است؟ آیا داشتن همسری خوب است؟ آیا رسیدن به درجات بالای درسی است؟ یا گرفتن ترفیع در محل کار است؟ حالا اگر ما موفق نباشیم چه می شود؟ فرق موفقیت با خوشبختی چیست؟

اینها و خیلی های دیگر سئوالاتی هستند که دیر یا زود به ذهن همه ما خطور می کنند. در راه پاسخگویی به آنها مطالعات زیادی انجام شده است. برخی از کارشناسان معتقدند که خوشبختی، رضایت و موفقیت همه انسان ها در دست خود آنها است. بر طبق این گفته، این خود ما هستیم که زندگیمان را می سازیم. حال اگر در خانواده فقیری به دنیا می آییم یا به بیماری لاعلاجی مبتلا می شویم، باز هم خودمان مسئول هستیم. چنین طرز تفکری فشار بی حد و حسابی روی دوش ما می گذارد که توام با احساس شدید گناه خواهد بود.

عده دیگری از کارشناسان به ادغام جبر و اختیار اعتقاد دارند. این افراد ما را به تلاش و کوشش تشویق می کنند و گفته ی “از تو حرکت، از خدا برکت” را ترویج می کنند. این گونه طرز فکر تا زمانی جوابگو و آرامش بخش است که تلاش های ما با موفقیت هایمان ارتباط مستقیم پیدا کنند. حال اگر عمری تلاش کردیم و ماحصل زحمت هایمان را دیگری خورد، ممکن است به ناامیدی دچارشده و دست از تلاش برداریم.

اعتقادات و تعاریف بی شماری از موفقیت و خوشبختی ارائه شده است که به دو مورد بالا بسنده می کنم. پس از تحقیق و تفکر بسیار در ایده های مختلف و امتحان کردن بسیاری از آنها، به تئوری جدیدی نائل آمدم که آن را بسیار مفید و جوابگو دیدم. مایلم که این نظریه را با شما هم در میان بگذارم.

اصلا مهم نیست که تعریف و تصور شما از موفقیت و خوشبختی چیست. اصلا مهم نیست که خواسته شما از زندگی چیست. برای رسیدن به خواسته هایتان اصلا لازم نیست که دائما آن را به خود یادآوری کنید یا تلاش بی پایانی را شروع کنید. قدم اول این است که بدانید به دنبال چه هستید. کاری پردرآمد؟ ازدواج با عشق؟ یا رسیدن به مراحل بالای تحصیلی؟ خواسته شما هر چه هست، آن را با خود به زبان بیاورید یا در جایی بنویسید. مطمئن باشید که بتوانید آن را به درستی تعریف و اندازه گیری کنید. مثلا این که “می خواهم از زندگی لذت ببرم” نه به درستی تعریف شده است و نه قابل اندازه گیری است، اما “می خواهم در فلان کمپانی  استخدام شوم” کاملا تعریف شده و قابل اندازه گیری است. هنگامی که خواسته خود را تعیین می کنید، کوتاه نیایید. به یاد داشته باشید که بزرگترین و باور نکردنی ترین آرزوها هم نیز قابل برآورده شدن هستند.

پس از آن که خواسته خود را با خود مطرح کردید، به دنبال زندگی روزمره خود بروید. در این مرحله وظیفه شما نیست که راه های رسیدن به خواسته خود را بیابید و به دنبال آن بروید. آن را به دست روزگار بسپرید. تنها وظیفه ای که بر عهده شما است این است که هوشیار باشید. روزگار دیر یا زود راه های رسیدن به آرزوهایتان را به شما نشان خواهد داد و این بر عهده شما است که این نشانه ها را ببینید و حرکت کنید. اشتباه اغلب ما انسان ها این است که آن قدر برای یافتن راه های مختلف رسیدن به خواسته هایمان تلاش می کنیم که متوجه راه های گشوده به رویمان نمی شویم. آن قدر به درهای بسته مشت می کوبیم که درهای گشوده را اصلا نمی بینیم.

به دنبال رسیدن به آرزوهایتان دنیا را به زیر پا نگذارید. مطمئن باشید که روزگار راه های ساده تر رسیدن به آن را به شما نشان خواهد داد. فقط هشیار باشید تا درهای باز را ببینید.

آب در کوزه و ما تشنه لبان می گردیم

یار در بر و ما گرد جهان می گردیم

 

* شهرزاد شهریاری، لیسانس روانشناسی از دانشگاه تورنتو، فوق لیسانس مددکاری از دانشگاه لوریر واترلو و عضو کالج و انجمن مددکاران انتاریو است.

www.shahrzadtherapy.com