فدراسیونهای یهودیان ایرانی آمریکایی کالیفرنیا و نیویورک با انتشار بیانیهای ضمن محکوم کردن اعدام نوید افکاری توسط حکومت ایران، از تحریمهای ایالات متحده علیه رژیم به دلیل به دار آویختن این کشتیگیر ۲۷ ساله ایرانی استقبال کردند.
این سازمانها در بیانیه خود تأکید کردند که اعدام نوید افکاری بر اساس اتهامات «ساختگی» انجام شده است و اقدامی «غیرانسانی» محسوب میشود.
فدراسیونهای یهودیان ایرانی آمریکایی لس آنجلس و نیویورک در ادامه این بیانیه از دولت آمریکا «به دلیل همراهی با مردم ایران، و نیز اتخاذ تصمیم برای اعمال تحریمهایی علیه آن دسته از مقامات جمهوری اسلامی که مسئول دادگاه نمایشی و قتل نوید افکاری بودند» ستایش کردند.
فدراسیونهای یهودیان ایرانی آمریکایی در بیانیه خود یادآور شدهاند که اتهام مطروحه علیه نوید افکاری فاقد هرگونه مدرک بود و تنها مبتنی بر اعترافات اجباری، که تحت شکنجه به دست آمد و بعداً توسط او پس گرفته شد، صادر شد.
در این بیانیه آمده است که به نظر میرسد تصمیم دادگاه در صدور حکم اعدام برای نوید افکاری «تلاشی از سوی مقامات جمهوری اسلامی برای ارعاب شهروندانی که شهامت ابراز نارضایتی از شرایط زندگی خود را داشته باشند» بوده است.
فدراسیونهای یهودیان ایرانی آمریکا این بیانیه را چهارشنبه در حساب کاربری خود در توئیتر منتشر کردند.
پس از انتشار این بیانیه، راب کوئهلر مدیرکل سازمان ورزشی «گلوبال اتلت» در توئیتر نوشت که «المپیک باید اقدام کند» و هشتگهای انگلیسی «عدالت برای نوید» و «نوید افکاری» را در حساب کاربری خود به اشتراک گذاشت.
به نوشته «جروزالم پست»، کمیته بینالمللی المپیک انتخاب کرده است که رژیم ایران را به دلیل اعدام نوید افکاری تحریم نکند. این کمیته به دلیل بیتوجهی به ادعای خود مبنی بر حفاظت از ورزشکاران، با انتقادات زیادی مواجه شده است.
فدراسیونهای یهودیان ایرانی آمریکایی کالیفرنیا و نیویورک در این بیانیه همچنین یادآور شدهاند که اعدام نوید افکاری را «نمیتوان چیزی جز به سخره گرفتن عدالت دانست.»
نوید افکاری، کشتی گیر ۲۷ ساله ایرانی و یکی از بازداشت شدگان در اعتراضات مردمی مرداد ۱۳۹۷ در اعتراض به سقوط ارزش ریال و گرانی سکه و دلار بود. جمهوری اسلامی ایران به رغم درخواستهای گسترده جهانی برای جلوگیری از اعدام نوید افکاری، این ورزشکار را روز شنبه ۲۲ شهریور اعدام کرد.
جمهوری اسلامی نوید افکاری را به کشتن یک مامور امنیتی متهم کرده بود؛ اما آقای افکاری، خانواده، و وکلای او تاکید داشتند که هیچ سند مستدل و متقنی درباره نقش او در این قتل وجود ندارد و صرفاً از اعترافات تحت شکنجه او برای محکوم کردنش استفاده شده است. ماموران امنیتی رژیم پس از اعدام شتابزده افکاری، پیکر او را تحت تدابیر شدید امنیتی در روستای سنگر، واقع در سپیدان استان فارس، دفن کردند.
علاوه بر نهادهای مدافع حقوق بشر، مقام های سیاسی و نهادهای جهانی ورزشی نیز این اقدام را محکوم کردند.
به باور سازمانهای مدافع حقوق بشر، گروههای حامی ورزشکاران، و همچنین دولتهای غربی، نوید افکاری را برای اعتراف به جرمی که مرتکب نشده بود، به طرز وحشیانهای شکنجه کردهاند و برای او پروندهسازی شده است.
پیشتر، مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده روز شنبه ۲۲ شهریور اجرای حکم اعدام نوید افکاری توسط رژیم ایران را یک اقدام خبیثانه و ظالمانه خواند و آن را به شدت محکوم کرد.
مایک پمپئو در پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر ضمن استفاده از هشتگ فارسی «نویدمان را کشتند» نوشت: «اعدام نوید افکاری توسط رژیم ایران یک اقدام خبیثانه و ظالمانه است.»
وی افزود: «ما آن را به قویترین شکل محکوم میکنیم. آن کار، حتی با معیارهای حقیر این رژیم، یک حمله شنیع به کرامت انسانی است.»
همچنین کلی کرفت نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد نیز در توئیتی با استفاده از هشتگ فارسی «نویدمان را کشتند»، اعدام نوید افکاری توسط رژیم ایران را محکوم کرد.
کلی کرفت ضمن ابراز همدردی با خانواده نوید افکاری نوشت: «ما بیاعتنایی مداوم و بیشرمانه رژیم ایران به جان انسان را محکوم میکنیم.»
از سوی دیگر رابرت دسترو، مدیر امور دموکراسی و حقوق بشر وزارت خارجه آمریکا، خشم و ناراحتی خود را از اعدام نوید افکاری پس از شکنجه و اعتراف تلویزیونی اجباری ابراز کرد و در توییتی نوشت: «بی رحمی رژیم ایران حد و مرزی ندارد و باید پاسخگو نگاه داشته شوند.»
آن لینده، وزیر امور خارجه سوئد، نیز روز شنبه در پیامی در توئیتر نوشت: «از گزارشهای مربوط به اعدام نوید افکاری کشتیگیر ایرانی منزجر شدم.»
وی افزود: «سوئد و بقیه اتحادیه اروپا دائما بر حق [دادرسی] صحیح تاکید و با اعمال مجازات اعدام تحت هر شرایطی در هر موردی بدون استثنا محالفت میکنند.»
وزارت امور خارجه نروژ نیز در توئیتی از قول وزیر خارجه آن کشور ضمن ابراز انزجار از اعدام نوید افکاری توسط حکومت جمهوری اسلامی، نوشت: «نروژ، به عنوان یک اصل، مخالف استفاده از حکم مرگ تحت هر شرایطی است.»
نهادهای حقوق بشری میگویند جمهوری اسلامی به طور عادلانه به اتهامات رسیدگی نمیکند و بعضا افرادی بیگناه محاکمه و حتی اعدام شدهاند. برای نمونه جمهوری اسلامی در دهه شصت هزاران نفر را که محکومیت زندان داشتند، اعدام کرد.
آمریکا میگوید جمهوری اسلامی ثروت کشور خود را به جای مردم ایران، صرف حمایت از گروه های تروریستی و بر هم زدن ثبات در خاورمیانه میکند. ایالات متحده همچنین بارها فساد مالی نهادینه و غارت داراییهای خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است.
صدای امریکا