برنامه ی مستندی در تلویزیون های W5 و ‍‍CTV به پرونده ی مهندس حسن رسولی پرداخته است:

مهندس حسن رسولی و خانواده اش بهار ۲۰۱۰ از تهران به تورنتو مهاجرت می کنند. پنج ماه بعد آقای رسولی تحت یک عمل روتین برای برداشتن یک غده خوش خیم در سرش تحت عمل جراحی قرار می گیرد. اما این عمل باعثِ به کما رفتن او می گردد و او دچارمننژیت میکروبی مغز می شود!

مهندس حسن رسولی علامت پیروزی نشان می دهد

دختر او، مژگان رسولی، گفت چند هفته بعد جراحان به ما گفتند که باید او را از دستگاه تنفس مصنوعی جدا کنیم، دستگاهی که پدرش را زنده نگه می داشت. همسر آقای رسولی، پریچهر سلاسل، پزشک خانواده، احساس کرد که پزشکان خیلی زود از درمان آقای رسولی ناامید شده اند. مژگان می گوید: “مادرم یک پزشک است و او این را به خوبی می داند.”

ژانویه ۲۰۱۱؛ خانواده رسولی شواهدی از بهبود را در آقای رسولی مشاهده کردند. اما باز پزشکان بر این باور بودند که او در حالت زندگی نباتی پایدار است، یک فاز عدم هوشیاری غیر قابل بازگشت. بر طبق مدارک ارائه شده در دادگاه، همسر آقای رسولی شدیدا تحت فشار بود تا معالجه را قطع کند و او را از دستگاه تنفس جدا کند.

مژگان به یاد می آورد که چه روزهای سختی را پشت سر گذاشتند. “خیلی تحت فشار بودیم، ما سه نفر بودیم و کل تیم پزشکی که همه به ما می گفتند، خیالتان راحت باشد که پدرت در حالت بسیار خوبی از دنیا خواهد رفت! اصلا نگران نباشید!”

چون آقای رسولی در کما بود، همسرش باید تصمیم می گرفت که او زنده بماند یا نه. اما خانم سلاسل اجازه نداد که شوهرش را از دستگاه جدا کنند.

به خانواده ی رسولی پیشنهاد شد که یک وکیل بگیرند. آن زمان بود که آنها با CCB (هیات تصمیم گیری بر رضایت) آشنا شدند. رضایت به مرگ بیمار و جلوگیری از زنده نگه داشتن وی که معمولا پس از مذاکرات و مشاوره حساس میان پزشکان، بیمار و خانواده ی بیمار صورت می گیرد. اما در استان انتاریو وقتی که هیچ توافقی حاصل نشود، به یک مرجع مستقل به نام CCB رجوع می شود.

همسر و دختر حسن رسولی عشق بی دریغشان را نثارش کرده اند تا او برای برگشت به زندگی انرژی بگیرد

بررسی ها و تحقیقات W5 نشان داد که پزشکان بخش مراقبت های ویژه بیمارستان سانی بروک به ندرت موارد منازعه را به CCB ارجاع می دهند و بر این باورند که نظرات پزشکی آنان حرف آخر را می زند. در مورد آقای رسولی هم بر اساس بررسی های W5، پزشکان سانی بروک موافق ارجاع پرونده به CCB نبودند. پزشکان استدلال می کردند که در مورد آقای رسولی هیچ امیدی وجود ندارد و آنها حاضر نیستند که معالجه را بر روی کسی که هیچ امیدی به بهبودی در او نیست ادامه دهند. اما دادگاه مخالف نظر پزشکان بود و پرونده را به CCB ارجاع داد.

در زمانی که CCB مورد منازعه را تحت بررسی قرار می دهد پزشکان حق ندارند که آقای رسولی را از دستگاه حیاتی جدا کنند. اما پزشکان ارجاع پرونده به CCB را نپذیرفتند و درخواست استیناف به حکم بَدوی دادگاه کردند.

در جون ۲۰۱۱ درخواست استیناف پزشکان رد شد و اعلام شد مادامی که رضایت خانواده رسولی اخذ نشده پرونده باید به CCB ارجاع شود. با این وجود و حتی پس از رد درخواست استیناف، پزشکان سانی بروک نپذیرفتند که پرونده به CCB فرستاده شود. در عوض درخواست استیناف را به دادگاه عالی کانادا دادند. در نامه پزشکان به دادگاه آمده  که:

“این پرونده یک مسئله مهم و تا کنون حل نشده را در مورد رضایت بیمار یا نماینده بیمار به قطع خدمات پزشکی و معالجات در زمانی که هیچ دلیلی برای ادامه معالجات وجود ندارد، برانگیخته. موقعیت بیمار به گونه ای است که رضایت در چنین شرایطی مورد نیاز نیست حتی اگر بیمار از دنیا برود. اگر رای دادگاه بدوی پابرجا بماند، در آینده بیماران  یا نماینده شان به راحتی و قانونی می توانند برای دریافت معالجه های بیهوده پافشاری کنند.”

W5 از پزشک درگیر در این پرونده و ریاست بیمارستان سانی بروک برای مصاحبه دعوت به عمل آورد ولی آنها نپذیرفتند. اگر چه که با ای میل پاسخ دادند.

دکتر برایان کاتبرتسون، رییس بخش مراقب های ویژه بیمارستان و یکی از پزشکانی که نامش در برگه درخواست استیناف بود در پاسخ به ما گفت: “وکیل من بسیار شفاف به من گفته که برای من بهتر است که با مطبوعات مصاحبه نکنم.”

دکتر بری مک لِلان ریاست بیمارستان سانی بروک ضمن مهم شمردن مسئله پایان زندگی متذکر شد، ما ترجیح می دهیم هرگونه توضیح مسئولان بیمارستان پس از اعلام رسمی نتیجه دادگاه عالی باشد.

 (وقت دادگاه برای  ۱۰دسامبر ۲۰۱۲ تعیین شده است)

با این همه، همه ی این کشمکش ها یک نتیجه مثبت برای آقای رسولی داشت و آن اینکه تا مشخص نشدن نتیجه دادگاه آقای رسولی کماکان به دستگاه های حفظ حیات متصل خواهد بود.

پریچهر سلاسل در زمانی که شوهرش در حالت زندگی نباتی بود بسیار تحت فشار بود تا رضایت به مرگ او بدهد. از او پرسیدیم چه چیزی به شما این قدرت را داد که مقاومت کنید؟ او در پاسخ گفت:

“درخواست شوهرم از من! او با چشمانش به من می گفت: مرا زنده نگه دارید، مرا زنده نگه دارید …”

***

امروزه خانواده ی حسن رسولی برای دفاع از حق خود در برابر پزشکان در دادگاه عالی کانادا که ۱۰دسامبر ۲۰۱۲ برگزار می شود، نیاز به یاری افراد انسان دوست دارند.

به گفته گری هادر، وکیل خانواده رسولی، “پزشکان می گویند که از نظر قانونی می توانند درمانی را که به آن امید ندارند قطع نمایند، هرگونه درمانی که اگر قطع شود، موجب مرگ بیمار گردد.”

با تشخیص جدید دکتر شوارتز متخصص مغز و اعصاب بیمارستان سانی بروک، در ماه ژانویه ۲۰۱۲، حسن رسولی دیگر در حالت بی هوشی نیست و اکنون او از حداقل سطح هوشیاری برخوردار است. در تازه ترین عکس او از روی تخت بیمارستان علامت پیروزی را به همگان نشان می دهد.

 این تشخیص جدید فرصتی برای خانواده رسولی فراهم ساخت تا درخواستی مبنی بر ابطال پرونده شکایت پزشکان را در دادگاه عالی کانادا مطرح نمایند. اما این درخواست در ۱۷ می ۲۰۱۲ از سوی قاضیان دادگاه عالی کانادا رد می شود تا در ۱۰ دسامبر ۲۰۱۲ مورد بررسی قرار گیرد. حل این پرونده به عنوان یک مساله ملی به بیماران و پزشکانی که در آینده با چنین مشکلی روبرو می شوند، کمک خواهد کرد.

بر این اساس، آیا به نظر شما پزشک تصمیم گیرنده اصلی برای ادامه زندگی است؟

با حمایت مالی خود به پرونده مهندس “حسن رسولی” در دادگاه عالی کانادا که در دسامبر ۲۰۱۲ مطرح می شود، از حق خود در برابر پزشکان دفاع نمایید.

www.indicgogo.com/lifesupport

www.facebook.com/helphassanrasouli