هشتمین کنفرانس سازمان جهانی اقلیت های جنسی و جنسیتی از نوزدهم تا بیست و سوم آگوست در سئول برگزار شد. شبکه ی لزبینها و ترنسجندرهای ایرانی (ششرنگ) نیز به عنوان یکی از اعضای این سازمان با سه نماینده، شادی امین، مهرنوش احمدی و ملیکا زرو و چند تن دیگر از همراهان ششرنگ در این کنفرانس شرکت داشت. این کنفرانس هر دو سال به منظور تسهیل گفت و گو و ایجاد ارتباط میان اعضای کشورهای مختلف آسیا با یکدیگر، انتخاب اعضای هیئت اجرایی، تنظیم سیاستگزاری های کلان و برنامه ریزی برای فعالیت آتی این سازمان برگزار می شود.
شعار امسال کنفرانس آسیا “با هم برای تغییر” بود که هماهنگ با موضوع کنفرانس مبنی بر اهمیت ایجاد ارتباط درون جنبشی الجی بیتی در آسیا و با جنبشهای دیگر بود. برنامه های متنوع این چند روز شامل دیدار زیرگروههای مختلف اقلیتهای جنسی، برگزاری کارگاه، پنل های گفت و گو، دیدار با گزارشگر ویژه ی سازمان ملل در مورد حقوق اقلیتهای جنسی و جنسیتی و سخنرانی و انتخاب هیئت مدیره ایلگای آسیا بود.
دو روز اول کنفرانس به گردهمایی و تبادل نظر و تشکیل جلسات ویژه برای لزبینها، فعالین اینترسکس، زنان، ترنسجندرها و دوجنسگرایان اختصاص داشت. در گزارش زیر به گزیده ای از اتفاقات کنفرانس پرداخته ام:
پیشکنفرانسها:
در اولین پیشکنفرانس لزبینها در ایلگای آسیا به اهمیت پرداختن به مسائل لزبینها با رویکرد میان برشی یعنی توجه به لایههای گوناگون تبعیض در مورد این گروه اشاره شد. در مورد خشونت های خانگی در خانواده های زنان همجنس و نبود سازوکارهایی برای رسیدگی به آنها صحبت شد، در مورد نبود امکانات مالی برای ثبت سازمانهایی که نیازهای جامعه ی لزبین را محور تلاش های خود قرار می دهند، مسائل لزبین هایی که به اقلیت های اتنیکی تعلق دارند و زیست ویژه ای که در هر منطقه از آسیا تجربه می کنند، بهداشت روانی، عدم توجه به لزبین های سالمند و آنهایی که دارای معلولیت هستند، ازدواجهای اجباری، تبعیض و خشونت های سیستماتیک و قانونمند، بنیادگرایی و زن ستیزی نهادینه شده در جوامع مختلف آسیایی مورد گفت و گو قرار گرفت. حاصل این نشست یک بیانیه بود که در پایان کنفرانس، و در مجمع عمومی قرائت و به تصویب و تایید کنفرانس رسید.
در پیشکنفرانس افراد اینترسکس (افراد بیناجنسی یا میانجنسی) ابتدا نماینده ی اینترسکس در ایلگای آسیا به بررسی فعالیتهای این نهاد در زمینهی حقوق جامعه ی اینترسکس پرداخت، سپس به وضعیت حقوق این جامعه در تایوان و هند اشاره کرد.
در این گرد هم آیی راجع به رسیدگی به چالش های ویژه ی هر ناحیه از آسیا صحبت شد. سپس به اهمیت همکاری سازمان ها با متخصصان و پزشکانی که رویکرد اخلاق مدارانه تری دارند اشاره شد.
اهمیت این همکاری در ایجاد ممانعت از تصمیمگیری اولیا و همراهی پزشکان در انجام عمل های جراحی بر نوزدان اینترسکس و تعیین جنسیت برای آنان بر اساس میل پدر و مادر است. در بسیاری از کشورها انجام چنین جراحیهایی ممنوع شده است و بایستی پس از رسیدن به سن بلوغ و با توجه به وضعیت و تمایل خود فرد اقدامات پزشکی انجام شود.
در پیشکنفرانس دوجنسگرایان راجع به بیانیه ای که قرار شد در روز پایانی کنفرانس خوانده شود صحبت شد و همچنین گزارشی جهت تسلیم به گزارشگر ویژه ی سازمان ملل تنظیم شد. در بیانیه که در پایان به تصویب کنفرانس رسید بر نیاز به توجه به موضوعات مرتبط با دوجنسگرایی تاکید شده بود.
پیشکنفرانس ترنسها و ترنسجندرها نیز با حضور وسیع فعالین این حوزه از کشورهای گوناگون آسیایی برگزار شد. در این اجلاس حاضران به پیشرفتهای به دست آمده در دو سال اخیر (پس از کنفرانس آسیایی کامبوج) اشاره کرده و بر ضرورت حمایت از یکدیگر تاکید کردند. از پیشرفتهای حاصله در این فاصله قانون حمایتی از ترنسها در پاکستان و آزادی رابطه همجنسگرایانه در هند بود که تاثیر بسزایی بر جایگاه هیجراها (ترنسها) در این کشور دارد. شرکت در این جلسه در نیمه بعد ازظهر برای همه آزاد بود تا بتوانند از مسائل و معضلات مرتبط با ترنسها در منطقه مطلع شوند.
افتتاحیه و گذری به حضور ششرنگ درکنفرانس و جلسات جانبی آن
کنفرانس اصلی با سخنرانی ایمانیا براون گابریل و لوس النا آراندا آروی، دو مدیر سازمان ایلگای جهانی آغاز شد و با سخنرانی ویکتور مادریگال بولروز، گزارشگر ویژه ی سازمان ملل در حوزه ی اقلیت های جنسی ادامه پیدا کرد و با اجرای شوی درگ و رقص یک گروه جوان کره ای به پایان رسید.
پس از آن، اولین میزگرد که به موضوع اصلی کنفرانس یعنی متحدین جنبش الجیبیتی آی در منطقه بود، با حضور شادی امین برگزار شد.
سخنرانی شادی امین در این روز و در سالن اصلی و با حضور صدها نفر از فعالان کلیدی منطقه، یکی از فرازهای این کنفرانس بود.
در این سخنرانی شادی امین به جای خالی فعالان اقلیت های جنسی از کشورهای غرب و جنوب غربی آسیا مانند عربستان و عراق اشاره کرد و اضافه کرد عدم حضور نمایندگانی از چنین کشورهایی به دلیل وضعیت وخیم آنها و فشارهای وسیع بر آنهاست که هر گونه حضور آنان را غیرممکن میکند. او اضافه کرد که چنین غیبتی باید برای ایلگای آسیا و ایلگای جهانی شرم آور باشد.
او ادامه داد کشورهایی که وضعیت نسبتاً بهتری از نظر قانونی و فرهنگی پیدا کرده اند باید کشورهایی را که در آن همجنسگرایی جرم انگاری می شود و حتی با مجازات اعدام رو به روست یاری رسانند.
وی از ایلگای جهانی خواست که در برنامه آتی خود فعالیت در راستای رساندن صدای این کشورها به جهانیان را در اولویت قرار دهد. این سخنرانی بعداً موجب گفت و گوهای بیشتری در حاشیه ی کنفرانس شد.
دیدار با گزارشگر ویژه ی سازمان ملل در مورد اقلیت های جنسی و جنسیتی
از جمله ی فعالیت های اعضای شش رنگ دیدار با ویکتور مادریگال کارشناس مستقل مقابله با تبعیض براساس گرایش جنسی و هویت جنسیتی در سازمان ملل بود که در سه نشست با موضوعات متفاوت، محوریت مطالبات جوانان، محوریت مطالبات لزبینها و همچنین تمرکز بر توضیح شرایط غرب آسیا به ارائه ی گزارش در مورد وضعیت گروه های ذکر شده پرداختند.
در عین حال به درخواست آقای مادریگال بورلوز که وکیل برجسته کستاریکایی است و خوشبختانه ماموریت وی برای دوره آتی نیز در نشست قبلی شورای حقوق بشر تمدید شد، نشست ویژه ای با تمرکز بر شرایط ایران تشکیل شد.
در این نشست ویژه شادی امین، ملیکا زر و مهرنوش احمدی و مینو به عنوان فعالان این حوزه و از سوی ششرنگ شرکت داشتند و به طور مفصل ضمن ارائه ی یک تصویر کلی از سرکوب و فشارهای چند جانبه در جمهوری اسلامی بر افراد با گرایش جنسی متفاوت و یا هویت جنسیتی نامنطبق، به نحوهی انجام درمان های اصلاحی، عاملین مستقیم و غیر مستقیم آن و شرایطی که جامعه ی اقلیت جنسی و جنسیتی را به این درمانها سوق می دهد پرداختند و قرار شد این نکات همراه با گزارش نوشتاری رسمی ششرنگ که پیشتر به او ارسال شده است، در گزارش پایانی او به مجمع عمومی و گزارشهای ادواری وی لحاظ شود.
محور اصلی گزارشات گروه نمایندگی لزبینها در مورد درمان های اصلاحی، تبعیض علیه این گروه در محیط کار، خشونت خانگی و نبود سازوکاری برای رسیدگی به آنها و آموزش به معلمان، اساتید و خانواده ها در مورد اقلیت های جنسی بود.
مهرنوش احمدی در این دیدار به تجربه ی لزبینهای ایرانی که شامل درمانهای اصلاحی و ازدواج اجباری، خشونت و سرکوب از سوی خانواده و حکومت از طریق قوانین شرعی و فرهنگ مردسالار اعمال می شود اشاره کرد.
در این دیدار فعالی از تایلند به نبود قوانین مناسب برای به فرزندی گرفتن کودکان توسط زنان لزبین که در رابطه همسری با همجنس خودشان هستند، پرداخت و راجع به تجربهی شخصی خودش صحبت کرد. فعالی دیگر در مورد تحقیر و تبعیض در مدارس و آسیبهای روانی ناشی از آن در کودکان الجیبیتی و نبود آموزش جنسی در مدارس صحبت کرد.
در دیدار نمایندگان جوانان منطقه، ملیکا زر از شبکهی ششرنگ، همراه با سه جوان فعال دیگر از کشورهای بوتان، اندونزی و فیلیپین شرکت داشت. محور گفت وگوها با ویکتور مادریگال کارشناس مستقل، مقابله با تبعیض براساس گرایش جنسی و هویت جنسیتی بود. خشونت خانگی در زندگی جوانان الجیبیتی ایرانی و پیامدهای آن، از جمله ترک تحصیل، اخراج از مدرسه به ویژه همجنسگرایان و ترنسجندرهای مرد به دلیل رعایت نکردن رفتاری که در عرف اجتماع مردانه شناخته می شود، مورد بحث قرار گرفت. همچنین به وجود فیلترینگ و سانسور شبکه های اجتماعی در ایران که باعث عدم دسترسی جوانان به اطلاعات صحیح و قابل اعتماد می شود و این عدم آگاهی باعث تن دادن جوانان به راه حلهایی همچون تن دادن به درمانهای اصلاحی و یا پذیرش تحمیل عملهای جراحی غیر استاندارد و با پیششرط عقیم سازی می شود، اشاره شد.
در این جلسه فعالی از اندونزی به تبلیغات سازمانهای اسلامی و ترویج مشاوره درمانی اشاره کرد و گفت جریانات بنیادگرای اسلامی در اندونزی در کنار ایجاد ترس و تعقیب همجنسگرایان، با زبانی نرم و مشوقانه برای همجنسگرایان تبلیغ درمانهای اصلاحی می کنند.
سخنرانی ها و میزگردهای متنوع
در همین روز پنلی در مورد درمانهای اصلاحی با شرکت مهرنوش احمدی، پنگ یانهویی (سازمان دفاع از حقوق الجیبیتی ها در چین)، سونگ وون یوون لی از شبکهی “نابودی درمانهای اصلاحی” از چین برگزار شد.
جین چانگ از سازمان جهانی اوت رایت اکشن نیز مجری این پنل بود. در این جلسه در مورد روشهای رایج درمانهای اصلاحی در کشورهای ایران و چین صحبت شد.
شرکت کنندگان راجع به روشهای فعالیت سازمانهای خود جهت مبارزه با این درمانها که آسیبهای جدی به افراد میزند، صحبت کردند. این فعالیتها شامل ارائه ی مشاوره به جامعه ی الجیبیتی، پیگیری حقوق آنها در حوزه های قانونی و سیاست گذاریهای کلان است.
مهرنوش احمدی در مورد جزوه های آموزشیای که همکارانش در مرکز مشاوره ی رنگینکمان برای اقلیتهای جنسی به منظور آشنایی با حقوقشان در مواجهه با مشاورین در ایران تهیه کرده بودند صحبت کرد.
او همچنین به جزوه های آموزشی برای روانشناسان و مشاورین برای مواجه با مراجعین همجنسگرا و ترنس و … در ایران اشاره کرد و اضافه کرد که اقدامات سازمان شش رنگ تنها منتهی به حمایت و بازنشر این موارد و یا تولید محتوا برای آگاهیرسانی نبوده، بلکه شش رنگ با استفاده از مکانیزمهای گوناگون سازمان ملل از جمله ساز و کارهای لازم الاجرا مانند کمیسیون حقوق کودک و یا کمیسیون حقوق افراد دارای معلولیت و … همچنین ارائه گزارش به نهاد بررسی ادواری رسیدگی به وضعیت حقوق بشر در ایران، برای فشار هر چه بیشتر بر جمهوری اسلامی در سطح جهانی تلاش می کند.
از جمله مسائل مشترک میان جامعه ی ایران و چین فشارهای فرهنگی، خانوادگی و نهادهای بهداشت و درمان و فرهنگ سنتی/ بنیادگرایانه بر جامعه ی الجیبیتی این کشورها و سوق دادن آنها به سمت مخفی کاری، اقدام برای درمانهای اصلاحی و ازدواج های اجباری است.
در نیم ساعت پایانی این جلسه، سخنرانان به سئوالات شرکت کنندگان پاسخ دادند.
در روز دوم کنفرانس پنل گفت و گویی در مورد نقش رهبری در جنبش الجیبیتیآی برگزار شد که در آن مهرنوش احمدی، هایکر از (اینترسکس آسیا)، گوپی از هند و رایان از فیلیپین شرکت داشتند. در این پنل راجع به خصوصیات رهبران، رهبری نامتمرکز، چالشهای پیش روی جنبشهای اقلیتهای جنسی و جنسیتی در نواحی مختلف آسیا، راه های روبه رو شدن با موانع و موضوعات دیگری همچون چگونگی مراقبت از خود ، صحبت شد.
در کنار این جلسات، نشستهایی با متخصصان و پژوهشگران و موضوعاتی چون پناهجویی و معضلات خاص افراد جامعه اقلیتهای جنسی، موضوع ورزش و محدودیت حضور برای افراد اینترسکس و ترنسجندر، مسئله ایدز و نبود قوانین لازم حمایتی، فرزند خواندگی برای زوجهای همجنس، پزشکینه کردن ترنسکشوالیتی و … برگزار شد که در برخی از آنها نمایندگان ششرنگ به تعمیق بحثها و ارائه تجربیات خود پرداختند.
انتخابات و اختتامیه کنفرانس
در انتخابات دو سال یکبار ایلگای آسیا شادی امین برای بار دوم به سمت مدیر اجرایی ایلگای آسیا انتخاب شد و در عین حال برای عضویت در هیئت مدیره ایلگای جهانی نیز آرای لازم را از آن خود کرد و برای اولین بار فردی از غرب آسیا و خوشبختانه از ایران به عضویت این مهمترین نهاد تصمیم گیرنده انتخاب شد.
یکی از برنامههای مهم شادی امین در سال های آتی جلب حمایت بیشتر ایلگای جهانی برای رسیدگی به مسائل کشورهای آسیا و بخصوص غرب و جنوب غربی آسیاست. (لینک سخنرانی شادی از یوتیوب شش رنگ[SK1] ).
در برنامه ی اختتامیه گزارشگر ویژه ی سازمان ملل برای رفع تبعیض بر اساس گرایش جنسی و هویت جنسیتی سخنرانی کرد، اعضای هیئت اجرایی منتخب نیز به طور رسمی معرفی و از هیئت اجرایی قبلی تشکر شد. از برگزار کنندگان و داوطلبینی که در برگزاری این کنفرانس نقش داشتند نیز با دعوت آنان بر روی صحنه قدردانی شد.
آخرین برنامه ی این کنفرانس شرکت بخشی از شرکت کنندگان کنفرانس در مهمانی سفارت نیوزیلند بود که به دعوت سفیر نیوزیلند یا زلاندنو که خود آشکارا همجنسگراست و با همسرش زندگی میکند صورت گرفت. گزارشی از این میهمانی را میتوانید از صفحهی تایمزکرهای (The Korea Times) که به فارسی برگردانده شده است، بخوانید. ( اینجا را کلیک کنید)
۶rang.com