نگاهی به فوتبال ایران در ۳۵ سال گذشته/بخش ششم-۲
در دههی ۸۰ سپاه پاسداران نه فقط دولت و کرسیهای مجلس و مناقصههای نفتی و طرحهای عظیم اقتصادی و مالکیت واحدهای بزرگ صنعتی و تجاری و مافیای قاچاق مواد مخدر و … که سکان هدایت فوتبال را نیز به عهده گرفت.
۱ـ اکبر غمخوار، در دوران جنگ مسئولیت لجستیک قرارگاه نوح سپاه پاسداران را به عهده داشت؛ پس از جنگ به بنیاد مستضعفان مأمور شده و متصدی معاونت هتلداری و گردشگری این نهاد شد و مدتها مدیرعامل بنیاد تعاون سپاه یکی از بزرگترین مجموعههای اقتصادی ایران بود. او هماکنون رییس
کانونهاى مسافرتى و جهانگردى ایران است و با چنین سابقهای به ریاست باشگاه پرسپولیس رسید.
۲ ـ محمد (انوشیروان) رویانیان، فرمانده کمیته و فرمانده نیروی انتظامی نور و استان مازندران، فرمانده پلیس ۱۱۰، فرمانده پلیس راهنمایی و رانندگی مدیرعامل کنونی باشگاه پرسپولیس است.
۳ـ لطفالله فروزنده دهکردی، معاونت نیروی انسانی سپاه پاسداران استان چهارمحال و بختیاری، معاونت بسیج سپاه پاسداران استان، رئیس ستاد تیپ قمربنی هاشمی استان و فرماندهی سپاه پاسداران استان چهارمحال و بختیاری تا سال ۱۳۷۱ هم اکنون یکی از اعضای هیات مدیره باشگاه پرسپولیس تهران است.
۴ـ مصطفى آجورلو، از فرماندهان سابق لشکر ۲۷ محمد رسولالله، مدیرکل تربیت بدنی سپاه پاسداران، مسئول سازمان ورزش شهرداری، از سال ۷۳ تا سال ۸۹ به ترتیب به عنوان مدیر عامل تیمهای مقاومت شهید سپاسی شیراز، پاس و استیل آذین بوده و هماکنون در ادارهی تیم پاس همدان دخالت دارد و فرد پشت پرده باشگاه تراکتورسازی تبریز است. کلیهی تیمهای فوتبال سپاه پاسداران به لحاظ تشکیلاتی زیر نظر او هستند. او همچنین مدیر مسئول روزنامه پاس جوان و رییس هیات مدیره خبرگزاری ورزش ایران (ایپنا) بود.
۵ ـ کریم ملاحى؛ از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران مدیر عامل پاس تهران، پاس همدان و ابومسلم مشهد و تراکتور سازی تبریز بود. او اخیراً حکم مشاورت مدیرعامل باشگاه استقلال را دریافت کرده است.
۶ ـ احمد شهریاری و سرهنگ عباس مرادی تیم صبا باطری را که یکی از متمولترین و دستو دلبازترین تیمها بود تشکیل دادند. شهریاری بعدها عضو هیأت مدیره استقلال شد و این دو سال گذشته کاندیدای تصدی پست مدیرعاملی و قائممقامی باشگاه استقلال بودند.
۷ـ حسن تهرانی مقدم رئیس صنایع موشکی سپاه پاسداران که در انفجار ملارد کشته شد سالها ریاست هیأت مدیرهی باشگاه صبا باطری، پیکان و ابومسلم مشهد را به عهده داشت.
۸ ـ ناصر شهسواری مسئول پشتیبانی بخش موشکی سپاه پاسداران سالها مدیرعامل باشگاههای ابومسلم مشهد و پیکان تهران و صبا باطری بود. وی به پیشنهاد سردار عبداللهی رئیس سابق زندان رشت که نقش مستقیمی در کشتار ۶۷ این شهرستان داشت و بعدها جانشین فرمانده نیروی انتظامی شد به مشهد رفت و اداره تیم ابومسلم را به عهده گرفت. در آن دوران سردار احمدرضا رادان که بعدها جانشین فرمانده نیروی انتظامی شد یکی از اعضای هیأت مدیره این تیم بود. وی همچنین قائم مقام باشگاه استیل آذین بوده و ۴ سال هم به عنوان نایب رئیس هیات مدیره باشگاه مهرام فعالیت کرده. شهسواری همچنین ۵ سال عضو هیات رئیسه فدراسیون کشتی بوده است. او قرار بود مدیرعامل باشگاه داماش شود.
۹ـ ناصر شفق پیش از آن که مدیرعامل تراکتورسازی شود مدیریت ابومسلم را به عهده داشت. او همچنین سالها مدیریت انجمن سینمای دفاع مقدس را عهده دار بود و خود از تهیه کنندگان فعال سینما محسوب میشد. او مدتی مدیر عامل باشگاه پاس هم بود و هماکنون مدیر تیم المپیک و عضو هیأت رئیسه فدراسیون فوتبال است. وی یکی از گزینههای اصلی مدیرعاملی پرسپولیس بود و گفته میشود قرار است عضو هیأت مدیره این باشگاه شود.
۱۰ـ مصطفی بنی اسد نیز مدتها رئیس هیات مدیره سابق باشگاه ابومسلم مشهد بود. «ابومسلم» و «پیام مقاومت» دو تیم مشهدی فعال در لیگ برتر و دسته اول در سال هاى اخیر همواره توسط سرداران سپاه اداره شدهاند. امتیاز ابومسلم در سال ۱۳۸۵ توسط نیروی انتظامی خریداری شد و سپس به ایران خودرو فروخته شد.
على صلاحى، استاندار سابق خراسان مدتى مدیر عامل باشگاه پاس و سپس مدیر عامل و یکی از مالکان باشگاه پیام مشهد بود. او از گزینههای مدیرعاملی استقلال بود و عاقبت به معاونت اقتصادی این باشگاه رسید.
سیدهاشم غیاثى، جانشین فرمانده سپاه امام رضا استان خراسان و سرپرست هیأت ورزش های سه گانه خراسان پیش از این مدیر عامل باشگاه پاس تهران و ابومسلم مشهد بوده است.
شاکرى، نایب رییس هیات مدیره باشگاه پیام مشهد و یکی از مالکان این باشگاه نیز از فرماندهان سپاه پاسداران محسوب میشود.
۱۱ ـ محمدحسین جعفری مدیرعامل تراکتورسازی تبریز است. دیگر گردانندگان این تیم سردار علی اکبر پورجمشیدیان فرمانده سپاه عاشورا، محمد رستمی، سرهنگ محمد اسماعیل سعیدی جانشین فرمانده سپاه عاشورا، سرهنگ محمد جواد دلفکار، فرماندهان سپاه عاشورا و سردار دارا غزنوی و سردار غفور کارگری هستند.
۱۲ـ عزیزالله محمدى با تیم فجر سپاسی وارد فوتبال شد. ۱۱ سال عضو هیأت رئیسه سازمان لیگ برتر، عضو هیأت رئیسه چهارساله فدراسیون فوتبال، رییس سازمان لیگ ایران و مسئول کمیته تیمهای ملی.
۱۳ـ مهدی تاج بازنشستهی سپاه پاسداران، نایب رئیس فدراسیون فوتبال، رییس سازمان لیگ ایران، عضو هیئتمدیره پرسپولیس و پیش از آن نماینده باشگاه فولاد مبارکه سپاهان.
۱۴ـ جواد ششکلانی عضو هیأت رئیسه فدراسیون فوتبال فرمانده اسبق سپاه پاسداران تبریز است.
۱۵ـ محمد آقا میر رییس سازمان بسیج ورزش که همزمان ریاست سازمان ورزش شهردارى تهران را نیز دارد یکی از فعالان در صحنهی ورزش و به ویژه فوتبال کشور است.
۱۶ـ محمد درخشان رئیس کمیته بازاریابی فدراسیون فوتبال، در دوران مهرعلیزاده معاونت حقوقی و فرهنگی تربیتبدنی بود و همچنین سالها ریاست فدراسیون جودو را به عهده داشت. عملکرد وی در فدارسیون فوتبال با انتقادهای زیادی روبهرو بود که به استعفای وی در فروردین ۱۳۹۱ منجر شد. او همچنین مدتها رئیس فدراسیون جودو بود. در مردادماه ۸۸ پس از سقوط هواپیمای توپولف پرواز تهران- ایروان که تیم نوجوانان جودو هم در آن هواپیما بودند، فاش شد که سه جودوکار بزرگسال تیم نوجوانان با شناسنامه جعلی به ارمنستان اعزام شدند. درخشان یکی از کسانی بود که تلاش میکرد موضوع را ماستمالی کند.
در دههی هفتاد با توجه به اهمیتی که فوتبال در سطح بینالمللی یافت و نقش تأثیرگذاری در معادلات سیاسی پیدا کرد جمهوری اسلامی هم به اهمیت آن واقف شد و سیاست رژیم در ارتباط با این ورزش محبوب تغییر پیدا کرد و تیمهای ورزشی یکی پس از دیگری به تملک سپاه پاسداران، نیروی انتظامی و صنایع سنگین کشور و وزارتخانهها و سرمایهداران وابسته به نظام درآمدند و مدیریت آنها به عهدهی نیروهای حزباللهی رژیم گذاشته شد.
تراکتورسازی، فجر سیاسی، پاس تهران و همدان، ابومسلم خراسان، کشاورز، بهمن، بانک تجارت، سپاهان، فولاد خوزستان، ذوب آهن، مس سرچشمه، مس کرمان، صنعت نفت آبادان، پرسپولیس، نفت تهران، صبا باطری، شیرین فراز کرمانشاه، شاهین بوشهر، آلومینوم هرمزگان، کوثر لرستان، پیام مقاومت، برق شیراز، پیکان تهران و قزوین، سایپا، شهرداری تبریز، مس رفسنجان، ماشین سازی تبریز، نساجی مازندران، گل گهر سیرجان، فولاد یزد، نفت مسجد سلیمان، نفت و گاز گچساران، صنعت ساری، داماش ایرانیان، استیل آذین، گسترش فولاد، پدیده شاندیز، راهآهن، استقلال اهواز، ملوان انزلی، گل گهر درود، داماش لرستان، پارسه ایرانیان.
تقریباً کمتر تیمی است که منویاتش از طریق سرداران سپاه پیش نرود. مثلاً سردار غلامرضا کرمی نماینده مجلس مسئله حل کن تیم مس کرمان در سطح کلان کشور است.
آنچه در ادارهی باشگاههای ایران میگذرد در هیچکجای دنیا سابقه ندارد. افراد نظامی از این تیم به آن تیم میروند و مدیرعامل تیمهای متفاوت میشوند. آجورلو از پاس تهران به استیل آذین میرود و سپس مرد پشت پرده تراکتورسازی میشود. کریم ملاحی، از پاس به ابومسلم خراسان و سپس تراکتورسازی تبریز و بعد پاس همدان میرود. سردار احمد شهریاری از صبا باطری به هیأت مدیره استقلال میرود و کاندیدای مدیرعاملی این باشگاه میشود. ناصر شفق، از ابومسلم به تراکتورسازی تبریز میرود و سپس یکی از گزینههای اصلی هدایت پرسپولیس میشود. ناصر شهسواری از ابومسلم به صبا باطری و پیکان و تا مرز مدیرعاملی داماش پیش میرود. سردار صلاحی از پاس تهران به ابومسلم خراسان میرود. مهدی تاج عضو هیأت رئیسه فوتبال میشود و در عین حال عضو هیأت مدیره پرسپولیس هم هست. عزیزالله محمدی از فجر سپاسی به فدراسیون فوتبال راه پیدا میکند و …
از اینها گذشته سپاه اسپانسر تیمها هم هست. مثلاً اسپانسر تیم فوتسال آذربایجان غربی، سپاه شهدای این استان است.
در سال ۱۳۸۶ در زمان ریاست احمدی مقدم بر نیروی انتظامی، باشگاه پاس تهران با قدمتی نزدیک به نیمقرن، منحل و با بند و بستهایی که محمدکاظم اولیایی داشت یک شبه تیم پاس همدان به جای آن به جمع باشگاههای ورزشی کشور وارد شد و موجبات سقوط این تیم ریشهدار را به دسته پایینتر فوتبال ایران فراهم کرد.
اولیایی در سال ۸۸ جای خود را به سردار کریم ملاحی داد. در این دوران سرهنگ مجتبی پیمبری، سرپرست و قائم مقام تیم پاس بود و پیشتر محمود مریخی سرپرستی این تیم را به عهده داشت.
علیمحمد آزاد استاندار همدان دولت احمدی نژاد رئیس هیئتمدیره، حمیدرضا حاجیبابایی وزیر آموزش و پرورش، بهروز مرادی معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاستجمهوری، امیر خجسته نماینده همدان در مجلس شورای اسلامی و عبدالحمید رمضانی مدیرعامل باشگاه اعضای هیأت مدیره این باشگاه را تشکیل میدهند. سیدعبدی افتخاری مدیرکل اداره ورزش و جوانان و علیاکبر فامیلکریمی معاون سیاسی، امنیتی استانداری نیز اعضای علیالبدل هیأت مدیره هستند.
همین بلا را به سر تیم پیکان آوردند، پس از انتقال به قزوین این تیم به دسته دوم سقوط کرد. سال گذشته تلاش کردند نفت تهران را به اراک منتقل کنند که با پافشاری بازیکنان این انتقال صورت نگرفت. پیشتر صبا باطری که به سپاه پاسداران تعلق دارد را به قم منتقل کردند و یا سایپا را به کرج دادند. عناصر ذینفوذ در شهرستانها پشت تمامی این نقل و انتقالات بودهاند.
سردار جعفر جعفری از فرماندهان سپاه پاسداران استان فارس اداره تیم فجر سپاسی شیراز را به عهده دارد. وی هماکنون بازرس هیات رئیسه سازمان لیگ هم هست. این باشگاه در سال ۱۳۷۱ توسط سپاه پاسداران خریداری شد. مدتی به مقاومت سپاسی تغییر نام داد، اما مجدداً در سال ۱۳۹۰ نام باشگاه به همان نام سابق فجر سپاسی بازگشت. سرهنگ عاری، سرپرست تیم فجر و یکی از اعضای هیأت مدیره باشگاه است.
وضعیت ذوب آهن و سپاهان و سایپا و پیکان و کلیهی تیمهای صنعتی بهتر از این دو باشگاه نیست، چرا که ادارهی صنایع به دست فرماندهان سابق سپاه پاسداران و وابستگان بیت رهبری است. احمد وحید دستجردی مقام اطلاعاتی و نظامی جمهوری اسلامی در حال حاضر رئیس صندوق بازنشستگی نفت، نایب رئیس هیات مدیره شرکت سایپا و عضو هیات مدیره گروه خودروسازی بهمن (متعلق به بنیاد تعاون سپاه) و همچنین عضو سابق هیات مدیره شرکت صدرا میباشد. بسیجی سابق مهرداد بذرپاش مدیرعامل سابق سایپا و پارسخودرو به حکم محمدعلی جعفری فرمانده سپاه پاسداران به معاونت بنیاد تعاون سپاه پاسداران یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی سپاه پاسداران انتخاب شد. ریاست این بنیاد با پرویز فتاح وزیر نیروی دولت احمدی نژاد است و پیش از او احمد وحید دستجردی وزیر دفاع دولت احمدی نژاد ریاست آن را به عهده داشت. سرنخ تیم سایپا و نفت و … هم به سپاه پاسداران میرسد.
حسین کفعمی مدیرعامل سابق ذوب آهن، از سپاه اصفهان بود. از وی برای مدیرعاملی سپاهان اصفهان نیز نام برده میشد.
منوچهر منطقی از مدیران برجسته صنایع موشکی سپاه در دهه هفتاد که خامنهای از وی به عنوان «پدر موشکی ایران» یاد میکند هفت سال مدیرعامل ایران خودرو بود و تیم فوتبال پیکان از زیرمجموعههای آن محسوب میشد. وی وقتی در آذرماه ۸۸ به عنوان مدیرعامل سازمان صنایع هوایی نیروهای مسلح منصوب شد، در گفت و گویی مفصل با خبرگزاری فارس وعده داده که تا سه سال آینده ایران جنگنده پیشرفته تولید خواهد کرد. بعد از گذشت ۴ سال خبری از تولید جنگنده نشد. همین وعده و وعیدها را در فوتبال میدادند. ریاست او بر ایران خودرو باعث شد که پای سردار تهرانی مقدم فرمانده موشکی سپاه و ناصر شهسواری و … به تیم پیکان و … باز شود.
آنهایی هم که سابقهی حضور در سپاه پاسداران ندارند، مدیران تربیتبدنی استانها بودهاند که هدایت تیمهای فوتبال را به دست گرفتهاند.
اتحادیه فوتبال ایران و سپاه پاسداران
هفدهم اسفند ماه ۱۳۷۷، نخستین نشست شورای مرکزی اتحادیه فوتبال در محل باشگاه مقاومت تهران که وابسته به بسیج و تحت نظارت سپاه پاسداران است برگزار شد. در این نشست علی آقا محمدی به عنوان نخستین رییس شورای مرکزی و محمود جمالی دبیرکل اتحادیه انتخاب شدند.
در اردیبهشت ۷۸ سردار مصطفی آجورلو مدیرعامل باشگاه پاس به عنوان نخستین نایب رییس اتحادیه فوتبال انتخاب گردید.
در خرداد ماه ۱۳۸۰ علی آقامحمدی مجدداً به عنوان رییس اتحادیه و مصطفی آجورلو به عنوان دبیرکل اتحادیه فوتبال جانشین محمود جمالی شد.
در مرداد ماه ۸۲ بار دیگر علی آقامحمدی در جایگاه ریاست ابقاء شد و سردار مهدی تاج به عنوان دبیرکل جدید اتحادیه فوتبال انتخاب شد.
در سال ۸۴ علی آقامحمدی برای سومین بار در سمت خودش ابقاء شد و علی محمد مرتضوی به عنوان دبیرکل اتحادیه فوتبال انتخاب گردید.
در سال ۱۳۸۷ دوره ده ساله ریاست علی آقامحمدی در اتحادیه فوتبال به پایان رسید و مصطفی آجورلو به عنوان رییس و علی محمد مرتضوی به عنوان دبیرکل انتخاب شد.
در دی ماه سال ۱۳۸۹ عزیز الله محمدی به عنوان رئیس جدید شورای مرکزی و علی محمد مرتضوی دبیرکل انتخاب شدند.
تیرماه سال ۱۳۹۲ عزیزالله محمدی برای دومین بار به سمت رئیس شورای مرکزی ، علی محمد مرتضوی به عنوان دبیرکل و عبدالرحیم فرید نیز به عنوان خزانه دار برای یک دوره سه ساله انتخاب شدند.
سردار سلیم آبادی، سردار شفق، سردار یوسف آبادی، سردار رویانیان، سردار غمخوار، سردار مجید مشایخی، سردار علی روزبهانی، سردار اکبر ملاحی، سردار افشار، سرهنگ مجتبی پیمبری، سرهنگ حسین کفعمی و … در کنار سردار آجورلو، سردار مهدی تاج، سردار عزیزالله محمدی و … کارهای این اتحادیه را در سالهای گذشته دنبال کردهاند.
رؤسا و اعضای مهم و تعیین کنندهی کمیسیونهای فنی، اقتصادی، فرهنگی و طرح و برنامهی این اتحادیه نیز از میان اعضای سپاه، روحانیت و وابستگان رژیم انتخاب میشوند و اصولاً افراد مستقل نمیتوانند در این اتحادیه نیز مصدر کار قرار گیرند چه برسد به فدراسیون فوتبال.
علی آقا محمدی سه دوره نماینده مجلس همدان بود و از نزدیکان بیت رهبری محسوب میشود. وی مدتها مسئول میز عراق شورای امنیت ملی بود که مسئولیت صدور تروریسم به این کشور را به عهده داشت. او معاون نظارت و هماهنگی در سیاستهای اقتصادی معاون اول احمدینژاد بود. وی هماکنون عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است. وی در زمان تصدی ریاست سازمان صدا و سیما توسط علی لاریجانی رئیس بخش خبر سیما بوده است.
علی محمد مرتضوی، مسئول تیم حزباللهی وحدت و رئیس فدراسیون فوتبال در دههی ۶۰ است که مدتها ریاست کمیته استیناف فدراسیون فوتبال را نیز به عهده داشت.
سپاه پاسداران و سازمان لیگ فوتبال
برای اداره و کنترل هرچه بیشتر فوتبال در کنار فدراسیون فوتبال سازمان لیگ فوتبال نیز تأسیس شده است که هدایت آن را نیز به سرداران سپاه پاسداران سپردهاند. اعضای هیأت رئیسه سازمان لیگ عبارتند از سردار مهدی تاج رئیس، سردار جعفر جعفری، سرهنگ ستاد مرتضی حسنپور، مراد جعفری و سیفالله دهکردی، و به پیشنهاد مهدی تاج، امیر عابدینی (استاندار سابق و معاون اسبق وزارت صنایع و معادن و…) نیز به عضویت این هیأت درآمده است.
آرش جابری نیز بازرس علیالبدل این هیأت است. وی که از رانتهای ویژه برخوردار است در ۲۰ سالگی سرپرست تراکتورسازی تبریز بوده و بعدها سرپرست ماشینسازی تبریز، شهرداری بندرعباس و سرپرست و قائم مقام شیرین فراز کرمانشاه بوده است و هماکنون بازرس فوتسال هم هست.
به گزارش سایت رسمی فدراسیون، در تاریخ ۱۹ شهریور ۱۳۹۲ پیرو مصوبه هیات رئیسه فدراسیون فوتبال و ابلاغیه دبیرکل فدراسیون فوتبال کلیه مسئولیتها و وظایف لیگ آزادگان شامل مسابقات لیگهای دسته اول، دوم و سوم کشور به سازمان لیگ فوتبال کشور لازم الاجرا تلقی و به مورد اجرا گذاشته شد.
تحولات باشگاه پرسپولیس و استقلال و تراکتورسازی تبریز
تحولات باشگاه پرسپولیس و استقلال در طول ۳۵ سال گذشته بیانگر تغییر نگاه مسئولان جمهوری اسلامی طی این مدت و همچنین تلاش باندهای مختلف رژیم برای بهرهبردن از خوان یغمایی است که گسترده شده و نشاندهنده سمت و سوی فساد در فوتبال ایران است.
پس از پیروزی انقلاب ضدسلطنتی مسئولان رژیم گمان میکردند با تغییر نام باشگاه تاج به «استقلال» و پرسپولیس به «چمران» و «آزادی» و «پیروزی» این دو باشگاه مانند بسیاری از مؤسسات از روزنامههای کیهان و اطلاعات گرفته تا بنیاد علوی که «بنیاد مستضعفان» شد و … با کادری جدید در خدمت نظام قرار میگیرند. اما در عمل این گونه نشد و رژیم طی سی و پنج سال گذشته راههای گوناگونی را برای تسلط بر این باشگاهها که از حمایت عظیم مردمی برخوردارند طی نمود. هرچند مدیریت این باشگاهها در دست عوامل رژیم است، اما تاکنون نتوانستهاند در دل هواداران این گروهها نفوذ کنند و تنها از طرق مختلف میکوشند احساسات آنها را کنترل کرده و به خدمت خود در آورند.
مسئولان نظام پس از آن که جا افتادند متوجهی حساسیت فوتبال، جوانان و ورزشگاهها شدند و از همان دههی ۶۰ آن را جزو مقولههای امنیتی دیدند و اندک اندک زمام باشگاهها و فوتبال را به مدیرانی سپردند که با مقولهی امنیت آشنا هستند. محمدحسین قریب مدیرعامل سابق باشگاه استقلال در پاسخ به پرسش مجری برنامه تلویزیونی «صندلی داغ» وقتی در مورد تحصیلاتش که در حوزهی «امنیت استراتژیک» است و رابطهی آن با فوتبال پرسید گفت: «تعجب نکنید . ارتباط دارد . فوتبال نیز مقوله ای امنیتی به حساب میآید.»
در طول سه دههی گذشته حاکمیت هیچگاه به دنبال خصوصی سازی واقعی این دو باشگاه پرطرفدار نرفته و نخواهد رفت چرا که این دو باشگاه با توجه به میلیونها طرفداری که در اقصا نقاط کشور دارند میتوانند به کانون خطر تبدیل شوند.
با آنکه در سال ۸۴ مجوز واگذاری باشگاههای ورزشی به تصویب هیات وزیران رسید و حتی کارشناسان تعیین قیمت آن هم مشخص شد، اما موضوع در همان حد حرف باقی ماند. نه دولت و نه سرداران سپاه و نه برنامهریزان امنیتی مایل به واگذاری باشگاههای ورزشی پرطرفدار مانند پرسپولیس و استقلال و تراکتورسازی به بخش خصوصی نیستند.
مقامات امنیتی وقتی حمایت وسیع مردم آذربایجان و به ویژه تبریز را از تیم تراکتورسازی دیدند آن را نیز به مالکیت سپاه پاسداران درآوردند تا زمام همه چیز در دست خودشان باشد و این باشگاه با توجه به موقعیت ویژه آذربایجان و حساسیتهای قومی تبدیل به مقولهای ضدامنیتی نشود. تزریق سالانه صدها میلیارد تومان پول از بودجهی دولت و همچنین صنایع وابسته به دولت و سپاه پاسداران زمینهی فساد در فوتبال ایران را به وجود آورده است. فسادی که امروز همه از آن حرف میزنند، اما کسی راه حلی برای درمان آن ارائه نمیدهد .
ادامه دارد