آمریکا لحن گفتارش را در وحدت با عربستان سعودی، علیه ایران تندتر کرده است
ترامپ همراهیاش را با عربستان سعودی و اسرائیل بیشتر میکند
اگر هدفهای نخستین سفر ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به خاورمیانه را در نقطهچینهای میانی دو خط دنبال کنیم، شاهد نوعی مشی سیاسی یا دکترین سیاسی خواهیم بود که با توجه به برخوردهای چندگانه تاکنونی دفتر ریاست جمهوری حیرتانگیز هم نیست. در دیدار با سران کشورهای عربی و مسلمان که روز یکشنبه در ریاض برگزار شد، او با صدای بلند، ایران را “مادر و مهد تروریسم جهانی” خواند. این گفتار او با اشاره سر پادشاه سعودی، سلمان، نیز تایید شد.
رویتر در گزارشی مینویسد؛ پادشاه سعودی بیدرنگ سخنان ترامپ را با این بیان که “رژیم ایران نوک تیز تروریسم جهان را نمایندگی میکند” دنبال و تایید کرد.
چرا ترامپ چنین میکند؟ ترامپ در سخنان خود، مردم ایران را به درستی از کنشهای نادرست حاکمیت جدا میکند، اما آیا او به آنچه میگوید، باور دارد؟
به گمان من چنین نیست؛ زیرا او در نخستین حکم شکست خوردهاش، مردم ایران را از ورود به آمریکا منع کرد. یعنی او برای پیشبرد هدفهای اقتصادی و سیاسیاش از هر حربهای استفاده میکند. اکنون در همداستانیاش با سعودیها و اسرائیل، مردم ایران که به حق راه و منشی غیر از دولتمداران جمهوری اسلامی دارند، باید آسیب ببینند.
ترامپ با نیت پراکنده کردن بذر «نابسامانی، اغتشاش و نابودی» در خاورمیانه به ایران حمله میکند. نیت خیری در گفتار و کردار او نیست. او کشورهای منطقه را از ارتباطهای سیاسی و اقتصادی با ایران میترساند تا هر چه بیشتر ایران را منزوی و تنها کند. بدیهی است که در این روش، روسیه و چین هم استثنایی بر قاعده نیستند. یعنی فشار آمریکا بر این دو کشور هم هر روز بیشتر خواهد شد تا نیت شوم ترامپ و سرمایهداری نئولیبرال به کرسی بنشیند.
نابسامانی در خاورمیانه، در معنای فروش اسلحه بیشتر به همهی کشورهای منطقه خواهد بود که اقتصاد ورشکستهی آمریکا را شاید از سقوط نجات دهد. پیمان فروش ۱۱۰ میلیارد دلار جنگافزار به سعودیها، یعنی تضمین دست کم ۱۰ تا ۱۵ سال رونق صنعت اسلحهسازی آمریکا. یعنی ایجاد فرصتهای کاری که ترامپ به هوادارانش قول داده بود. یعنی نابودی خاورمیانه به قیمت بهسامان شدن اقتصاد آمریکا.
ترامپ دو هفته پس از سخنان محمدسلمان، پادشاه عربستان سعودی، ایران را مادر تروریسم جهانی میخواند؛ پادشاه سعودی دو هفته پیش گفته بود که «جهاد» و درگیری بین سنی و شیعه، در خاک ایران رخ خواهد داد و نه خاک سعودی.
هدف سعودیها کشاندن ایران به جنگ است؛ چه مستقیم و چه نیابتی مانند یمن. اکنون سیاست مشترک عربستان سعودی و آمریکا تبدیل درگیریهای قومی، سیاسی به جنگهای مذهبی است. جنگ شیعه و سنی در سوریه، عراق و یمن نمونه معین چنین سیاستی است. سعودیها خواهان همهگیر کردن جنگ دینی با ایران هستند تا هواداران ایران در بحرین، عراق، سوریه و لبنان را نابود کنند.
چنین سیاستی است که کشورهای حوزه خلیج فارس و در راس آنها، سعودیها را به اسرائیل که دشمن قسم خوردهی عربها است، نزدیک میکند. اجرای چنین سیاستی معنایی مگر فروش فلسطین برای تامین منافع سعودیها ندارد. طبق برنامه تصویب شده در مجمع کشورهای عربی که در سال ۲۰۰۲ به تصویب رسید، دستیابی به صلح و کشور مستقل فلسطین میبایست در صدر هرگونه گفتمان با کشورهای دیگر باشد.
تجهیز نظامی کشورهای حوزه خلیج فارس
چنانچه گزارش شده و روزنامهی آفتن پستن نروژ نیز گفته است: ترامپ در سفر خود به پادشاه سعودی علاوه بر قرارداد ۱۱۰ میلیارد دلاری فروش اسلحه، قول داده است که در بزنگاههای لازم، از فروش و ارسال و کمک تجهیزات بیشتر به کشورهای عرب حوزه خلیج فارس دریغ نخواهد کرد. به نوشتهی روزنامهی مبارزه طبقاتی نروژ، ترامپ به طور ویژه به سعودیها قول داده است که در جنگ یمن، هر نوع تانک و موشک لازم باشد، در اختیار آنها قرار خواهد داد تا بتوانند مقابل ایران ایستادگی کنند.
هفتهنامه الاحرام مصر گزارش کرده است که قرار است مبلغ قرارداد نظامی بین آمریکا و عربستان سعودی به مبلغ ۱۱۵ میلیارد دلار افزایش یابد. این در حالی است که کل بودجه نظامی عربستان سعودی، سالانه ۷،۶۳ میلیارد دلار است. برای سعودیها چنین قراردادی پس از پیمان خرید جنگافزار با بریتانیا که در سال ۱۹۸۵ و در یمامه امضا شد، بینظیر است.
سفر به اسرائیل
در سفر به اسرائیل بیش از هر کس، مقامات سیاسی اسرائیل هیجانزده بودند تا بدانند ترامپ که ادعای آسان بودن قرارداد صلح بین فلسطین و اسرائیل دارد، چگونه میخواهد قولهای خود در جریان مبارزه انتخاباتی و روزهای پس از ریاست جمهوری را جامهی عمل بپوشاند. آخر ترامپ قول داده بود که دو منطقه اورشلیم و کرانههای غربی را به طور الحاق یا بهتر بگویم استعماری در اختیار اسرائیل قرار خواهد داد.
در سفر نتانیاهو به واشنگتن، ترامپ از او خواسته بود که خانهسازی در مناطق فلسطینی را متوقف کند، زیرا این سیاست کمکی به برنامههای بزرگتر آنها نمیکند. اکنون دیوید فریدمن که سرمایهگذاری خانه سازی در منطقه بیت ایل پیرامون راماله را به عهده داشت، سفیر آمریکا در اسرائیل است. دم خروس یا قسم حضرت عباس، مصداق این حکایت است!
اسرائیل از آمریکا میخواهد که سفارتخانهاش را به اورشلیم منتقل و اسرائیل را دولت یهود اعلام کند.
ترامپ دروغ میگوید
سیاستهای یک بام و دو هوای ترامپ سر پایان ندارد. او در حالی به سعودیها اعتماد میکند که خود نیز میداند منبع مالی القاعده و داعش، سعودیها هستند. او در حالی با همسر و دخترش به عربستان سفر میکند که در این کشور زنان از کمترین حقوق برخوردارند. در حالی وارد جنگ نیابتی با ایران میشود که نمیتواند حتا یک مورد معین از عملیات تروریستی که ایرانیان مجری آن باشند را نشان دهد. ترامپ در حالی اعلام میکند که ایران به هیچ وجه نمیتواند به سلاح اتمی دست بیابد که وزیر دفاع و خارجهاش به طور رسمی اعلام کردهاند؛ ایران همهی مفاد قرارداد برجام را اجرا میکند. ترامپ در حالی آزمایش موشکهای دوربُرد ایران را محکوم میکند که از یک سو اسرائیل و از سوی دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس را به مدرنترین سلاحهای نظامی مجهز و حمایتهای مالی از اسرائیل را تا ده سال آینده دوبرابر میکند.
در یک کلام، او برای دلخوشی خود و هوادارانش که نتوانستهاند حتا یک گام مؤثر و موفق او را در آمریکا شاهد باشند، برای پوشاندن و مخفی کردن شکست سیاستهای بینالمللیاش در برابر چین و روسیه، برای … به شکستخوردگان سیاسی خاورمیانه روی آورده است که آسیبپذیرترین منطقهی جهان میباشد. او بی هیچ برنامهای جنگ دینی و جهاد شیعه و سنی را فقط برای سود کارخانههای اسلحهسازی دامن میزند تا شرکای اقتصادیاش در جهان به بهای خون مردم خاورمیانه پول بیشتری به جیب بزنند. ترامپ در عربستان سعودی با شمشیری رقصید که با نیروهای عقب مانده دستگاه قضایی سعودی و داعش در مناطق تحت سلطهشان گردن میزنند.
بدیهی است که آنچه در محکومیت ترامپ در بالا آمد، دلیل بر حقانیت سیاستهای غیرانسانی دستگاه حاکمیت ولایت فقیه و دولت دستنشاندهاش نیست، اما در این جستار میخواستم به سفر ترامپ بپردازم و نه سیاستهای نادرست جمهوری اسلامی ایران.
پساگفتار:
خبر کشتار مردم در منچستر که بیشترشان نوجوان و کودک بودند، جهان را لرزاند. اما ترامپ؛ در اسرائیل و عربستان، از واژه تروریست به جای امارت اسلامی استفاده کرد و نوک حمله را به سوی کشوری گشود که اگرچه سیاستهایش نامردمی است، اما به هزار دلیل، با داعش درگیر است.
یک روز پس از وقوع انفجار انتحاری در یک سالن کنسرت در شهر منچستر در شمال بریتانیا، گروه حکومت اسلامی (داعش) مسئولیت این انفجار را برعهده گرفت.
داعش در این بیانیه گفت: «یکی از سپاهیان خلافت موفق شد دستگاهی انفجاری را در داخل جماعتی از صلیبیون در شهر منچستر کار بگذارد.»
داعش نوشته است که این حمله را «برای کینخواهی دین الله و ارعاب کافران و تلافی حملات آنان علیه سرزمینهای اسلامی» انجام داده و تهدید کرد که حملات بیشتری در راه است.
رسانه اینترنتی داعش، موسوم به «اعماق»، نیز در گزارشی مدعی شده است که این حمله انفجاری «توسط یک تیم امنیتی» انجام شده است.
انفجار شامگاه دوشنبه هنگامی رخ داد که کنسرت آریانا گراند، خواننده آمریکایی پایان یافته بود و جمعیت در حال خروج از سالن بودند.
حال ترامپ و دستگاه سیاسی و نظامیاش باز هم تجهیزات به عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس بدهد تا آنها هم در اختیار داعش قرار دهند و مردم بیگناه را بکشند.