شهروند ۱۲۰۷ ـ پنجشنبه ۱۱ دسامبر ۲۰۰۸
محمود معراجی نقاش ایرانی برنده مسابقه سالانه ی فستیوال جهانی پرتره
پیروزی امیر خدیر در انتخابات کبک
همکار شهروند محمود معراجی سالهاست که نقاشی می کند و همین هنر را آموزش می دهد. از آموزش های او در همین شهر و بی گمان به هنگام تدریس در ایران حالا دیگر شاگردان او خود از نقاشان شده اند. یکی از کارهای معراجی پرتره است. او پرتره های به یاد ماندنی از هنرمندان ایرانی کار کرده است. مدتها بود با آقای معراجی حرف برپایی نمایشگاهی از پرتره های او را می زدم. به گمانم تازه ترین پرتره ای که محمود کشیده است، پرتره ی سلی هنرمند همشهری ما در تورنتو است. و هم اکنون او دارد روی پرتره ی استاد عباس جوانمرد کار می کند.
فستیوال جهانی پرتره همه ساله در تورنتو برگزار می شود و هنرمندانی از سراسر جهان در این جشنواره ی هنری و مسابقه ی پرهیجان استادان پرتره شرکت می کنند. امسال نیز علاوه بر هنرمندان کانادایی از سراسر این کشور، هنرمندانی از سوئیس، چین و آمریکا در فستیوال حضور داشتند. از میان صدها هنرمند نقاش صاحب نام کانادایی و جهانی اگر هنرمندی به جمع ۲۰ نفر نهایی راه یابد به موقعیت مهمی در نقاشی دست یافته است. محمود معراجی امسال ابتدا از ۲۰ برگزیده سال شد، و بعد از ۵ نامزد نهایی فستیوال بود. اینکه معراجی توانسته بود از میان آن همه هنرمند و استاد نقاشی جهانی جزو ۵ نفر نهایی مسابقه باشد خود افتخار بزرگی بود و مایه خوشحالی بسیار. اما خوشبختانه شادی ما به همین جا خاتمه نیافت!
جمعه پنجم دسامبر ۲۰۰۸، در شب مراسم، ابتدا آثار دهها نقاش از سراسر جهان را در دو طبقه ی نمایشگاه “مرکز هنری تورنتو” به نمایش نهادند، و جمعی از هنرمندان حاضر در سالن با لهجه ها، زبانها و پوشش های گوناگون آثار متنوعشان را نمایندگی می کردند. اثر محمود معراجی نیز در میان همین آثار و جزو ۵ منتخب نهایی جشنواره بود، موقعیتی که تا همانجایش هم ما کلی حظ کرده بودیم.
در ساعت نه و سی دقیقه هنرمندان و گردانندگان جشنواره جهانی پرتره در سالن اجتماعات مرکز هنری تورنتو گرد آمدند تا برگزیدگان سال و برنده ی اصلی امسال را اعلان کنند. ما ایرانیان جمع اندکی را تشکیل می دادیم. علاوه بر همسر محمود، عمیده خانم و فرزند هنرمند و نقاششان مهراد دو سه تن از شاگردان معراجی و پویان طباطبایی هنرمند عکاس و دوست او ـ که عکس روی جلد هم از کارهای اوست ـ حضور داشتند. ورودیه ۱۵۰ دلاری برنامه و محدود بودن آن به حضور هنرمندان و خانواده های آنان مانع از اطلاع یابی ایرانیان و لابد اقوام دیگر شده است، هر چند جمعیت حاضر درست به میزان ظرفیت سالن بود.
در آغاز خانم النا کاراکویلوسکایا که از استادان پیانو نواز است، آثاری از موسیقیدانان و آهنگسازان بزرگ جهان را به زیبایی تمام نواخت، و بعد مراسم شروع شد. ابتدا از ۲۰ نقاش فینالیست جشنواره با دادن تقدیر نامه و یک شاخه گل سفید تشکر و قدردانی شد، آن ۲۰ نقاش زن و مرد با غرور و افتخار تقدیرنامه ها را می گرفتند و شادمان بودند که در میان نقاشان پرتره ی کانادا و جهان از زمره ی بهترین بیست تن هستند. بعد نوبت به چهار نقاش برتر رسید که لوح دریافت کردند و سرانجام اعلان شد که جایزه اول و بزرگ امسال به نقاش ایرانی محمود معراجی و پرتره ی او “لئون” داده می شود. دهها هنرمند در سالن به پا خاستند و با دست زدنهای طولانی و هورا و هیجان از انتخاب معراجی و کار او اظهار شادمانی کردند. شما خود حال ما ایرانیان اندک در میان آن جمع را حدس بزنید. جامعه کوچک اما پربار ما دارد روز به روز موثرتر و مثمر ثمرتر در کشور تازه اش به بار می نشیند، و مایه غرور همگان می شود.
محمود معراجی هنرمندی است که سالهاست نقاشی می کند. سالها تدریس کرده است، هم در دانشکده های هنر ایران و هم در کانادا در کلاسهای خصوصی، و سالهاست که از همکاران خوب شهروند است. صفحه ی داستان شهروند همیشه با آثار معراجی معنای دیگری پیدا کرده است. بارها و بارها از هفت سین گرفته تا پرتره ی شاملو و یلدا و بهانه های دیگر روی جلد شهروند به کارهای معراجی مزین شده است. او دهها نمایشگاه در کانادا و پیش از این شمار بسیاری نمایشگاه فردی و جمعی در ایران داشته است، به باور بسیاری از استادان نقاشی ایران و کانادا نقاش صاحب سبکی است و غیر از نقاشی کار دیگری نکرده است. کارهای تازه ی او هم به لحاظ اجرایی و هم از منظر معنایی کارهای پست مدرن هوشمندانه ای هستند، محمود در انتخاب رنگ ها و روایت معناها در کارش سبک و سیاق مخصوص به خودش را دارد. امیدواریم در فرصت مناسبی به ظرایف آثار معراجی چنان که شایسته ی کارهای اوست پرداخته شود. اما تا آن زمان به همکار نازنین شهروند محمود معراجی و به جامعه ی ایرانیان کانادا این موفق
یت بزرگ را تبریک می گوییم و امیدواریم از این خبرها بیشتر در جامعه ی جوان ما در این سوی جهان شنیده شود.
اما یک خبر خوش دیگر
دکتر امیر خدیر به پارلمان کبک راه یافت. در انتخابات دوشنبه ۸ دسامبر ۲۰۰۸ دکتر امیر خدیر میکروبیولوژیست و کوشنده ی سیاسی نام آشنای ایرانی به پارلمان ایالت کبک راه یافت. حالا پس از دکتر مریدی که نماینده پارلمان انتاریوست، دکتر امیر خدیر دومین ایرانی تباری است که در آمریکای شمالی به پارلمان راه پیدا می کند. این موفقیت را به جامعه ایرانیان کانادا، به خانواده محترم خدیر و بویژه به دوست عزیزمان امیر خدیر صمیمانه تبریک می گوییم، و شک نداریم که انسان شایسته و برجسته ای مانند امیر که سالهای بسیاری از عمرش را به خدمت برای محرومان جهان در کشورهای گوناگون سپری کرده است در پارلمان کبک نیز منشاء خدمات انسانی و اجتماعی بسیار خواهد شد.
شرح این خبر مسرت بخش را در بخش خبرهای کانادا بخوانید.