در میانه یک بحران اقتصادی و بهداشتی در ایران که باعث شده است این کشور به کانون ویروس کرونا در خاورمیانه تبدیل شود، میزان اعتماد ایرانیان به حکومت به کمتر از پنجاه درصد رسیده است.
نتایج تازهترین نظرسنجی موسسه «گالوپ» در ماه اوت ۲۰۲۰ نشان میدهد که برای نخستین بار از هنگام آغاز این نظرسنجیها در ایران، اطمینان مردم به حکومت آن کشور به زیر پنجاه درصد سقوط کرده است.
به نوشته گالوپ فقط ۴۷ درصد ایرانیان گفتهاند که به حکومت اطمینان دارند. آمار کنونی بخشی از روند مداوم کاهش اعتماد ایرانیان به حکومت است که در سالهای اخیر شتاب بیشتری گرفته است.
به گفته گالوپ، بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ از هر ده ایرانی تقریباً هفت نفر به حکومت آن کشور اعتماد داشتند. ولی این درصد در سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ و پس از خروج آمریکا از توافق هستهای یا برجام، افت چشمگیری داشت.
آمار گالوپ نشان میدهد که علاوه بر عدم اعتماد ایرانیان به حکومت، دیدگاههای مردم درباره وضعیت اقتصادی در سال ۲۰۱۸ نیز نسبت به گذشته تغییر اساسی داشته است.
در سال ۲۰۱۷ تعداد ایرانیانی که معتقد بودند شرایط زندگی آنها بهتر میشود ۴۷ درصد، و گروه مقابل ۲۳ درصد بود که اختلافی تقریبأ دو برابر محسوب میشود.
این روند در سال ۲۰۱۸ با تغییر چشمگیری همراه شد و ایرانیانی که معتقد بودند شرایط زندگی آنها بدتر میشود به ۴۳ درصد، و در سال ۲۰۲۰ به ۴۴ درصد رسید.
نظرسنجیهای گذشته گالوپ نشان داده است که خبرهای مرتبط با تحریمها، تأثیر زیادی بر خوشبینی اقتصادی مردم و شرایط زندگی آنها دارد.
این نظرسنجی، در ماه اوت و پیش از اعمال دور جدیدی از تحریمهای آمریکا در ماه سپتامبر انجام شد؛ تحریمهایی که تمامی بخش مالی ایران را هدف قرار داد تا آن کشور را مجبور به مذاکره درباره برنامه هستهای خود کند.
به گفته گالوپ، انتخابات ریاست جمهوری ایران در ژوئن ۲۰۲۱ برگزار میشود و باید دید که آیا کاهش اعتماد عمومی به حکومت، به بازگشت محافظهکاران به قدرت منجر میشود یا نه!
صدای امریکا